Omenirea încă nu a descoperit niciun semn evident cu privire la existenţa vreunei civilizaţii extraterestre, o perspectivă care însă s-ar putea schimba literalmente peste noapte. Dacă acest lucru s-ar întâmpla atunci imaginea noastră cu privire la noi înşine şi asupra locului nostru în cosmos s-ar modifica pentru totdeauna. Aceasta ar putea chiar schimba cursul istoriei umane.

 

Seth Shostak de la SETI (Search for extraterrestrial intelligence: programul de căutare a inteligenţei extraterestre / n.t.) a afirmat săptămâna trecută că noi vom detecta o civilizaţie extraterestră până în anul 2040. Personal nu cred că acest lucru se va întâmpla (paradoxul lui Fermi este unul dintre motive, aşa cum este şi problema recepționării de semnale radio coerente de-a lungul distanţelor stelare). Cu toate acestea îmi pun următoarea întrebare: cu ce s-ar schimba evoluţia unei civilizaţii în cazul în care aceasta ar avea dovada definitivă că civilizaţiile extraterestre inteligente chiar există?

Mai multe discuţii despre extratereştrii găsiţi pe Scientia aici.


Găsirea unei lumi asemănătoare cu a noastră


Atunci când m-am gândit la acest lucru am presupus existenţa unui scenariu cu trei elemente de bază. În primul rând faptul că umanitatea ar face această descoperire istorică în următorii câţiva ani. Al doilea element ar fi că noi nu am avea, de fapt, un contact direct cu alte civilizaţii, ci doar am recepţiona să zicem anumite transmisii radio, ceva de genul semnalului Wow, care ne-ar putea indica existenţa acestora. Şi al treilea element ar fi că civilizaţiile extraterestre în cauză s-ar afla la aproximativ acelaşi nivel de dezvoltare tehnologică cu al nostru (aceste civilizaţii ar trebui să nu fie prea avansate în raport cu noi, iar dacă semnalul respectiv ar proveni de la o distanţă extrem de mare, cum ar fi sute sau mii de ani-lumină distanţă, atunci civilizaţiile respective ar fi, probabil, mult mai avansate decât noi. Sau ele ar fi putut dispărea între timp, victime ale unui dezastru auto provocat).

Am pus întrebarea de mai sus lui Milan Cirkovic, un prieten şi coleg de-al meu. El este un cercetător principal asociat la Astronomical Observatory din Belgrad şi un expert în cadrul SETI.

„Ei bine aceasta este o întrebare foarte practică, nu-i aşa?", mi-a răspuns el. „Aceasta pentru că oamenii aşteaptă ceva de genul ăsta încă din anul 1960 atunci când a fost lansat programul SETI. Cercetătorii nu s-au aşteptat, într-adevăr, să găsească supercivilizaţii având o vârstă de miliarde de ani sau doar unele bacterii primitive".

Într-adevăr, filozofia care a stat la baza programului SETI de-a lungul istoriei sale de 50 de ani a fost aceea că noi vom detecta, probabil, o civilizaţie aflată la aproximativ acelaşi nivel de dezvoltare cu al nostru, mai mult sau mai puţin. Atunci când speranţele unui succes timpuriu în acest sens s-au spulberat s-a început căutarea unor civilizaţii aflate la un nivel mai redus de dezvoltare decât al nostru. Frank Drake şi colegii săi au crezut că vor găsi semne ale unor civilizaţii extraterestre destul de repede, dar s-a dovedit că nu este aşa (deşi ecoul afirmaţiilor lui Drake mai poate fi încă auzit în optimismul nejustificat al lui Seth Shostak).


„Implicaţii enorme"


„Unii oameni au susţinut că un simplu semnal nu poate însemna mare lucru pentru umanitate", a adăugat Cirkovic, „dar Carl Sagan are, ca de obicei, un răspuns bun la acest lucru".

În esenţă, Sagan a spus că înţelegerea faptului că noi nu suntem unici în Univers va avea implicaţii enorme pentru toate acele domenii în care antropocentrismul domneşte suprem.

„Ceea ce reprezintă, cred eu, jumătate din toate ştiinţele şi aproximativ 99% din cealaltă parte reprezentată de discursurile neştiinţifice", a spus Cirkovic.

Sagan a crezut, de asemenea, că prin detectarea unui semnal extraterestru s-ar reaprinde entuziasmul pentru spaţiu în general, atât în termeni de cercetare, cât şi, eventual, pentru o colonizare a acestuia.

„Ultimul punct de vedere a fost destul de profetic, de fapt, deoarece în momentul în care el a afirmat acest lucru nu exista un prea mare entuziasm în legătură cu acesta şi acest aspect a fost mult mai puţin vizibil şi mai evident decât este el în prezent", a adăugat el. Fără îndoială acest lucru ar genera, probabil, o emoţie extraordinară şi un entuziasm deosebit pentru explorarea spaţiului. În plus faţă de colonizarea spaţiului s-ar mai adăuga dorinţa de a ajunge la acele civilizaţii şi de a le întâlni.

Cu toate acestea, unele persoane de aici de pe Pământ ar putea contraargumenta în acelaşi timp că ar trebui să rămânem acasă şi să ne ascundem de civilizaţiile extraterestre potenţial periculoase (ah, dar ce s-ar fi întâmplat dacă toată lumea ar fi făcut acest lucru?). În mod ironic, unii ar putea chiar susţine că noi ar trebui să ne îmbunătăţim semnificativ tehnologiile militare pentru a putea face faţă unor potenţiale ameninţări extraterestre.


Tendinţe evolutive


Ca răspuns la observaţia mea cu privire la faptul că identificarea unor civilizaţii extraterestre ar putea afecta modul în care evoluează civilizaţiile, Cirkovic a răspuns că ambele puncte de vedere ale lui Sagan pot fi generalizate la orice civilizaţie aflată în primele faze de dezvoltare.

El crede că depăşirea prejudecăţilor, împreună cu un interes constant în ceea ce priveşte interacţiunea cu mediul cosmic (chiar şi de la distanţă) ar trebuie să caracterizeze orice fiinţe raţionale aflate oriunde în Univers. Dar Cirkovic afirmă că pot exista şi excepţii reprezentate de unele specii care provin din medii radical diferite, cum ar fi atmosferele planetelor gigante formate din gaz. Aceste specii ar manifesta, probabil, o lipsă de interes în ceea ce priveşte spaţiul înconjurător, care ar fi practic invizibil pentru ele aproximativ 99% din timp.

În consecinţă, dacă Sagan are dreptate atunci detectarea unei civilizaţii extraterestre în acest moment al istoriei noastră ar fi probabil un lucru bun. În plus faţă de promovarea ştiinţei şi dezvoltarea tehnologică, aceasta ne-ar motiva să explorăm şi să ne răspândim în spaţiul cosmic. şi cine ştie, s-ar putea produce chiar schimbări culturale şi politice semnificative (inclusiv apariţia unor partide politice ce s-ar exprima atât în ​​sprijinul, cât şi în opoziţie cu toate acestea). Descoperirea civilizaţiilor extraterestre ar putea conduce la apariţia unor noi religii sau ar putea să ducă la dispariţia celor existente.

O altă posibilitate ar fi ca nimic să nu se schimbe. Viaţa pe Pământ ar continua ca de obicei, oamenii ar merge la lucru pentru a-şi plăti facturile şi pentru a avea în continuare un acoperiş deasupra capetelor lor. Ar putea exista un fel de detaşare de toate acestea ceea ce ar duce la existenţa, în acelaşi timp, a unor stări contradictorii.

Cu toate acestea, ar putea exista în acelaşi timp manifestări de isterie şi paranoia. Chiar mai rău, în mod ironic, identificarea unei civilizaţii extraterestre aflate la un nivel de dezvoltare egal cu al nostru (sau orice altă viaţă mai puţin avansată decât noi) ar putea susţine ipoteza marelui filtru din Paradoxul lui Fermi. În conformitate cu Nick Bostrom de la Oxford acest lucru ar fi un indiciu clar asupra soartei care ne aşteaptă în (probabil) viitorul apropiat. Este vorba aici de un filtru care afectează toate civilizaţiile aflate la nivelul sau aproape de stadiul nostru actual de dezvoltare tehnologică. Motivul, spune Bostrom, este că în lipsa unui asemenea filtru galaxia ar fi trebuit deja să fie plină cu civilizaţii extraterestre super avansate. Ceea ce, în mod evident, nu se constată.

Iată cum paradoxul lui Fermi stă întotdeauna în calea planurile noastre de viitor.

Traducere de Cristian-George Podariu după how-would-humanity-change-if-we-knew-aliens-existed

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.