izvor geotermal subteranVeche de 80 de ani, ipoteza cea mai răspândită cu privire la originea vieţii pe Terra foloseşte drept concept de bază un fel de "supă primordială" în care compuşi chimici s-ar fi combinat după un anumit mecanism - necunoscut - şi ar fi dat astfel naştere vieţii. Punctul de plecare al teoriei este ipoteza propusă în 1929 de către biochimistul B.S. Haldane, care sugerase că în urmă cu milioane de ani atmosfera terestră nu conţinea oxigen, iar compuşii organici s-ar fi putut dezvolta din simple molecule doar sub acţiunea unei surse puternice de energie, ca radiaţia ultravioletă ori fulgerele. Deşi fără prea multe confirmări practice, ideea introdusă de Haldane s-a înrădăcinat, iar conceptul de supă primordială a rămas unul central în teoriile universal acceptate despre apariţia vieţii.



 


Recent, teoria "supei primordiale" a fost pusă sub semnul întrebării în urma publicării în revista BioEssays a unei lucrări care propune o ipoteză alternativă complet diferită. Autorii, printre care se numără William Martin, un biolog evoluţionist de la Institutul de Botanică III din Düsseldorf şi John Allen, biochimist la Queen Mary, Universitatea din Londra, susţin că răspunzătoare pentru oferirea impulsului iniţial necesar apariţiei vieţii ar fi energia chimică a Pământului, mai exact izvoarele hidrotermale de pe fundul oceanelor.

Respingând teoria "supei primordiale", autorii şi-au îndreptat atenţia spre chimia terestră pentru a identifica sursa de energie care ar fi putut alimenta predecesorii primitivi ai organismelor vii. „Prezentăm o teorie alternativă care susţine că viaţa are la bază o serie de compuşi gazoşi (H2, CO2, N2, şi  H2S), iar energia necesară primelor forme de viaţă a provenit de la anumite izvoare hidrotermale aflate la mari adâncimi pe fundul oceanelor”, spune liderul echipei de autori, Dr. Nick lane de la University College din Londra.

 




Sursa: AICI.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.