Infractorii cibernetici se îmbogăţesc în urma furtului datelor cardurilor bancare, de credit sau de debit, ca urmare a accesului neautorizat în bazele de date ale unor companii, ca Target sau Depot. Thomas J. Holt, criminolog, a coordonat un studiu privind infracţionalitatea cibernetică, ale cărui rezultate au fost publicate recent în revista Deviant Behavior.



Iată principalele aspecte menţionate în studiu:

 - în ultimii ani au fost sute de cazuri de exploatări ilegale ale unor breşe de securitate, care au avut ca rezultat furtul datelor clienţilor (un exemplu notoriu este Cazul Target din 2013, când au fost accesate datele din 40 de milioane de conturi);
 - în urma analizei forumurilor dedicate în limba engleză şi rusă s-a descoperit că informaţiile personale şi financiare se vând în "pachete" de 50 sau 100;
 - un "pachet" de 50 de carduri pot fi vândute cu sume între 250 de mii şi 1 milion de dolari;
 - cumpărătorul, care-şi asumă cea mai mare parte a riscului, căci folosirea datelor cardurilor lasă urme şi poate duce ulterior o instituţie abilitată către acesta, are avantaje nete: poate câştiga sume între 2 şi 8 milioane de dolari.
 
 Desigur, în cazul furtului masiv de date personale şi financiare din cadrul companiilor ce depozitează aceste date, clientul nu poate face mare lucru, principala responsabilitate în protecţia datelor revenind companiilor.
 
 Studiul lui Holt arată, printre altele, faptul că există o afacere înfloritoare în domeniul furtului de date financiare şi că, deocamdată, se face prea puţin pentru combaterea acesteia. Iar pentru eforturile de combatere a infracţionalităţii cibernetice să aibă şanse mai mare de succes, companiile trebuie sprijinite de instituţii abilitate ale statului.
 
 


 
 Sursa: Cyber thieves making millions in profits

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.