MirareUniversul nostru părea a fi de neînchipuit de uniform. Priviţi de-a lungul spaţiului, de la un capăt al Universului vizibil la celălalt şi veţi remarca că radiaţiile microunde ce se găsesc în întreg cosmosul au aceeaşi temperatura peste tot.

 

 

 

 

Nu are sens! Efectul Placebo (1)

Acest lucru ar putea să nu pară surprinzător până luaţi în considerare că cele două capete sunt la aproape 28 de miliarde de ani lumină distanţă şi că Universul nostru are vârsta de doar 14 miliarde de ani.

Nimic nu poate călători cu o viteză mai mare decât cea a luminii, aşa că nu există nicio cale prin care căldura ar fi putut călători între cele două orizonturi pentru a aduce la echilibru zonele calde şi cele reci create de Big Bang şi nu ar fi putut contribui la echilibrul termic din prezent.

Această “problema a orizontului” le dă mari bătăi de cap cosmologilor, atât de mari încât au venit cu nişte soluţii destul de nebuneşti. “Inflaţia”, spre exemplu.

Problema orizontului poate fi rezolvată dacă Universul s-ar fi extins ultra-rapid pentru o vreme, imediat după Big Bang, mărindu-se de 1050 de ori în 10-33 de secunde. Dar este aceasta doar o dorinţă a lor? “Inflaţia ar fi o explicaţie dacă s-ar fi întâmplat,” spune astronomul de la Universitatea Cambridge Martin Rees. Problema este că nimeni nu ştie care ar fi putut fi cauza acesteia.

Aşadar inflaţia rezolvă un mister doar pentru a duce la altul. O variaţie a vitezei luminii ar rezolva şi ea problema orizontului – dar această teorie este prea slabă în faţa întrebării “de ce?”. În termini ştiinţifici, uniformitatea temperaturii radiaţiilor de fundal rămâne o anomalie.

 

 

Nu are sens! Problema razelor cosmice (3)

 

Textul reprezintă traducerea articolului 13 things that do not make sense, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere:
Anca Negulescu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.