Trecut si viitorÎntrebare: Există trecut şi viitor? Dacă da, este viitorul determinat şi ce înseamnă asta pentru caracterul aleatoriu din lumea cuantică? Răspunsul fizicianului: Asta chiar este o întrebare dificilă, deoarece cuvântul „există" poartă cu el unele „ipoteze care se bazează pe ideea de timp". De exemplu, dacă întrebaţi „Colosul din Rhodos există?" răspunsul corect ar trebui să fie „a existat, dar nu mai există în prezent".

 

 

Problema cu modul în care este folosit cuvântul „există" este aceea că acesta implică prezentul sau „acum". În consecinţă, în acest sens răspunsul la întrebare este nu, trecutul şi viitorul nu există (prin definiţie). Dar marile probleme abia acum apar atunci când luaţi în considerare faptul că în teoria relativităţii (cea care ne-a oferit o înţelegere mult mai bună şi mai nuanţată asupra timpului şi spaţiului) „acum" depinde de modul în care ne mişcăm.

 

Trecut si viitor

„Aici şi acum" se află în centrul imaginii de mai sus. Tot ce se află în triunghiul albastru de jos se află cu siguranţă în trecut şi totul din triunghiul roşu de sus se află cu siguranţă în viitor. Dar lucrurile aflate în triunghiurile mov se pot afla în trecut, în viitor sau în prezent, în funcţie de cât de repede vă mişcaţi. Liniile punctate sunt exemple diferite de „acum". În această diagramă timpul este în direcţia verticală, iar spaţiul în stânga/dreapta.

Aici este partea interesantă în legătură cu acest lucru: dacă putem spune că prezentul şi toate acele lucruri care se întâmplă acum există (indiferent pe care „acum" îl utilizăm), atunci putem arăta că de fapt trecutul şi viitorul există în exact acelaşi fel.

zigzag

Deplasându-se rapid şi în direcţii diferite, Alice şi Bob experimentează diferite momente de „acum". În această diagramă prezentul lui Bob o include pe Alice la un anumit moment de timp, dar pentru Alice acel moment se întâmplă în acelaşi timp (acelaşi „acum") ca un moment din viitorul lui Bob. La fel ca în ultima diagramă, timpul este pe direcţie verticală, în timp ce spaţiul este la stânga/dreapta.

Din nou, dacă definim lucrurile care pot fi găsite „chiar acum" ca existente şi nu ne preocupă pe care „chiar acum" îl folosim, atunci viitorul şi trecutul există în exact acelaşi mod în care există şi prezentul.



S-ar părea că ceea ce se întâmplă în prezent într-un fel este mai important şi „mai real" decât ceea ce s-a întâmplat în trecut. Dar luaţi în considerare următorul lucru: noi niciodată nu am interacţionat cu alte lucruri în prezent. Faptul că niciun efect nu poate călători mai repede decât lumina înseamnă că putem interacţiona doar cu trecutul recent al altor lucruri. De exemplu, deoarece lumina călătoreşte cu o viteză de aproximativ 1 picior (n.t. 0,3048 m) pe nanosecundă, imaginea lumii pe care o vedem acum este într-adevăr imaginea ce corespunde cu o nanosecundă sau două în urmă. Ceea ce este greu de observat. În teoria relativităţii totul (incluzând aici toate legile, cauza şi efectul, lucrurile de acest gen) este „local", ceea ce înseamnă că singurul lucru care contează pentru ceea ce se întâmplă aici şi acum este reprezentat de tot ce se află în „conul luminos din trecut" de aici şi acum. Şi acesta reprezintă triunghiul albastru de jos din imaginea de mai sus.

Ceea ce se întâmplă acum în alte locuri este complet separat de noi. De exemplu, Alpha Centauri se află la aproximativ 4 ani-lumină depărtare de noi şi chiar dacă şi acolo se întâmplă lucruri cu siguranţă „chiar acum", acestea nu vor mai conta pentru noi în următorii patru ani. Chiar dacă aceste evenimente se întâmplă acum, ele sunt la fel de nedeterminate şi la fel de greu de ghicit ca şi lucrurile care se vor întâmpla în viitor. Ideea este că „acum" se extinde de-a lungul Universului, dar acest lucru nu înseamnă nimic din punct de vedere fizic şi nu reprezintă un efect real asupra nimănui.

În consecinţă, dacă lucrurile din trecut şi din viitor există în acelaşi mod precum există lucrurile din prezent, atunci nu înseamnă aceasta că ele sunt stabilite? În cazul în care viitorul meu este trecutul pentru cineva care se află undeva în apropiere chiar acum (şi care neapărat se mişcă foarte repede, ca în ultima diagramă), atunci cumva acest lucru influenţează viitorul? Răspunsul la această întrebare este următorul: acest lucru nu contează, şi asta din două motive interesante.

În primul rând, în cazul în care consideraţi pe altcineva care se află în apropiere de „acum" atunci acesta nu se află în conul vostru de lumină din trecut (în diagrama de sus momentele „acum" se află întotdeauna în regiunile violet). Aceasta înseamnă că, de exemplu, o parte din viitorul lui Bob va fi în trecutul lui Alice, dar niciunul dintre ei nu poate cunoaşte viitorul până când ei nu vor aştepta un timp. Bob trebuie să aştepte până când el va fi „în viitor" şi Alice trebuie să aştepte din cauza întârzierii semnalului înainte ca ea să afle ceva. Oricum, evenimentele din viitorul lui Bob sunt incognoscibile indiferent cine (din prezentul lui Bob) încearcă să le afle. Viitorul rămâne necunoscut şi singura soluţie pentru a-l afla este sa avem răbdare.

Al doilea motiv pentru care nu contează dacă există viitor implică un salt rapid în mecanica cuantică (şi fără îndoială ar fi necesar şi un salt într-un alt articol, separat). Ar putea exista o problemă în legătură cu existenţa viitorului (şi dacă acesta este prestabilit) în momentul în care ne referim la caracterul aleator din mecanica cuantică care practic spune (şi acest lucru este foarte important) că rezultatul unui experiment nu există decât după ce experimentul respectiv este realizat. Acest lucru este reprezentat de teorema lui Bell, care este însă un pic mai dificil de înţeles. Deci, pisica lui Schrödinger este atât vie, cât şi moartă până când este deschisă cutia în care se află aceasta. Cu toate acestea, dacă în viitor cutia este deschisă, iar pisica se dovedeşte a fi în viaţă, atunci pisica a fost mereu în viaţă. Lucruri precum ar fi superpoziţia şi toate fenomenele remarcabile ale mecanicii cuantice îşi fac apariţia în acest moment.

Chiar dacă există viitor, aceasta nu înseamnă că evenimentele sunt "săpate în piatră" într-un mod util sau important. În interpretarea universurilor paralele (Many Worlds Interpretation) din mecanica cuantică fiecare lucru care se poate întâmpla şi cele mai multe moduri prin care lucrurile se produc sunt descrise de o funcţie de undă cuantică care este fantastic de complicată. Această funcţie de undă este bătută în cuie de un viitor existent, dar care nu vă spune exact ce se va întâmpla. În ceea ce priveşte pisica lui Schrödinger, pisica se află într-o superpoziţie de stări, ea fiind atât vie, cât şi moartă până ce cutia în care se află este deschisă. După aceea ea continua să fie vie şi moartă, dar observatorul este „prins" într-o superpoziţie de stări.

Schrodinger

O superpoziţie de stări după ce cutia în care se află pisica este deschisă: Schrödinger trist după moartea pisicii sale şi Schrödinger fericit atunci când pisica se află în viaţă.

Înainte ca cutia în care se află pisica să fie deschisă, putem spune că în viitor vom fi cu siguranţă într-o superpoziţie de stări speciale: fericiţi (din cauza faptului că pisica drăguţă este în viaţă) şi îngroziţi (din cauza faptului că pisica este moartă). Cu toate acestea, acest fapt nu prezice care din cele două stări se va întâmpla. Din punct de vedere tehnic le veţi trăi pe ambele.



Traducere de Cristian-George Podariu după do-the-past-and-future-exist, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.