În 2024 NASA plănuiește să trimită din nou astronauți pe Lună, de data aceasta pentru un timp mai îndelungat. Cum totul trebuie luat în considerare, inclusiv construirea unei toalete, în iunie NASA a lansat competiția „Lunar Loo Challenge” prin care a invitat ingineri din întreaga lume să proiecteze toaleta care va ajunge pe Lună. Data limită pentru depunerea proiectelor a fost 17 august. Premiile au o valoare de $35.000, iar câștigătorului îi va reveni onoarea de a fi gândit prima toaletă folosită pe un alt corp ceresc.


De la pungi la aspiratoare

Istoria toaletelor spațiale începe cu misiunile Gemini, care au fost primele ce au implicat petrecerea unui timp mai lung în spațiu (în jur de 2 săptămâni). Pe atunci astronauții purtau un scutec pentru urină, iar pentru fecale trebuiau să folosească un săculeț.

Printre problemele care trebuiau rezolvate se număra și faptul că fecalele conțin bacterii care emană gaze (acest proces are loc și în colon și provoacă flatulența), așa că exista riscul ca sacii să se umfle și să explodeze după un timp.

Pentru a evita un astfel de incident neplăcut, fiecare astronaut trebuia să pună în săculeț un gel special, iar apoi să mixeze conținutul până devenea omogen, ca ulterior sa fie ejectate în spațiu sau pur și simplu lăsate pe suprafața Lunii.

În zilele noastre, pe Stația Spațială Internațională astronauții trebuie să poarte centuri de siguranță și să defecheze într-un „aspirator” cu diametrul de 15 cm. În caz că se înfundă, astronauții trebuie să-și rezolve singuri problema.


Ce știm până acum despre toaleta lunară

Ceea ce caută NASA este o toaletă care poate funcționa atât în micro-gravitație (deoarece va fi și toaleta noului Modul Lunar), cât și în gravitația lunară, care este aproximativ 1/6 din cea a  Pământului. De asemenea, inginerii vor trebui să respecte specificații privind greutatea, volumul de urină și materii fecale pe care îl poate depozita, nivelul de zgomot pe care îl produce, timpul de „tras apa” și dimensiunile.

Toaleta să fie cât mai ușor de reparat. Funcțiile bonus sunt binevenite, de exemplu dacă poate face față în cazul în care un astronaut vomită sau dacă are un design familiar. În lunile următoare, un juriu de ingineri NASA va evalua propunerile înscrise și va desemna câștigătorii, ca mai apoi să înceapă testele cu astronauți adevărați, atât pe Pământ, cât și în spațiu.





Bibliografie: (1), (2), (3), (4), (5) și cartea Bagaj pentru Marte -Știința vieții în vidul cosmic de Mary Roach, editura Paralela 45

 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.