Celule stemDacă totul decurge conform planului, 2013 ar trebuie să marcheze primul test realizat pe oameni de reîntinerire a celulelor. Aceste celule reîntinerite sunt produse prin aducerea celulelor adulte într-o stare de celule stem care sunt apoi convinse să devină un alt tip de celulă.

 

 

 

Ghid 2013: Dezgheţul arctic

Acest test va marca un punct de referinţă în abilitatea noastră de a genera noi ţesuturi – şi poate întregi organe – din propriile celule ale oamenilor.

În 2006, Shinya Yamanaka a inversat celulele pielii la o stare embrionică. El a denumit aceste celule ca fiind celule stem pluripotente induse (IPSC). Aceste celule stem pluripotente induse se pot dezvolta dând naştere oricărui tip de ţesut din corp prin expunerea la factorii de creştere naturală.

Scopul pe termen lung al procesului itinerant de celule derivate din IPSC este de a furniza plachete sanguine (trombocite) persoanelor care se tratează de cancer, ele având nevoie de transfuzii trombocitare pentru a-şi putea repara ţesuturile deteriorate şi pentru a preveni sângerarea necontrolată. La început, totuşi, aceste plachete vor fi testate pe voluntari sănătoşi. Cercetătorii care se ocupă de acest test, plănuit de Advanced Cell Technology (ACT) din Marlborough, Massachusetts, vor să se asigure că celulele sunt foarte bine tolerate înainte de a le aplica oamenilor care suferă de cancer sau de alte boli ale sângelui.

Unele studii desfăşurate asupra IPSC au sugerat că acestea ar putea prezenta un risc ridicat de a deveni canceroase. “Având în vedere că plachetele sanguine nu prezintă nucleu ele nu pot forma tumori, lucru care le face ideale pentru primul test clinic al IPSC”, spune Robert Lanza, medicul şef de la ACT.

Voluntarilor le vor fi aplicate plachete obţinute din stocurile preexistente de IPSC, dar dacă testul merge bine, Lanza spune că vor fi create plachete din propriile celule ale persoanelor care au cancer.

Ghid 2013: Noua generaţie de jocuri video

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului smart-guide-2013, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Alexandru Huţupanu

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.