Asteroidul 2010TK7O echipă internaţională de astronomi a făcut cunoscut în numărul din 28 iulie al revistei Nature că un asteroid descoperit în anul 2010 este primul asteroid troian al Pământului. Asteroidul, denumit 2010TK7, se deplasează pe aceeaşi orbită cu Pământul.

 

Asteroidul 2010TK7, care se află în faţa planetei noastre, are 300 de metri diametru şi a fost descoperit întâi prin intermediul satelitului NASA Wide-field Infrared Survey Explorer în octombrie 2010, pentru ca apoi alte telescoape situate la sol să confirme şi să rafineze informaţiile obţinute de satelit.

După cum se poate observa din imaginea de mai jos, asteroidul descrie o traiectorie elaborată, ca un dans, pe orbita terestră, rămânând însă sincronizat cu Pământul, distanţa dintre cele două corpuri fiind suficient de mare încât să nu existe niciun pericol privind o eventuală ciocnire între 2010TK7 şi Terra. În următorii 10 mii de ani asteroidul nu va fi la o distanţă de Pământ mai mică de 20 de milioane de kilometri, ceea ce înseamnă de 50 de ori distanţa Pământ-Lună.

 

 

 

Asteroidul 2010TK7
Asteroidul troian 2010TK7

 

Ideea posibilităţii existenţei unor asteroizi troieni (denumiţi astfel după legenda grecească a calului troian), care să se deplaseze în sincron cu planete a fost avansată încă din 1722 de către Joseph Louis Lagrange, iar confirmarea a venit în anul 1906, când Max Wolf a descoperit asteroidul 588 Achile, ce acompaniază planeta Jupiter. Ulterior s-a descoperit că atât Neptun, cât şi Marte au pe orbită asemenea asteroizi troieni.

Pentru a se putea situa pe o traiectorie stabilă pe orbita unei planete, un asteroid trebuie să se afle pe un unghi de 60 de grade faţă de orbită, înainte ori în spatele planetei, astfel forţele gravitaţionale şi mişcarea orbitală ajungând la un echilibru necesar creării unor zone stabile în spaţiu.

Bibliografie:
The Guardian
Herald Sun
Astro.uwo.ca

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.