Cât de repede se deplasează Pământul? Depinde. Depinde  de sistemul de referinţă în care îl încadrăm. Fără a stabili un element de raportare, o atare întrebare nu are sens.

Dacă vă întrebaţi cu ce viteză ne mişcăm în cadrul mişcării de rotaţie a Pământului în jurul axei sale, răspunsul este relativ simplu. Dat fiind că o rotaţie durează aproape 24 de ore (23 de ore, 56 de minute şi 4,09053 secunde), iar circumferinţa Pământului la ecuator este de 40.075 kilometri, rezultă că un locuitor din zona ecuatorului parcurge cele patruzeci de mii de kilometri cu o viteză de aproximativ 460 de metri pe secundă.
 


Dar Pământul se mişcă şi în jurul Soarelui. Pentru a parcurge enorma distanţă pe care o presupune o rotaţie completă în jurul Soarelui (un an), Pământul se deplasează cu cu viteza de 30 Km/s.

Sistemul nostru solar se învârteşte şi el, la rându-i, în jurul centrului galaxiei Calea Lactee. Viteza este şi mai mare decât cea a Pământului în jurul Soarelui, adică de aproximativ 220 km/s.

Se mai poate discuta şi despre viteza cu care Calea Lactee se deplasează în raport cu alte galaxii, dar cred că deja acest tip de informaţie devine complet nerelevantă. Relevant ar fi însă de ştiut dacă există un sistem de referinţă la care să se raporteze toate componentele Universului. Un răspuns posibil a fost oferit de satelitul COBE (Cosmic Background Explorer) în 1989.

Universul este "îmbibat" de radiaţia cosmică de fond (citiţi acest articol pentru a vă lămuri ce este cu radiaţia de fond). Această radiaţie a apărut după evenimentul primordial denumit Big Bang. Satelitul COBE a făcut măsurători raportând mişcarea Pământului tocmai la această radiaţie cosmică de fond. Rezultatul măsurătorilor a fost acela că Pământul se deplasează cu viteza de 390 km/s.