SoareActivitatea solară este în cădere liberă, conform unui specialist în fizică spaţială. Dar nu vă aşteptaţi la o mică eră glaciară. "Activitatea solară scade foarte rapid la momentul de faţă", spune Mike Lockwood, profesor de fizica mediului spaţial la Universitatea din Reading, Regatul Unit. "Estimăm că acest lucru se întâmplă mai rapid ca oricând în ultimii 9.300 de ani".

 



Lockwood şi colegii lui regândesc probabilitatea ca acest declin care continuă de decenii să devină primul "mare minim solar" din ultimele patru secole. În timpul unui mare minim ciclul normal de 11 ani este suprimat şi Soarele nu are aproape nicio pată solară pentru decenii întregi. În vara aceasta ar fi trebuit să avem un vârf în numărul de pete solare, dar acesta nu s-a produs.

Lockwood crede că acum există 25 la sută şanse de a avea o repetare a ultimului mare minim, Minimumul Maunder de la sfârşitul secolului al 17-lea, când nu s-au observat pete solare pentru 70 de ani. Acum doi ani, Lockwood a estimat şansele unei asemenea întâmplări la mai puţin de 10 la sută (Journal of Geophysical Research, DOI: 10.1029/2011JD017013).

O mică eră glaciară

Minimul Maunder a coincis cu cele mai reci ierni europene ale micii ere glaciare, o perioadă care a durat câteva secole când mai multe regiuni de pe glob au suferit o răcire neobişnuită. Studii efectuate pe inelele copacilor sugerează că răcirea din emisfera nordică a fost de până la 0,4 grade celsius.

Dar Lockwood spune că nu ar trebui să ne aşteptăm ca un nou mare minim să ducă la o nouă mică eră glaciară, spune el. Încălzirea globală cauzată de oameni, spune el, este deja un factor mai important în determinarea temperaturii globale decât chiar ciclurile solare majore. Temperaturile au crescut cu 0,85 de grade celsius din 1880, cu creşteri mai mari aşteptate, conform celor mai recente predicţii ale Comisiei Interguvernamentale pentru Încălzirea Globală (Intergovernmental Panel on Climate Change).

S-ar putea totuşi să existe consecinţe vizibile. De exemplu, pe termen lung iernile reci sunt comune în Regatul Unit, când activitatea solară este scăzută. Iar activitatea solară scăzută poate să încetinească curenţii jet, declanşând o suită de evenimente climatice extreme interconectate, cum ar fi valul de căldură din Rusia din 2010 şi inundaţiile devastatoare din Pakistan din acelaşi an.

Cărarea izotopilor


Au fost 24 de mari minime solare în ultimii 10.000 de ani. Istoria lor este reconstituită prin căutarea izotopilor precum carbonul-14 pe care razele cosmice îi generează în atmosferă. Activitatea solară creşte vântul solar ce deviază razele cosmice care se îndreaptă spre Pământ, astfel scăderea activităţii solare înseamnă că mai multe raze cosmice lovesc atmosfera şi astfel mai mulţi izotopi de acest fel se formează.

Felul cum concentraţia izotopilor variază în timp poate fi măsurat prin intermediul unor lucruri precum observarea inelelor de creştere a copacilor, care absorb carbon-14 sau mostrelor de gheaţă, care acumulează beriliu-10.

Declinul pe termen lung actual în activitatea solară a început după ultimul maxim important care a atins vârful în 1956, spune Lockwood. Declinul a accelerat recent, iar absenţa petelor solare în vara aceasta a făcut să sune alarma.

Gradul în care ciclurile solare influențează temperaturile globale este încă dezbătut, inclusiv dacă declinul recent ar putea să fi ajutat la hiatul actual în rata de încălzire globală.

"Mike are probabil dreptate în faptul că există o şansă ca soarele să revină la un nivel de activitate similar cu cel din timpul minimului Maunder", spune fizicianul atmosferic Joanna Haigh de la Imperial College. Dar ea adaugă: "Chiar şi în cel mai optimist caz [de încălzire globală minimă şi un minim solar adânc] răcirea cauzată de soare ar face doar să contrabalanseze încălzirea cauzată de gazele de seră. Aşadar nicio era glaciară".

Este mai probabil că minimul solar doar va reduce puţin încălzirea, doar pentru ca aceasta să revină la un ritm ridicat odată cu trecerea minimului.



Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului solar-activity-heads-for-lowest-low-in-four-centuries, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Sebastian Trifa

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.