premiu Nobel chimie 2009Laureaţii din acest an ai premiului Nobel pentru chimie sunt în număr de 3: biofizicianul Venkatraman Ramakrishnan, de la Laboratorul de Biologie Moleculară MRC din Cambridge, Regatul Unit, biochimistul Thomas A. Steitz de la Universitatea Yale şi specialistul în biologie moleculară Ada E. Yonath de la Institutul de Ştiinţe Weizmann din Rehovot, Israel. Cei trei îşi vor împărţi în mod egal premiul obţinut "pentru studiile în domeniul structurii şi funcţiunilor ribozomului".

Pe parcursul ultimelor două decade cei trei cercetători au descifrat secretele ribozomilor, explicând modul în care aceştia dau naştere proteinelor. Ribozomii, denumiţi şi corpusculii lui Palade după numele celui care i-a descoperit, sunt sediul biosintezei proteinelor, reprezentând adevărate uzine de proteine la nivel celular. În cercetările lor, cei trei laureaţi au folosit tehnica cristalografiei cu raze X pentru a obţine o hartă precisă la nivel atomic a ribozomului - particulă citoplasmalică de dimensiuni foarte mici, formată din proteine și acizi ribonucleici, având un rol important în biosinteza proteinelor, în transmiterea caracterelor ereditare etc.

Înţelegerea funcţionării ribozomilor a avut aplicabilitate practică imediată, deoarece multe dintre antibioticele existente în prezent vindecă diverse boli blocând funcţionarea ribozomilor bacterieni. Fără ribozomi funcţionali bacteriile nu pot supravieţui. De aceea ribozomii sunt o ţintă predilectă a antibioticelor de ultimă generaţie. Toţi cei trei laureaţi din acest an ai Premiului Nobel pentru chimie au generat modele computerizate tridimensionale care înfăţişează modul în care diferite antibiotice interacţionează cu ribozomii. Aceste modele sunt folosite în prezent de oamenii de ştiinţă pentru a dezvolta noi antibiotice.

Puteţi citi aici comunicatul de presă al Comitetului Nobel privind acordarea premiului Nobel pentru chimie, ediţia 2009.


Sursa: aici

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.