Citind...Ai terminat de citit o carte şi vrei alta exact la fel? Un sistem care oferă o vizualizare rapidă a structurii narative a cărţii ar putea, în curând, să te ajute să umpli golul lăsat de lectura cărţii "Twilight" (în română, "Amurg"), arătându-ţi ce alte romane se aseamănă stilului lui Stephanie Meyer.

 

 

Software-ul poate construi un mod de a vizualiza stilul romanului, ajutând la prezicerea următorului bestseller sau a următoarei lecturi de vacanţă.

Joseph Reddington, de la Royal Holloway, University of London, şi colegii săi au elaborat un sistem care compară diferite fragmente de text, analizând frecvenţa relativă a cuvintelor şi convertind informaţiile în vizualizări. Corelaţii subtile în folosirea cuvintelor fac posibilă o comparație din punct de vedere stilistic între romane sau secţiuni din acelaşi roman, spune Reddington.

În forma cea mai simplă, capitolele scrise la persoana I se vor diferenţia de cele scrise la persoana a III-a, iar cele scrise la trecut vor apărea ca diferite de cele scrise folosind timpul prezent. „Ajută la formarea unei imagini”, spune Reddington. „Îţi spune că aşa arată romanul tău”.

Instrumentul ar putea fi folosit pentru a monitoriza consecvenţa proiectelor colaborative de scriere, precum scenariile de film sau de teatru sau revistele, în cadrul cărora scriitorii trebuie să menţină un anumit stil. Reddington deja l-a testat într-un proiect numit TooManyCooks, în care grupuri de studenţi se reunesc pentru a scrie împreună un roman într-o săptămână. Fiecare contribuie cu o secţiune, iar instrumentul îi ajută să vadă dacă există părţi care nu se potrivesc.

Pe măsură ce romanul prinde formă, instrumentul afişează diferitele secţiuni într-o structură arborescentă. Părţile percepute ca similare apar grupate, astfel încât cele care nu se potrivesc să fie uşor de identificat. „Nu face judecăţi de valoare în niciun moment”, spune Reddington.

Programul ar putea şi să îi ajute pe scriitorii începători să facă o comparaţie între stilul lor şi cel al unor autori de succes sau să le indice editorilor dacă un manuscris are potenţial. Programul va fi prezentat în octombrie la o conferinţă de analiza datelor, în Londra.

În plus, ar putea forma baza unui sistem de recomandări care oferă sugestii doar pe baza evaluării automate a unui text. Pandora Internet Radio face acelaşi lucru cu muzica: utilizatorii aleg un cântec sau o trupă care le place, iar sistemul redă alte melodii pe care algoritmii săi Music Genome Project le consideră similare. „Ar fi ca Pandora pentru cărţi”, spune Reddington.

Menţinerea unui anumit stil este importantă în proiectele de colaborare, spune scenaristul Brendon Connelly, din Oxford, Marea Britanie. Producătorii serialului de televiziune ER, de exemplu, au depus eforturi pentru a se asigura că personajele vorbeau la fel de-a lungul sezoanelor, chiar dacă scenariştii se schimbau, spune el. Software-ul poate evidenţia nepotrivirile.

Dar Connelly crede că asemenea instrumente pot fi folositoare mai ales pentru a urmări contribuţia diferiţilor scriitori la un proiect. Writers Guild of America (Uniunea Scriitorilor din America), de exemplu, este frecvent implicată în dispute despre cui ar trebui să îi fie recunoscute contribuţiile la scenarii. „Ar putea ajuta în momentele acelea «Lennon şi McCartney», când când nu ştii sigur cine a venit cu ce vers”, spune el.




Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului automatic-style-spotter-can-spot-your-next-book, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Maria Mihai

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.