O secțiune transversală a unei mostre de kimberlit din Groenlanda de Vest, fotografiată folosind lumină polarizată, care arată gama largă și structura complexă a mineralelor din mostră, cum ar fi: diamante, granate și zircon.

Fiecare mostră de kimberlit - roca ce conţine cea mai mare parte a diamantelor aflate în interiorul Pământului - este posibil să-şi aibă originea într-un rezervor unic, care a supraviețuit intact cea mai mare parte a istoriei Pământului.

Comentarii -

Fotografia arată un model de reconstrucție facială realizat pe baza unui craniu fosilizat al unui exemplar de Australopithecus anamensis. Specia este considerată un strămoș al lui Australopithecus afarensis, reprezentată de celebra „Lucy”, găsită în 1974. Cu o vechime de 3,8 milioane de ani, Australopithecus anamensis este cel mai vechi membru cunoscut al genului Australopitec, care au precedat genul Homo, din care face parte şi specia noastră, Homo sapiens (omul modern). (credit imagine: Matt Crow / Muzeul de Istorie Naturală din Cleveland)

Comentarii -


Anomalii termince - Marea Piramidă a lui Keops

Mai multe anomalii termice au fost observate în patru dintre marile piramide din apropiere de Cairo, printre care piramida lui Keops, a anunțat luni ministrul pentru antichități în cadrul unei conferințe de presă organizate la căderea nopții, la baza piramidei. Aceste prime rezultate ale analizelor termice efectuate de la lansarea misiunii "Scan Pyramids", la 25 octombrie, de o echipă de cercetători egipteni, francezi, japonezi și canadieni, deschid calea unei multitudini de interpretări.

Comentarii -

Arheologii Muzeului Județean Mureș au reușit să scoată la lumină peste 600 de metri pătrați din termele sau băile Castrului Roman de la Călugăreni, prima clădire de acest fel identificată și cercetată pe teritoriul județului, în cadrul proiectului Limesul estic al Daciei Romane pe teritoriul județului Mureș.

Comentarii -


Eurohippus messelensis

Resturile unui fetus vechi de peste 48 de milioane de ani, inclusiv fragmente de ţesut moale, au fost descoperite în interiorul unei fosile ecvide, un vechi strămoş al calului modern, într-un perimetru cu fosile din Germania.

Comentarii -

O privire aruncată spre interiorul Pământului, în cadrul unui experiment, a dezvăluit locurile unde se ascund antineutrinii, nişte ciudate particule de antimaterie ce aproape că nu au masă, rezultând o hartă globală a răspândirii acestora.

Antineutrinii sunt varianta de antimaterie a neutrinilor, particule fantomatice cu o masă atât de mică, încât rareori interacţionează cu materia. O astfel de particulă are, conform aproximărilor oamenilor de ştiinţă, 50% şanse să străbată neabătut un zid de plumb cu grosimea de 1 an-lumină.

Comentarii -

Rămăşiţe ale unei vechi specii umane au fost descoperite într-o peşteră din Africa de Sud din care au fost exhumate osemintele a 15 hominizi, a anunţat joi echipa de cercetători care efectuează săpăturile arheologice, formulând ipoteza că aceste vechi rude îndepărtate ale omului practicau deja rituri funerare.

Comentarii -

O echipă internaţională de cercetători au datat fosila unui exemplar din specia de maimuţe "Antillothrix bernensis" (specie dispărută) ca având 1,3 milioane de ani. Cercetătorii au descoperit osul tibiei maimuţei într-o peşteră din provincia Altagracia, Republica Dominicană. Fosila era încastrată într-o rocă calcaroasă, care a fost datată folosind tehnica datării cu uraniu.

Comentarii -

O statuetă de 23.000 de ani vechime a fost descoperită recent de arheologi dâmboviţeni la situl paleolitic de la Poiana Cireşului, judeţul Neamţ.  Descoperirea este considerată a fi una extrem de importantă, este prima de acest tip din ţara noastră şi este caracterizată de specialişti drept unică pentru patrimoniul cultural al României.

Comentarii -


Exteriorul domului HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation).
Credit imagine: Yahoo news


Şase voluntari vor sta izolaţi timp de un an în cadrul celei mai lungi experienţe de acest fel desfăşurate în Statele Unite, pentru a strânge informaţii preţioase în vederea trimiterii de astronauţi pe Marte, a relatat sâmbătă AFP. Echipajul, închis într-un dom din Hawai, cuprinde un astrobiolog francez, un fizician german şi patru americani — un pilot, un arhitect, un medic/ziarist şi un specialist în soluri.

Comentarii -

Un nou record de temperatură s-a stabilit în luna iulie a acestui an la nivelul planetei noastre. Iulie a fost cea mai călduroasă lună din istorie, temperatura fiind cu 0,08 C mai mare decât luna iulie a anului 1998, când se consemnase precedentul record al lunii. Desigur, nu este vorba despre toată istoria planetei, ci despre cea în care s-au realizat înregistrări: 1880-2015. Datele au fost furnizate de către Administraţia Naţională a Atmosferei şi a Oceanelor din SUA.

Comentarii -

CafeaConsumatori de cafea, luaţi aminte! Fie că sunteţi un consumator înrăit care bea trei cafele espresso duble pe zi sau doar un consumator ocazional de capucino, ar trebui să vă bucuraţi de acest lucru cât mai puteţi. În curând ar putea apărea o criză de cafea.

Comentarii -

Marea GalileeŢărmurile Mării Galileei, aflate în partea de nord a Israelului, adăpostesc un număr important de situri arheologice. Cu puţin timp în urmă cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au descoperit o structură antică în adâncul mării.

Comentarii -

Locuri reciCercetătorii din cadrul PHARMASEA sunt la startul unui proiect ambiţios de patru ani pentru a explora unele dintre locurile cele mai adânci, mai reci şi mai calde de pe planetă. Proiectul poate avea şi foarte serioase implicaţii în farmacie, nutriţie sau cosmetică.

Comentarii -

Expozitie de astronomieO nouă expoziţie deschisă la Muzeul Maritim Naţional din Londra propune a analiză a modului în care tehnologia a modelat percepţia noastră asupra Universului şi celebrează frumuseţea estetică a fotografiei spaţiale şi rolul important al acesteia în descoperirile ştiinţifice.

Comentarii -

Peisaj martianO nouă expoziţie emblematică de astronomie în imagini ne deschide o imensă fereastră spre Marte, după care ne poartă foarte departe în timp şi spaţiu. ”Această expoziţie a reuşit să îmi creeze pentru prima oară senzaţia că mă aflu chiar acolo, pe Marte”, a spus Marek Kukula.

Comentarii -

Valentina TereskovaAcum cincizeci de ani, la data de 16 iunie 1963, Valentina Tereşkova devenea prima femeie care a zburat în spaţiu într-o misiune ştiinţifică, episod care a fost o realizare propagandistică majoră pentru Uniunea Sovietică.

Comentarii -

apăCe gust are cea mai veche apă din lume? Groaznic. La aproape 1,5 mile sub suprafaţa Pământului, în Canada, oamenii de ştiinţă au descoperit pungi de apă care au fost izolate de lumea exterioară pentru mai mult de 1 miliard de ani.

Comentarii -

CambodgiaUn oraş medieval pierdut, care a prosperat în urmă cu 1.200 de ani pe un munte învăluit în ceaţă din Cambodgia, a fost descoperit de arheologi. Conform documentului publicat recent, descoperirea s-a realizat utilizând o tehnologie laser revoluţionară, aeropurtată.

Comentarii -

Cresterea populatieiO nouă analiză statistică arată că populaţia lumii ar putea ajunge la aproape 11 miliarde de oameni până la sfârşitul secolului, potrivit unui raport ONU emis în data de 13 iunie, anul curent. Aceasta ar fi cu aproximativ 800 de milioane (8%) mai mult decât prognoza anterioară.

Comentarii -

Aurornis-xuiVă amintiţi de Archaeopteryx, acea creatură în formă de pasăre despre care mulţi consideră  că ar fi prima care a apărut ? Ei bine, tocmai a fost descoperită o pasăre care a apărut înaintea acesteia: Aurornis Xui, o specie nou descoperită de dinozauri.

Comentarii -

MayaArheologii ce săpau un tunel sub templul principal al oraşului antic maya El Perú-Waka, aflat în nordul Guatemalei, au descoperit un complex monumental din piatră sculptată conţinând un text hieroglific ce prezintă faptele de vitejie ale unei prinţese puţin cunoscute.

Comentarii -

TerraPământul s-ar putea să fi devenit planeta albastră la doar 200 de milioane de ani de la formare, acest fapt făcându-l propice pentru viaţă cu sute de milioane de ani mai devreme decât se credea până acum.

Comentarii -

Recent, NASA a anunţat că suprafaţa ocupată de gheaţa din Antarctica în cursul acestui an a atins o valoare record, fiind chiar mai mare decât valoarea record înregistrată în anul precedent. Această constatare este în contradicţie cu modul în care gheaţa polară reacţionează la încălzirea globală, aceasta înregistrând o scădere drastică în perioada de vară arctică. Dar „paradoxul gheţii din Antarctica" îi preocupă pe oamenii de ştiinţă ce studiază schimbările climatice de multă vreme.

Comentarii -

In laborator, studiind incalzirea globalaO recentă încetinire a încălzirii globale i-a făcut pe unii sceptici să-şi reafirme convingerile cum că emisiile industriale de carbon nu au provocat creşterea temperaturilor de la suprafaţa Pământului în ultimul secol. Cu toate acestea, un nou studiu din revista Science susţine afirmaţia că oceanele au preluat din excesul de căldură, cel puţin pentru moment.

Comentarii -


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă
Susţine-ne pe Patreon!