OrionideleUnul dintre cele mai spectaculoase spectacole de lumină naturală ale anului - ploaia de meteori Orionide - are loc în acest sfârşit de săptămână. Pământul se deplasează printr-un curent dens de resturi cosmice lăsate în urmă de cometa Halley şi de aici show-ul.

 

 

 

 

Aceste fragmente din cometă  intră în coliziune cu atmosfera planetei la viteze apropiate de 240,000 km/h "dând foc" nopţii, în timp ce brăzdează şi explodează de-a lungul cerului înaintea răsăritului de sâmbătă, 20 octombrie şi duminică, 21 octombrie.

Spectacolul de duminică, va fi, probabil, unul dintre cele mai impresionante din 2012. Deşi evenimentul a avut deja loc, vă invităm să citiţi în continuare detalii despre acesta, pe care le puteţi folosi în viitor, cu alte ocazii asemănătoare.

Evitaţi lumina

Lui Mike Brown (astronomul care a "ucis"  Pluto) îi place să spună că Luna este inamicul său, pentru că aceasta alterează observarea obiectelor cereşti de pe cerul nopţii. Deşi poţi să nu fii de acord cu retrogradarea lui Pluto, ar fi înţelept dacă ai asculta părerea lui Brown; atunci când eşti în căutare de meteori, Luna este inamicul tău.

Din fericire, se aşteaptă ca Luna să nu pună mari probleme în acest weekend. Nu doar că va avea formă de semilună (cinci zile după ce a fost lună nouă), dar ea va lipsi, de asemenea, de pe cerul de dinainte de răsărit. Absenţa Lunii înseamnă, cu siguranţă, lipsa luminii lunii care să altereze strălucirea meteorilor ce brăzdează cerul.

 

Dar luminile oraşului, luminile străzilor, luminile caselor, lanternele sau orice alt fel de lumini pot îngreuna admirarea cerului. Împrejurimile vor emite multă lumină, la fel şi lucrurile personale – deci nu-ţi altera viziunea cerului prin verificarea orei la ceasul fosforescent şi nu, nu te uita la ecranul luminos al telefonului.

 

Orionide
Orionide 2011



Dacă te afli la ţară, du-te şi găseşte un câmp deschis. Dacă eşti în oraş, ieşi din acesta dacă ai posibilitatea. Dacă nu poţi părăsi oraşul, încearcă să găseşti un loc înalt.

Luarea în considerare a tuturor acestor sfaturi poate fi de mare importanţă. Imaginile prezentate aici ajută la ilustrarea influenţei pe care poluarea luminii o poate avea asupra privitului stelelor. Fotografia de jos a fost făcută în Orem, Utah – o mare zonă metropolitană, având aproximativ 400,000 de oameni. Fotografia de sus a fost realizată în Leamington, un oraş rural din Utah, spre sud-vest, la 120 de km de Orem. Diferenţa în vizibilitate e uimitoare. Planificând puţin, îţi poţi îmbunătăţi cu mult experienţa privitului stelelor; site-ul Clear Sky Chart conţine o listă de locuri optime de observare organizate pe state.

Odată ce te-ai pregătit, stând în locul din care vei observa ploaia de meteori, aşteaptă 20 de minute, timp în care ochii tăi se adaptează la întuneric. Dar cum ştii că ochii tăi s-au adaptat? O bună regulă tradiţională spune că dacă tu poţi vedea toate stelele din carul mic (ar trebui să numeri 10), atunci vei putea vedea o mulţime de meteori. Dacă nu poţi identifica toate cele 10 stele nu este nimic, tu doar eşti undeva în afara condiţiilor optime.

Când şi unde să ne uităm

Cele mai bune ore pentru a observa Orionidele a fost între miezul nopţii şi zorii zilelor de 20 şi 21 octombrie. Pe 21 se aşteaptă să fie activitatea de vârf.

De asemenea, poţi folosi Fluxtimatorul NASA, pentru a calcula timpul ideal pentru a-ţi îndrepta privirea spre cer. Fluxtimatorul ţine cont de locaţia ta (dacă vei face observaţii de la ţară sau din oraş) şi de luminozitatea Lunii – doar ajustează corect informaţiile despre locaţie şi timp.

În ceea ce priveşte locul unde priveşti, depinde pe cine întrebi. Unii oameni îţi vor spune să te uiţi spre locul sursei de lumină, de unde stelele căzătoare par a proveni (pentru Orionide acest loc este constelaţia Orion):

 

Orion



Totuşi, ţine minte că urmele meteorilor tind să fie mai scurte cu cât se află mai aproape de sursa de lumină. Cel mai bine ar fi dacă te-ai uita drept deasupra capului, ţinând cont că meteorii pot apărea de oriunde de pe cer.

Te poţi alătura chatului online al NASA privind ploaia de meteori.

Echipamentul potrivit

Adu un scaun pliant, o pătură, câteva perne şi o jachetă, fiind posibil să fie răcoare. Este esenţial să aduci orice ai nevoie pentru a te simţi confortabil şi de a reuşi, în acelaşi timp, să îţi menţii ochii pe cer. Nu sta în picioare. Statul în picioare şi uitatul la cer par a fi idei suficient de bune, dar în final gâtul tău va obosi, iar în momentul în care îţi vei lua ochii de pe cer va fi atunci când cei mai strălucitori meteori ai nopţii vor trece în flăcări – este un cod după care toţi meteorii trăiesc.

Nu ar trebui să ai nevoie de binoclu sau de telescop, pentru că vei vrea să-ţi ţii ochii pe cerul nopţii cât de mult posibil. Adu câteva gustări, însă doar din acelea pe care le poţi consuma fără a privi la ele. Ciocolata caldă pare o idee bună. Iar în final, adu pe cineva cu care să îţi împărtăşeşti impresiile despre privitul cerului.




Traducere după everything-you-need-to-know-to-catch-this-weekends-orionid-meteor-shower de Andreea Dogaru

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.