A fost nevoie de sute de ani pentru sondarea nucleului Terrei, de 40 de ani pentru cel al Lunii și de 2 ani pentru a afla „secretele” nucleului planetei Marte.


Cum am obținut date despre interiorul lui Marte

Robotul Mars InSight al NASA a măsurat nu mai puțin de 733 de cutremure pe Marte, folosind informațiile de la 35 dintre acestea pentru a crea o imagine a crustei planetei, dar oferind date și despre manta și nucleu. Este pentru prima dată când se folosesc date seismice pentru a sonda interiorul unei alte planete decât Terra.

 


Mars InSight

 

Cum ajută un cutremur la a crea o imagine a interiorului unei planete? Undele seismice se propagă din punctul de origine al cutremurului și se reflectă de anumite materiale din structura internă a planetei. Modul în care undele seismice sunt afectate de mediul prin care acestea călătoresc permite cercetătorilor să-și facă o idee despre compoziția și structura acestui mediu. Mai concret, cercetătorii măsoară vitezele cu care undele călătoresc, iar diferențele de propagare oferă informații concrete despre compoziția materialelor prin care au trecut. În plus, cercetătorii analizează undele care se reflectă de nucleul sau mantaua planetei și le compară cu undele directe pentru a obține informații relevante.

Marte nu are plăci tectonice ca Terra și nici un câmp magnetic. Activitatea seismică, deși există, este destul de firavă (cercetătorii încă speră să identifice un cutremur de 4 ori mai mare pe scara Richter).

Cum se formează cutremure, dacă nu sunt plăci tectonice? Planeta, pe măsură ce se răcește, se contractă. Deși stratul superior este format dintr-o singură mare bucată, apar tot felul de crăpături și tensiuni interne care generează aceste mici cutremure.

Zonele unde se formează cutremure pe teritoriul României
Cum funcționează un cutremur?


Cum arată interiorul planetei Marte

Crusta planetei Marte are o grosime între 24 și 72 de kilometri și constă din două straturi.

Mantaua planetei are o grosime între 400 și 600 km; cea a Terrei are doar 100 km. Atât mantaua, cât și crusta planetei Marte este bogată în elemente radioactive.

În ce privește nucleul, acesta este format dintr-un singur strat (nu două, ca Terra) și are un diametru de circa 3.660 (iar diametrul planetei este de 6.780 km), mai mare decât s-a crezut inițial cu circa 400 km. Nucleul este, cel mai probabil, lichid, format din elemente ușoare, precum sulful, oxigenul, carbonul, hidrogenul, fierul sau nichelul.

Cu certitudine analiza datelor existente și celor viitoare vor oferi informații suplimentare cu privire la Planeta Roșie.

Sursa: NASA

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.