Scrierea Manifestului comunist nu este prea departe de povestea din banda desenată de mai sus. După ce a fost însărcinat să o scrie, Marx a tot amânat, ocupându-se la alte lucruri pe măsură ce se apropia termenul. În viața personală, Marx era cunoscut pentru fumatul continuu, beții și, în general, pentru un stil de viață nu foarte sănătos. De exemplu, lua puburile de pe o stradă la rând, când câte o bere în fiecare, apoi arunca cu pietre în lampioanele de la capătul străzii. Cum erau în jur de 15 puburi pe străzi, da, era cam prieten cu alcoolul.

Ciorna finală a Manifestului a fost scrisă în întregime de Marx, în ciuda faptului că Engels este menționat în calitate de coautor. După cum a admis și Engels, aproape toate ideile au venit și de la Marx, așa că nu este foarte clar ce a făcut el în afară de a cumpăra băutura.

„A Frightful Hobgoblin” a fost traducerea originală în limba engleză pentru „Un spectru / O stafie”, faimoasa propoziție de început a lucrării  (O stafie umblă prin Europa — stafia comunismului). Marx nu a scris de fapt asta în germană (el a folosit cuvântul german Gespenst, care este mai aproape de spectru sau stafie).


Traducere și adaptare după existentialcomics.com cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.