Centura KuiperDacă aţi călători la marginea Sistemului Solar, în pustiurile reci de după Pluto, aţi observa ceva straniu. Brusc, după ce aţi trece de centura Kuiper, o regiune în care spaţiul este plin de roci îngheţate, nu mai este nimic. Care să fie explicaţia acestui fapt?

 

 

 

Nu are sens! Energia întunecată (9)

 

Astronomii numesc această graniţă panta Kuiper, deoarece densitatea rocilor spaţiale scade atât de abrupt. Ce o cauzează? Singurul răspuns pare a fi o a 10-a planetă. Nu ne referim la Quaoar sau Sedna: aceasta ar fi un obiect masiv, la fel de mare precum Pământul sau Marte, care a curăţat zona de reziduuri.

Dovezile existenţei “Planetei X” sunt convingătoarea, declară Alan Stern, un astronom de la Centrul de Cercetare de la Institutul Boulder, Colorado. Dar deşi calculele indică faptul că un astfel de corp ar explica centura Kuiper, nimeni nu a descoperit această aşa-zisă a 10-a planetă.

Şi există un motiv bun pentru aceasta. Centura Kuiper este pur şi simplu prea departe de noi pentru a putea să cercetăm cu atenţie. Şi nu va fi posibil să o facem pentru încă cel puţin un deceniu. Sonda spaţială New Horizons (Noi Orizonturi) a NASA, care se va îndrepta către Pluto şi centura Kuiper, nu este programată să ajungă pe Pluto până în 2015, aşadar, dacă doriţi o explicaţie a golfului vast, gol, al pantei Kuiper, rămâneţi pe recepţie!

 

Nu are sens! Semnalul Wow! (11)

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului 13 things that do not make sense, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere:
Anca Negulescu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.