BotnetAutorităţile spaniole, scrie The Guardian, au anunţat recent că au reuşit să blocheze ceea ce pare a fi cel mai masiv botnet descoperit vreodată. Botnetul MARIPOSA, care a fost observat întâi în anul 2008 era constituit dintr-o reţea de aproximativ 13 milioane de computere-zombi, infectate cu soft nociv şi controlate de la distanţă de creatorul botnet-ului.

 

 

Ce este acela un botnet?
Un botnet (roBOT NETwork) reprezintă un număr de calculatoare infectate cu soft nociv (denumite computere-zombi), care comunică între ele prin intermediul Internetului şi care execută diferite sarcini stabilite de creatorul softului.
Softul nociv este de regulă descărcat în mod inconştient de pe Internet; în urma infestării computerului,  softul transmite date către un centrul de comandă de unde reţeaua de computere-zombi este controlată de un administrator al botnet-ului.

 

S-a descoperit că botnet-ul Mariposa conţinea computere din jumătate dintre primele 1000 de firme listate de revista Fortune şi din 190 de ţări; informaţii confidenţiale (date despre carduri bancare ori despre conturi bancare) ale 800 de mii de persoane au fost furate.

Trei dintre cei care au coordonat botnet-ul, cu vârste între 25 şi 31 de ani,  au fost reţinuţi, după o colaborare internaţională dintre poliţia spaniolă, FBI, mari firme implicate în securitatea informatică  (ca Panda Security) şi diverse autorităţi naţionale. Cu toate acestea cei trei erau doar administratorii botnet-ului, cei care coordonau extinderea acestuia şi colectau datele furate de pe computerele-zombi. Creierul acţiunii, creatorul botnet-ului, nu a fost încă prins. Dată fiind posibilitatea de a-şi masca originea acţiunilor, rareori hackerii din spatele unor operaţiuni ca aceasta sunt prinşi.

Se cunoaşte că mai sunt mii de botnet-uri active în acest moment în lume, dar botnet-ul MARIPOSA se consideră a se fi bucurat de cea mai amplă răspândire existentă vreodată. Succesul acestui botnet este strâns legat de eficienţa deosebită a softului (Mariposa) folosit.

O analiză a botnet-ului Mariposa găsiţi aici.

 


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă
Susţine-ne pe Patreon!