CambodgiaUn oraş medieval pierdut, care a prosperat în urmă cu 1.200 de ani pe un munte învăluit în ceaţă din Cambodgia, a fost descoperit de arheologi. Conform documentului publicat recent, descoperirea s-a realizat utilizând o tehnologie laser revoluţionară, aeropurtată.

 

 

 

Sydney Morning Herald declară oraşul Mahendraparvata, incluzând templele sale ascunse din junglă timp de secole, dintre care multe nu au fost jefuite, drept o lume unică.

 

Cambodgia

Turiştii vizitează templul Angkor Wat din regiunea Siem Reap, Cambodgia, în timpul răsăritului de Soare din data de 14 iulie 2012. Un oraş medieval pierdut, care a prosperat în urmă cu 1200 de ani pe un munte învăluit în ceaţă, a fost descoperit de arheologi în regiunea Siem Reap.


Un jurnalist și un fotograf de la ziarul amintit au pornit o expediţie în stilul „Indiana Jones", conduşi de un arheolog de origine franceză prin jungla din regiunea Siem Reap în care se află Angkor Wat, cel mai mare complex templu hindus din lume.

Expediţia a folosit un instrument numit Lidar, un detector de lumină şi un înregistrator de date, care a fost legat de un elicopter ce a survolat partea de nord a muntelui unde se afla templul Angkor Wat timp de şapte zile, obţinând date care se potrivesc cu cercetările arheologilor de la sol ce au fost efectuate timp de mai mulţi ani.

Instrumentul folosit a putut pătrunde dincolo de bolta junglei folosind miliarde de pulsuri laser care au permis arheologilor să vadă structuri care au fost amplasate în pieţele oraşului, completând o hartă a acestuia pe care activitatea de explorare de la sol nu a putut-o realiza, în ciuda eforturilor depuse, se afirmă în raport.

Arheologii au fost ajutaţi în acest fel să descopere oraşul care se presupune că a fondat imperiul Angkor în anul 802 după Hristos, descoperind mai multe temple anterior neînregistrate şi dovezi privind existenţa unor canale vechi, diguri şi drumuri folosind coordonatele de navigare prin satelit înregistrate de dispozitivul utilizat.

Jean-Baptiste Chevance, directorul al Archaeology and Development Foundation din Londra, care a condus expediţia, a declarat ziarului că se ştia din scrierile antice ca un mare războinic, Jayavarman al II-lea, a avut o capitală a regatului aflată pe un munte, „dar nu ştiam cum toate informaţiile cunoscute se pot lega pentru a se potrivi împreună".

„Din noile date ştim acum că oraşul a avut drumuri, canale şi diguri", a spus el.

Descoperirea este planificată pentru publicare în Proceedings of the National Academy of Sciences din SUA.

Damian Evans, directorul al Centrului de Cercetări Arheologice al University of Sydney din Cambodgia, care a jucat un rol cheie în dezvoltarea tehnologiei LIDAR, a declarat că studiul efectuat ar putea avea implicaţii importante pentru societatea de astăzi.

„Noi vedem din imagini că peisajul a fost complet lipsit de vegetaţie", a spus Evans, un alt membru al expediţiei.

„O teorie la care ne gândim susţine că impactul asupra mediului ambiant cauzat de defrişările de amploare combinate cu modul de administrare a resurselor de apă a condus la dispariţia civilizaţiei... probabil a devenit atât de plină de succes, încât a devenit imposibil de gestionat".

Sydney Morning Herald informează că drumul către ruinele analizate traversează trasee pline de şanţuri până la genunchi şi mlaştini, după o călătorie pe motociclete pe înălţimile munţilor.

Toţi cei implicaţi au jurat să păstreze secretul până când rezultatele expediţiei vor fi analizate.

Evans a declarat că nu se ştie cât de mare a fost oraşul Mahendraparvata, deoarece studiul a acoperit doar o zonă limitată, expediţiile viitoare necesitând mai multe fonduri pentru o exploatare mai amplă.

„Poate că ceea ce vedem nu reprezintă partea centrală a orașului, astfel încât există multe lucruri de făcut pentru a descoperi amploarea acestei civilizaţii", a spus el.

„Trebuie să protejăm zona, deoarece ea se află la originea culturii noastre", afirmă secretarul de stat din cadrul Ministerului Culturii din Cambodgia, Chuch Phoeun, pentru AFP.

Angkor Wat a fost, la un moment dat, cel mai mare oraş preindustrial din lume şi este considerat una dintre minunile antice ale lumii.

Oraşul a fost construit la începutul secolului al XII-lea de către regele Suryavarman al II-lea.Traducere de George-Cristian Podariu după lost-medieval-city-cambodia cu acordul editorului


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă
Susţine-ne pe Patreon!