Iluzie optica scrisÎncercaţi să citiţi textul din imaginea de mai jos. Dacă nu reuşiţi după câteva tentative, citiţi articolul care urmează pentru a vedea cum trebuie să priviţi şi care este explicaţia ştiinţifică a fenomenului care stă în spatele acestei iluzii optice.

 

 

Iluzie optică
Reuşiţi să distingeţi textul de deasupra?

Soluţia pentru a putea citi textul din imaginea de mai sus

Dacă nu aţi reuşit încă să citiţi textul acesta, aveţi două soluţii:
- ori să vă îndepărtaţi şi să priviţi un pic de la distanţă
- ori dacă vreţi să îl vedeţi bine de aproape, trebuie să vă alungiţi un pic ochiul stâng spre stânga şi cel drept spre dreapta, cam cum îi au asiaticii.

Completare: după ce am postat poza şi a apărut la începutul articolului în format mic, nu s-au mai distins contururile în 3D, astfel că textul putea fi uşor descifrat. Este chiar echivalentul privitului mai de la distanţă. Astfel că am ales să pun pe frontpage o variantă diferită a imaginii, pentru a nu strica surpriza.

Care este explicaţia iluziei optice?

Puteţi citi acum? Explicaţia este că atunci când este privit normal, se disting structuri tridimensionale (3D), care nu sunt interpretate de creierul nostru. Dar atunci când se aplică una din metodele de mai sus, se vede un text bidimensional (2D) care poate fi "decodificat" mult mai uşor.

Atenţie! Asiaticii nu pot înţelege textul acesta din prima încercare. Chiar dacă ei au ochii mai alungiţi, văd la fel ca noi când îl privesc de aproape. Probabil că ei ar trebui să îşi alungească ochii şi mai mult pentru a îl putea vedea corect de la distanţa la care privesc în mod normal la computer... 

De ce apar unele iluzii optice?

Creierul nostru este fascinant. El a evoluat pentru a ne permite supravieţuirea, reproducerea şi alte lucruri elementare în viaţă. Dar multe situaţii dau naştere unor iluzii optice tocmai deoarece creierul uman a evoluat pentru a înlesni supravieţuirea indivizilor şi nu neapărat pentru a distinge corect imaginile.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.