Carne tocatăVă plac mititeii? Ei bine, până şi aceştia vă pot face oricând viaţa un iad!... Nu vă lăsaţi încântaţi de gama largă de produse din carne tocată pe care o oferă supermarketurile! Raioanele de profil vin cu amestecuri din cele mai diverse, de la carne de porc, vită şi oaie, până la pui şi curcan.

 

 

 

Pericolele alimentaţiei - puii (2)

Însă puţini ştiu că procesul de degradare a cărnii tocate începe chiar din momentul în care aceasta a trecut prin maşina de tocat. Temperatura scăzută din frigiderele supermarketului nu poate niciodată asigura conservarea perfectă a acestor preparate. Nu vă lăsaţi amăgiţi de eticheta care spune că produsul respectiv este valabil timp de 48-72 de ore, la o temperatură de 3-4 grade. Degradarea se produce oricum... Cu cât mai târziu, cu atât mai sigur, cu atât mai evident...

Nici dacă cereţi vânzătorului să toace bucata de carne chiar sub ochii voştri, la raion, n-aţi făcut mare lucru. Cine are timp să cureţe şi să dezinfecteze maşina electrică de tocat carne după fiecare client? Imaginaţi-vă ce e în maşina aceea dacă ajungeţi să vă faceţi cumpărăturile la ora 17, când ieşiţi de la serviciu, imaginaţi-vă prin ce mizerie trece bucata aceea frumoasă şi apetisantă de carne pe care tocmai aţi ales-o... Ce faceţi cu această carne tocată, o spălaţi la robinet când ajungeţi acasă? O dezinfectaţi cu spirt?

 

 

Despre raioanele în care se vând aperitive şi mici semipreparate, ce să mai spunem?... Pe lângă faptul că nu ai cum să vezi modul de preparare a chifteluţelor, şniţelelor şi fripturicilor, nu vei şti niciodată nici cum arăta carnea înainte de a fi prăjită şi nici dacă mai era în termen... Poate or fi fost niscaiva cărnuri expirate?... Staţi liniştiţi, uleiul încins înlătură aproape orice miros şi culoare, oricât ar fi ele de  anormale...

Un control recent al inspectorilor alimentari din Statele Unite (îi pomenesc iar pe americani, pentru că la noi nu se publică astfel de rapoarte, din 1000 de motive, lesne de înţeles...) a luat la bani mărunţi loturi de carne tocată provenind de la peste 500 de producători... 53% din loturi prezentau Clostridium perfringens, 30% Staphylococcus şi 12% Listeria monocytogenes. Nu mai scriu ce fac aceste creaturi. Mă lungesc deja prea mult. Dacă vreţi cu orice chip să vă îngroziţi, daţi copy-paste pe numele lor şi căutaţi oriunde pe internet (Google, Wikipedia). Veţi vedea poze frumoase, dar şi poveşti horror.

Bun! Ce facem acum, ne lăsăm şi de carne tocată sau există soluţii?... Da, există.

Mai întâi la supermarket. Căutaţi pachetele pe care să fie menţionată sterilizarea cu ultraviolete. Nu vă faceţi griji. Nivelul de iradiere al cărnii tocate respective nu este mai mare decât nivelul natural de iradiere al alimentelor.

Acasă mai puteţi face ceva... Folosiţi oregano proaspăt. Cercetătorii de la Kansas State University au testat efectele antibacteriene ale mai multor condimente şi ierburi aromate. Dintre toate, oregano s-a dovedit cel mai eficient în acest sens. Folosiţi o lingură de oregano proaspăt tocat la jumătate de kilogram de carne tocată. Şi încă ceva... Turtiţi chifteluţele. Dacă le faceţi prea bombate, rămân crude la mijloc. Clostridium, Staphylococcus, Listeria şi Escherichia Coli se vor bucura să vă salute când veţi deschide gura... {jcomments on}

Pericolele alimentaţiei - curcanul (4)

 

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


Ne poți ajuta cu o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro