Discuţiile despre câmpurile de energie, în mod special despre câmpurile de energie ale corpului uman, continuă să se regăsească în cultura populară (n.t. denumită şi cultură pop). O căutare rapidă pe Google pentru „câmpul de energie uman" ne furnizează o avalanşă de rezultate ce sună ştiinţific şi care caracterizează curentul New Age: biocâmpuri, echilibrul noetic, aure, chakre, curăţarea şi activarea câmpurile noastre energetice, bioenergie, energia negativă, energia pozitivă, câmpul bioelectromagnetic uman şi ştiinţele ce dezvăluie secretele acestor câmpuri.

 

 

Suntem în mod constant bombardaţi cu informaţii de marketing cu privire la câmpul de energie al corpului nostru. Există un astfel de lucru? Are organismul uman într-adevăr vreo caracteristică care poate fi descrisă în mod rezonabil ca un câmp de energie?

Deşi de cele mai multe ori termenii de mai sus sunt utilizaţi în sensul folosit de Deepak Chopra, ceea ce reprezintă o abordare care este, în mod evident, lipsită de sens, ideea că un organism viu provoacă unele efecte măsurabile în mediul său înconjurător nu reprezintă neapărat un concept greşit. Corpurile noastre generează căldură, avem o masă, diferite fluide care se deplasează în interiorul nostru şi milioane de semnale electrice sunt transmise, în mod constant, prin sistemul nostru nervos. În acest fel, nu am putea genera de fapt un câmp de energie?

 

 

Cel mai bine este să începem această discuţie prin câteva definiţii. Mă refer aici la cele pentru „energie" şi „câmp". Energia este o măsură a capacităţii de a efectua un lucru mecanic. Un litru de benzină are o energie chimică stocată în legăturile moleculare care, atunci când sunt distruse, produc o reacţie chimică exotermă. Introduceţi benzină în motor şi această reacţie va provoca funcţionarea acestuia prin transformarea energiei chimice din cadrul ei în energie cinetică. Putem determina cu precizie cantitatea de energie stocată în acel litru de combustibil. Unitatea de măsură a energiei se numeşte Joule şi benzina obişnuită conţine aproximativ 42 de megajoule de energie pe kilogram. O baterie alcalină obişnuită tip AA conţine aproximativ 9.000 de jouli. Caloriile energiei chimice pe care sângele meu le absoarbe atunci când mănânc un Power Bar (n.t. supliment nutriţional) încărcă muşchii mei cu o energie suficientă pentru a putea efectua unele lucrări în grădina mea.

Aceasta este energia: o măsură a capacităţii de a efectua un lucru mecanic. Dar în cultura populară, „energia" a devenit într-un fel un substantiv. „Energia" este adeseori menţionată ca şi cum ar fi un lucru în sine, ca o regiune care pot fi înglobată şi utilizată într-un mod anume. Iată un test bun cu privire la înţelesul acestui concept. Când auziţi cuvântul „energie" înlocuiţi-l cu fraza „capacitatea de a efectua un lucru mecanic". În acest fel modul în care este utilizat cuvântul energie mai are sens? Amintiţi-vă, energia în sine nu este un lucru care se măsoară: energia este măsura unui lucru mecanic efectuat sau un potenţial.

OK, deci asta este energia, o măsură a capacităţii de a efectua un lucru mecanic. Deci, vă invit să mergem mai departe şi să încercăm să înţelegem ce reprezintă câmpul.

Un câmp reprezintă măsurarea anumitor valori în diferite puncte din spaţiu. Este vorba aici despre un concept mai abstract. Să ne referim la gravitaţie, un câmp cu care suntem mai obişnuiţi. Câmpul gravitaţional este descris de un vector măsurat în fiecare punct din Univers. Un vector este definit de o direcţie şi o valoare numerică (n.t. mărimea vectorului). Astfel, câmpul gravitaţional arată direcţia şi mărimea forţei gravitaţionale. Într-o conversaţie ne referim adeseori la câmpul gravitaţional al Pământului, dar după cum puteţi vedea nu există definit, într-adevăr, un astfel de loc. În apropiere de Pământ câmpul gravitaţional este în mare măsură determinat de atracţia planetei, dar el este, de asemenea, influenţat şi de alte corpuri cereşti aflate la distanţă de Pământ. Nu este posibil să trasăm o linie de demarcaţie pe care să o utilizăm pentru a defini ceea ce se află în interiorul şi în afara câmpului gravitaţional al Pământului. Chiar şi punctele din acest câmp care sunt foarte apropiate de Pământ sau chiar în interiorul acestuia sunt influenţate de obiectele cosmice îndepărtate. Câmpul gravitaţional este un câmp extrem de complex care se extinde în întregul Univers.

Toate celelalte câmpuri sunt similare. Câmpul electromagnetic este un alt câmp care este, de asemenea, definit de direcţia şi mărimea unui vector în fiecare punct din spaţiu. Oriunde aţi utiliza o busolă, indiferent dacă sunteţi acasă, într-o navă spaţială ce orbitează planeta Jupiter sau vă deplasaţi prin spaţiul cosmic, acul busolei va indica o direcţie. În multe locuri câmpul electromagnetic poate fi prea slab pentru a provoca deplasarea acului metalic al busolei, dar în fiecare punct din spaţiu există un vector măsurabil ce descrie acel loc din câmpul electromagnetic.

Temperatura este un alt tip de câmp care este definit însă de doar o singură valoare, nu de un vector. În fiecare punct din Univers există o anumită temperatură. Acesta este câmpul temperaturii. În cazul în care vă apropiaţi mâna de şemineu, valoarea măsurată a temperaturii în acel punct al câmpului se măreşte.

În consecinţă, cea mai mare diferenţă între definiţia reală şi înţelegerea populară a conceptului de câmp este aceea că acesta este doar un set de măsurători, nu este o forţă sau o caracteristică care descrie măsurătoarea. De exemplu, să aruncăm o privire la cel mai faimos câmp de energie din ficţiune: Force (n.t. forţa). În Star Wars, Obi-wan Kenobi descrie Force ca fiind: „Un câmp de energie creat de toate fiinţele vii. El ne înconjoară, ne pătrunde, menţine galaxia unită".

Un câmp ne înconjoară şi ne pătrunde deoarece el include fiecare punct de oriunde ar fi acesta. Dar el nu menţine galaxia unită, pentru aceasta este nevoie de acţiunea unui set de forţe. Gravitaţia, inflaţia, electromagnetismul - există o serie întreagă de mecanisme complicate prin care lucrurile sunt menţinute laolaltă şi care stabilesc locul ocupat de obiectele cosmice în galaxie, oriunde ar fi ele. Dar în sensul metafizic al lui Obi-wan, Force este creată atât de aceste lucruri, cât şi de alte cauze. El reprezintă o ţesătură de elemente vitale (vezi vitalism) susţinută de toate fiinţele vii. Acesta este în esenţă acelaşi concept care este întâlnit în multe culturi antice care au încercat să explice diferenţa dintre fiinţele vii şi obiectele neînsufleţite: unele conţin qi (n.t. qi este energia vitală) în timp ce celelalte nu posedă qi.

 

 

Folosind conceptele ştiinţifice autentice putem extrapola ce ar putea fi Force. Similar unui câmp, acesta ar fi măsurabil în fiecare punct din spaţiu, aşa cum l-a descris Yoda: „Trebuie să simţi Force în jurul tău. Aici, între tine, mine, copac, piatră, peste tot. Da, chiar şi între pământ şi navă".

Din moment ce Force poate să propulseze nava în spaţiu şi, de asemenea, poate să nu deplaseze lucruri dacă nu este cerut în mod expres de un cavaler Jedi, ceva din exterior trebuie să fie implicat în această acţiune. Dacă dorim ca forţa gravitaţională să deplaseze un asteroid, atunci trebuie să aducem ceva masiv într-o poziţie apropiată de acesta astfel încât să putem modifica vectorul şi intensitatea câmpului gravitaţional din vecinătatea asteroidului. Indiferent de tipul de câmp descris de Force, acesta ar trebui, de asemenea, să se modifice într-o manieră specifică.

Acesta este cazul în care fictiva Force aminteşte de utilizarea din prezent a conceptului de câmp energetic de către susţinătorii curentului New Age. Iată mai jos un clip video în care o practicantă Reiki descrie procesul prin care ea încearcă să observe acest câmp energetic în timp ce îşi trece mâinile peste corpul unui subiect: „Vom căuta de aici, în câmpul auric al lui John, zonele de căldură intensă, cele cu o temperatură neobişnuit de scăzută, un efect de respingere, o concentraţie de energie, o energie de magnetizare, senzaţii de furnicături sau o atragere a mâinilor în zonele în care este nevoie de energia Reiki pentru a echilibra energia qi a lui John".

 

 

 

 

Din punct de vedere fizic, putem observa că există o mulţime de lucruri greşite în ceea ce afirmă ea. Se vorbeşte despre „câmpul auric" al lui John, de aura lui, de „câmpul de energie" care îl înconjoară. Aşa cum am mai discutat, câmpul şi energia sunt două lucruri care nu au legătură între ele. Dacă vă mutaţi mâna prin aer sau apă sau printr-un alt mediu este posibil să întâlniţi zone calde, reci sau să simţiţi o anumită presiune sau o forţă care acţionează asupra mâinii voastre. Dacă aţi avut un inel metalic pe mână atunci aţi putut simţi că mâna vă este atrasă atunci când o deplasaţi într-o regiune în care câmpul magnetic este puternic. Dacă picioarele lui John sunt foarte reci şi vă deplasaţi mâna foarte aproape de ele atunci este posibil să simţiţi prezenţa unui loc rece în care energia căldurii ambientale a fost absorbită de picioarele acestuia. Dacă fruntea lui John a fost foarte fierbinte aţi putut simţi că aerul aflat în imediata sa vecinătate este puţin mai cald.

Corpurile umane, la fel ca orice alte obiecte fizice, influenţează câmpurile fizice. Corpurile noastre au o anumită temperatură, astfel încât ele vor modifica câmpul temperaturii. Avem o masă, deci vom modifica câmpul gravitaţional. Temperatura este uşor de măsurat, dar o modificare atât de mică a gravitaţiei nu este uşor de pus în evidenţă. Gravitaţia este cea mai slabă dintre cele patru forţe fundamentale. Este nevoie de o masă imensă pentru ca efectul său să fie detectabil. Deşi noi sunt vizibili, facem gălăgie, în afară de asta corpurile noastre nu provoacă un efect uşor observabil. În concluzie, ce sunt toate aceste efecte pe care maestrul Reiki pretinde că este capabil să le simtă din partea lui John?

Unii cred că corpul uman poate genera câmpuri magnetice. Aceasta este o idee uşor de combătut. Oamenii nu modifică poziţia acului unei busole sau mult mai sensibilele magnetometre. Nici nu ar trebui să se întâmple asta, cel mai feromagnetic element care există în corpurile noastre, într-o cantitate semnificativă, este fierul, mai ales în hemoglobina din celulele roşii din sângele nostru. Acestea sunt suspendate în lichid, se amestecă şi se rostogolesc în orice direcţie. Moleculele ar trebui să fie toate aliniate şi unite ferm sub forma unei reţele pentru a forma un magnet.

Maestrul Reiki din clipul de mai sus utilizează, de asemenea, şi alţi termeni precum: aura, qi, energia Reiki. Niciunul dintre aceşti termeni nu are un corespondent în lumea fizică. Deşi ea a încercat să descrie proprietăţile lor sub formă de căldură sau magnetism, aceste proprietăţi sunt deja luate de - ei bine, căldură şi magnetism. Nu există proprietăţi care să poată fi atribuite unui câmp misterios pe care ea îl descrie, astfel încât nu se poate afirma cu convingere că acesta există. Chiar şi conceptele cele mai evazive din domeniile de frontieră ale fizicii, cum ar fi materia întunecată, sunt cunoscute pentru faptul că au proprietăţi detectabile.

În concluzie, acest concept New Age al organismului ce are un „câmp energetic" este greşit. Nu există un astfel de câmp de energie. Aici este vorba despre două concepte independente. Nu există nicio dovadă care să susţină ideea că corpul emană un astfel de tip de nor necorporal. Dacă dorim să extindem definiţiile acestor concepte, am putea spune că corpul uman posedă o energie potenţială. Tot ceea ce are masă şi se află într-un câmp de forţă are o energie potenţială, la fel ca o stâncă din câmpul gravitaţional al Pământului. Cu cât este mai mare vectorul câmpului gravitaţional şi cu cât stânca are o masă mai mare cu atât aceasta are o energie potenţială mai mare. John are la fel de multă energie potenţială ca oricine altcineva. Dar energia potenţială este potenţială, ea nu îşi face simţită prezenţa. Ea nu produce căldură sau furnicături mai mult decât o face o piatră şi chiar dacă ar face-o atunci s-ar reduce într-un mod constant pe măsură ce este utilizată. După cum se constată, oamenii nu dispar în mod constant pe măsură ce energia lor vitală este folosită în cadrul unui câmp ciudat şi invizibil.

În concluzie nu vă lăsaţi impresionaţi de produsele sau serviciile care vă anunţă că interacţionează cu câmpul de energie al corpului vostru. Este vorba aici, pur şi simplu, de o salată de cuvinte, adică o adunătură de cuvinte ce sună ştiinţific şi care sunt aruncate în jurul vostru. Învăţând să recunoaştem informaţia corectă de cea falsă ne aflăm la intersecţia perfectă dintre educaţia ştiinţifică şi protecţia consumatorului, ceea ce este baza scepticismului. Deci, ori de câte ori auziţi o salată de cuvinte, ar trebui să fiţi întotdeauna sceptici.

Traducere de Cristian-George Podariu după Skeptoid/4411 (Your Body's Energy Fields) cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.