Submarin invizibilNu-i aşa că toţi ne-am dorit la un moment dat în viaţă să devenim invizibili măcar pentru o scurtă perioadă de timp? În ultimii ani s-au realizat progrese semnificative domeniul tehnologiei invizibilităţii. Citiţi câteva detalii despre acestea în acest articol.

 

 

 

 

În prezent, mulţumită unor cercetători precum John Pendry sau Stefan Maier de la Imperial College of London putem afirma că invizibilitatea este accesibilă, prin intermediul unor metamateriale. Folosind tehnici din domeniul nanofizicii s-a reuşit crearea unui material care să fie ocolit atât de lumină, cât şi de undele sonore. Această tehnologie a invizibilităţii are numeroase aplicaţii, printre acestea aflându-se tratarea tumorilor, diagnosticarea bolilor, ascunderea submarinelor faţă de sonare, cât şi altele.

1. Diagnosticarea bolilor

Un senzor aurit fabricat dintr-un metamaterial asemănător mătăsii, nedureros, va putea fi implantat în corpurile diabeticilor, acesta alertându-i când nivelul glicemiei devine alarmant. Acesta a fost dezvoltat de o echipă de cercetatori de la Tufts si Boston University.

2. Distrugerea tumorilor

Folosindu-se de un metamaterial ce captează undele sonore, doctorii vor putea distruge tumorile si pietrele de la rinichi fără a dăuna țesuturilor din jur. Acesta a fost inventat de Chiara Daraio şi Alessandro Spadonia de la California Institute of Technology.

3. Distrugerea ţintelor militare

Bazându-se pe tehnologia ce distruge cancerul, se vor putea crea arme ce transmit pulsaţii sonore puternice. Pulsaţiile vor putea ajunge în locurile inaccesibile armelor normale. Aceste gloanţe sonore vor putea tăia  atât lichidele, cât şi solidele cu o forţă imensă.

4. Colectarea de energie

Profesorii John Pendry şi Stefan Maier de la Imperial College of London au realizat un dispozitiv dintr-o clasă specială de metamateriale ce va putea capta energia asemeni metodei prin care plantele captează lumina, doar că la o scară mai mică.


 


5. Scăderea costurilor pentru încălzire

În prezent se lucrează la crearea unui metamaterial care să controleze mai bine fluxul de căldură. Shanhui Fan de la Stanford University şi echipa sa au realizat un metamaterial cu o grosime de 100 de microni care izolează căldura mai bine decât un termos. Acesta este format din cristale fotonice care lasă să intre doar o fracţiune din radiaţiile pe care le-ar lăsa un termos.

6.  Viteză de procesare mai mare

În viitor, circuitele din calculatoare vor transporta lumină şi nu electroni. Aceste circuite alcătuite din metamateriale vor forma cip-uri care vor fi mult mai rapide decât cele din prezent. În prezent, se realizeaza cercetări la University of Bristol's Center of Quantum Photonics din Marea Britanie, cât şi în Statele Unite ale Americii.

7. Controlul acusticii

Fără a afecta aspectul clădirii, metamaterialele vor putea fi folosite în arhitectură pentru a controla acustica. Steve Cummer de la Duke University speră acest lucru şi afirmă: "Acustica este importantă  în felul în care proiectezi o încăpere pentru 50 de persoane." Astfel, experienţe total noi vor putea fi obţinute în sălile de concerte.

8. Reglarea temperaturii sateliţilor

În momentele în care sateliţii se află în lumina Soarelui, aceştia se încing, căldura în exces fiind greu de disipat. Se speră că prin acoperirea acestora cu un metamaterial va exista un mai mare control al temperaturii sateliţilor.

9. Ascunderea submarinelor de sonare

Nicholas Fang a condus un grup de savanţi la University of Illinois care în 2009 au creat un metamaterial care poate devia undele sonore în jurul unei anumite structuri. Realizând un experiment la o scară mai mică, au ajuns la concluzia că acest metamaterial poate fi folosit pentru a ascunde submarinele de sonare. Însă până la punerea în practică a ideii vor mai trece câţiva ani.

10. Oameni invizibili

Momentan, s-a reuşit dispariţia doar a unor obiecte de dimensiuni micronice. Un material de 100 pe 30 de microni a fost realizat de Karlsruhe Institute of Tehnology din Germania alături de o echipă de cercetători de la Imperial College of London. Respectivul metamaterial, alcătuit din cristale fotonice, face lumina să se curbeze în jurul său, ascunzând obiectul pe care îl acoperă.

Mai multe informaţii puteţi citi pe Discovery.

 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.