Recent a fost descoperită o nouă iluzie optică, iar efectul acesteia este de-a dreptul interesant. Efectul observat este denumit "orbirea curbei" şi este detaliată într-un articol publicat de psihologul Kohske Takahshi de la Universitatea Chokyo din Japonia.

Comentarii -

Priviţi imaginea de mai sus. Din câte cercuri este aceasta formată şi câte puncte de intersecţie există între acestea?

Aşteptăm răspunsul vostru...

Comentarii -

Concursul "Cea mai bună iluzie a anului" a fost câştigat anul acesta de o iluzie care foloseşte diverse culori pentru a ne arăta modul ciudat în care creierul recepţionează culorile, în funcţie de context. Experimentul începe cu două benzi identice de culori, care rămân neschimbate pe tot parcursul demonstraţiei. Aceste două benzi sunt înconjurate de alte benzi de culori diferite. Rezultatul? Uimitor, fireşte. Nicio culoare nu mai e ce-a fost la început...

Comentarii -

Iluzie optica. Richard WisemanVă invităm să vizionaţi una din ultimele realizări marca Richard Wiseman, psiholog şi magician englez ale cărui clipuri au devenit cunoscute întregii lumi în ultimii ani. În continuare, despre puterea perspectivei şi presupunerile eronate pe care le poate face creierul uman.

Comentarii -

Iluzia mişcăriiPriviţi imaginea de mai jos. Recunosc că mie mi-a generat o uşoară durere de cap. Nu, nu este vorba despre vreun gif animat; puteţi verifica uşor asta. Este vorba despre o imagine statică ce provoacă puternica impresie a unei mişcări ameţitoare. Ce părere aveţi?

Comentarii -

Iluzie opticăAm descoperit recent o iluzie optică interesantă, pe care o împărtășim cu voi în cadrul acestui articol. Despre ce este vorba? Priviţi cele două figuri care se deplasează în cerc. Deşi se deplasează tot timpul la fel, în funcţie de fundal, mişcarea lor pare diferită.

Comentarii -

Iluzie Oameni care disparÎn imaginea de mai jos o să vedeţi câţiva oameni, unul lângă altul. După circa 10 secunde are loc o reaşezare a acestora. Ce trebuie să faceţi e să-i număraţi pe oameni înainte şi după reaşezare. Dacă nu vă iese acelaşi număr, vă invităm să explicaţi ce s-a întâmplat.

Comentarii -

Angelina Jolie şi George ClooneyPriviţi imaginile de mai jos. Deşi nu se intervine în niciun fel asupra imaginilor vedetelor, veţi observa, probabil cu surprindere, că imediat feţele acestora vor începe să devină de-a dreptul monstruoase. Desigur, secretul este să urmaţi sfatul realizatorului iluziei...

Comentarii -

Iluzie opticăÎn iluzia pe care urmează să o vedeţi, sunt folosite simţul vederii, cel al atingerii şi cel al poziţionării în spaţiu pentru a crea iluzia că o mână a dispărut. În funcţie de mişcarea unor dungi albastre, participantul la experiment îşi mişcă mâna mai departe decât crede.

Comentarii -

Iluzie optica scrisÎncercaţi să citiţi textul din imaginea de mai jos. Dacă nu reuşiţi după câteva tentative, citiţi articolul care urmează pentru a vedea cum trebuie să priviţi şi care este explicaţia ştiinţifică a fenomenului care stă în spatele acestei iluzii optice.

Comentarii -

Vă mai amintiţi această întrebare? Poate v-aţi numărat printre cei care nu au reuşit nicicum să vadă dansatoarea învârtindu-se în ambele sensuri, neputând accepta în ruptul capului că asta ar putea fi posibil ! Pregătiţi-vă pentru dovada finală, ori poate pentru şi mai multă... confuzie!

 

Femeie rotindu-se

 

Comentarii -

Priviţi imaginea de mai jos. Cele două dreptunghiuri glisante par a fi de culori diferite, dar dacă le mişcaţi, atunci când le intersectaţi veţi observa că sunt de aceeaşi culoare. Uimitor, nu?

Explicaţia? Cele două triunghiuri apar a fi de nuanţe diferite, în funcţie de cât alb ori negru au în jurul lor.

 

 

Comentarii -

Priviţi punctul negru din imaginea de mai jos. După o vreme o să apară o imagine în alb şi negru. Dacă funcţionaţi ca noi, imaginea o să vă pară, în primele secunde în culori. Nu-i aşa?

 

 

Iluzie optică alb negru

 

Comentarii -

Priviţi videoclipul de mai jos. O femeie de origine japoneză pare să-şi piardă pur şi simplu capul. Aveţi vreo idee cum îşi pune în practică numărul de magie?

Comentarii -

Priviţi imaginea de mai jos. Noi cu greu am reuşit să vedem un cerc perfect printre linii. Dumneavoastră?

În cazul în care nu vedeţi cercul, încercaţi să focalizaţi privirea în zona în care cercul pare distorsionat; astfel, credem, o să vă convingeţi că în fapt chiar este vorba de un cerc perfect.

 

 

Iluzie optica, cerc perfect

 

Comentarii -

Priviţi videoclipul de mai jos. Este o femeie cu capul în jos, ştiu. Altfel, nimic neobişnuit, nu? Probabil că după ce va apărea în poziţia normală, vă veţi schimba opinia...

Oare ce creează această iluzie?

Comentarii -

Uitaţi-vă la imaginea de mai jos pentru 10-15 secunde. Apoi, folosind butonul de scroll al mouse-ului, mişcaţi rapid pagina, sus-jos. Observaţi un păianjen negru mişcându-se?

Comentarii -

Felice Varini este un artist elveţian, cunoscut pentru "picturile" sale folosindu-se de camere, străzi ori exteriorul clădirilor. Varini foloseşte o tehnică specială (a proiectorului), astfel încât figurile sale sunt vizibile numai dacă privitorul este aşezat în poziţia corectă.

Iată mai jos o serie de lucrări ale lui Felice Varini. În josul paginii puteţi vedea şi un videoclip aparent filmat de un amator care arată cum poziţionarea corectă face vizibilă opera de artă.

 

Saint Etienne, France

Felice Varini

 

Comentarii -

Priviţi videoclipul de mai jos. Pare că bilele înving gravitaţia. Fireşte, nu e chiar aşa, după cum vă veţi putea lămuri, dar trebuie să recunoaşteţi că iluzia optică este incredibilă. În fapt, modul în care creierul nostru construieşte realitatea este uluitor.

 

 

Comentarii -

 

Priviţi imaginea de mai jos. Observaţi cum fundalul dintre liniile maro pare şi el maro?

Ce e surprinzător? Ei, bine, nu este... Fundalul este tot alb.

 

Unde

O iluzie optică de Akiyoshi Kitaoka

 

Comentarii -

Expertul în iluzii optice Jerry Andress vă prezintă câteva "numere de magie" printre care "Cutia imposibilă", "Space Warper" şi "Tubul Încovoiat". Ideea pe care o scoate în evidenţă iluzionistul este că ceea ce vedem depinde în mod esenţial de felul în care minunatul nostru creier interpretează mesajele vizuale pe care le recepţionează.

 

Comentarii -

Priviţi cu atenţie modul nefiresc în care "cubul" magic se mişcă în videoclipul de mai jos. La final veţi vedea care este de fapt explicaţia pentru ceea ce vedeţi! Credem că este uimitor!

 

Iluzie optică: cubul magic

Comentarii -

Iluzia optică "Urcând şi coborând"
de Maurits Cornelis Escher

 

Urcând şi coborând

Urmăriţi scările din acest castel...

Comentarii -

Iluzia optică "Clădirea imposibilă"
de Maurits Cornelis Escher (1958)

 

Belvedere Escher
Dacă o să priviţi cu atenţie, o să observaţi că în imagine este o construcţie imposibilă.

Comentarii -

 

Iluzia optică "Înotătorii"

 

 

Pentru a vă asigura că piesele ovale din imaginea de mai sus nu se mişcă în realitate, schimbaţi fundalul. Iluzia ce se formează, de peşti înotând, este creată de fundalul cu degradeuri.

Comentarii -

 

Iluzia optică "Haze"

 

 

Comentarii -

 

Iluzia optică: "Enigma lui Leviant"

 

Enigma lui Leviant
Priviţi pentru câteva secunde la cercul galben din centrul imaginii. Veţi observa cum o mişcare inexplicabilă se desfăşoară pe cercurile albastre.

 

Comentarii -

 

Iluzia optică "Segmente inegale"

 

Segmente inegale?

 

 

Deşi segmentele AB şi CD par a fi în mod clar inegale, în fapt au aceeaşi dimensiune...

Comentarii -

 

Iluzia optică "Inelul lui Koffka"

 

 

Comentarii -

 

Iluzia optică "Terasa imposibilă".
Adaptare după o iluzie de Sandro del Piero

 

Iluzia Terasa Imposibilă

 

Comentarii -