TerraPământul s-ar putea să fi devenit planeta albastră la doar 200 de milioane de ani de la formare, acest fapt făcându-l propice pentru viaţă cu sute de milioane de ani mai devreme decât se credea până acum.

 

 

Primele 600 de milioane de ani din istoria Pământului se numesc Hadean - cu un motiv bine întemeiat. "Era este privită în mod tradiţional ca perioada din istoria Pământului când tânăra şi încinsa noastră planetă era ostilă şi nelocuibilă", spune Judith Coggon de la Universitatea Bonn din Germania.

Dar iadul nu a durat foarte mult. Coggon şi colegii ei au găsit roci în Groenlanda care conţin semnătura chimică a mantalei de acum 4,1 miliarde de ani - la doar 400 de milioane de ani de la naşterea plantei. Analiza rocilor sugerează că la acel moment condiţiile de pe Pământ erau mai apropiate de cele de azi decât ne-am aştepta.

Modelele sugerează unele metale ferofile, precum aurul sau platina - care se dizolvă în fier topit - ar fi trebuit să se scufunde în totalitate până la nucleul bogat în fier care se forma la momentul respectiv. Deoarece astăzi sunt relativ abundente în manta a fost sugerată o teorie conform căreia meteoriţii şi cometele care au lovit Pământul acum 3,9 milioane de ani au reaprovizionat roca. Acest eveniment postulat, cunoscut ca şi Furnirul Târziu, se crede că a dat Pământului majoritatea apei sale, livrată ca gheaţă.

Dar mostrele de rocă ale lui Coggon sugerează că mantaua Pământului era deja plină de minerale ferofile acum 4,1 milioane de ani, aceasta însemnând că Furnirul Târziu şi naşterea oceanelor Pământului trebuie să se fi petrecut mai devreme. Este posibil ca acest lucru să se fi întâmplat acum mai bine de 4,3 miliarde de ani, spune Coggon: roci de acea vârstă descoperite anul trecut sugerează că, la momentul când s-au format, mantaua Pământului era deja bogată în minerale ferofile (Nature Geoscience, doi.org/njz).

Dacă este aşa, Pământul a acumulat oceanele sale la puţin mai mult de 200 de milioane de ani de când s-a format - lucru care înseamnă că şi cea mai veche dată pentru apariţia vieţii pe Pământ este devansată, spune Coggon.
Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului planet-earth-was-blue-long-before-we-knew, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Sebastian Trifa


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
Susţine-ne pe Patreon!


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro