Fundația Națională de Știință (The National Science Foundation), SUA, a publicat primele imagini obținute cu ajutorul Telescopul Solar Daniel K. Inouye, considerate cele mai detaliate imagini ale Soarelui de până în prezent, cu o rezoluție de cel puțin trei ori mai bună decât orice alte imagini ale astrului din sistemul nostru solar. Primul film acoperă o suprafață de 36.500 x 36.500 km, în timp ce al doilea o suprafață de 19.000 x 10.700 km.

Telescopul solar Daniel K. Inouye (DKIST) este instrument de cercetare științifică pentru studierea Soarelui de la Observatorul Haleakala de pe insula hawaiană Maui, numit după Daniel K. Inouye, senator american pentru Hawaii.

 

 


Filmul arată gazul turbulent, fierbinte, care acoperă suprafața Soarelui. Structurile asemănătoare celulelor - enorme, fiecare de mărimea statului american Texas - sunt rezultatul mișcărilor violente care transportă căldura din interiorul soarelui până la suprafața sa. Materialul solar fierbinte (plasma) se ridică în centrele luminoase ale „celulelor”, se răcește și apoi se scufundă sub suprafață în benzi întunecate, într-un proces cunoscut sub numele de convecție.

Pe aceste benzi întunecate putem vedea și indicatori minusculi, luminoși ai câmpurilor magnetice. Niciodată văzute cu această claritate, aceste pete luminoase au rolul de a canaliza energia în straturile exterioare ale atmosferei solare cunoscute sub numele de corona. Aceste locuri luminoase pot fi motivul principal pentru care corona solară are mai mult de un milion de grade Celsius.

Sursa: nso.edu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.