Ciupercă bombă nuclearăToţi am văzut norii cu formă de ciupercă ce se formează după o explozie atomică. În general, noi tindem să folosim denumirea de ”nor de ciupercă“ pentru a descrie o "bombă atomică". Dar de ce se formează acest nor? Şi de ce se înalţă după o explozie nucleară?

 

 

 


Nu ai nevoie de o armă nucleară pentru a crea un nor cu formă de ciupercă, dar aceasta te ajută foarte mult. Mai întâi, ai nevoie de o eliberare bruscă a unei mari cantităţi de căldură. Această căldură face ca aerul din jurul exploziei să se extindă şi să devină mai puţin dens. Aerul se ridică – creând un gol în jurul lui, care atrage mai mult aer spre sursa de căldură şi îl încălzeşte până când şi acesta se extinde şi se ridică. Acest fenomen este blestemul pompierilor, oxigenul menţinând flacăra care altminteri s-ar fi putut stinge. În majoritatea incendiilor şi a exploziilor minore el duce doar la ridicarea unei coloane de fum şi aer fierbinte.

Dar din când în când, atunci când coloana de aer este suficient de mare sau provine de la o anumită sursă, aerul din centrul acesteia este mult mai fierbinte decât aerul aflat pe margini. Astfel, el se ridică mult mai rapid decât restul aerului, făcând marginile să pară a se răsuci pentru a forma marginile unei ciuperci. Uneori aerul va fi suflat sau va fi deplasat înăuntrul coloanei şi reîncălzit, pentru a se ridica din nou, făcând o mică buclă centrală. Deoarece o explozie atomică este uriaşă, probabilitatea formării norilor de ciupercă este mult mai mare decât în cazul exploziilor mici.

În final, mai dramatic este că o explozie atomică se înalţă mult mai sus decât orice altă explozie. Coloana de aer fierbinte produsă de explozie se va ridica până când va ajunge acel punct din atmosferă unde aerul din împrejurimi este mult mai fierbinte decât aceasta. La un anumit nivel din atmosferă, apare stratul de ozon, iar radiaţia solară pe care o absoarbe îl încălzeşte. Deodată, aerul ce se ridică din explozii nu mai este mai fierbinte şi mai puţin dens decât aerul din împrejurimi. Aşa că, în loc să se ridice în continuare, el se deschide sub forma unei pălării de ciupercă.

Adevăraţii nori de ciupercă pot fi văzuţi şi în exploziile mai mici, dar trebuie simulate condiţiile bombelor atomice. Trebuie să existe o coloană de aer foarte fierbinte, cu încălzire centrală, o atmosferă rece în zona exploziei, precum şi un motiv ca aerul ce se ridică să se redreseze foarte rapid.




Traducere după why-are-atomic-bomb-clouds-mushroom+shaped de Andreea Dogaru

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.