Lentilele gravitaţionale

Crucea lui Einstein: patru imagini ale aceluiaşi quasar care apar în jurul unei galaxii ce produce efectul de lentilă gravitaţională

Lentilele gravitaţionale reprezintă un instrument util la "centura" cosmologului modern: corpurile masive deviază lumina, focalizând-o către observator şi făcând obiectele depărtate să pară mai mari ori distorsionate ori chiar cu mai multe imagini.

Teoria generală a relativităţii ne spune exact cum razele de lumină sunt afectate de curbarea spaţiului în jurul unei galaxii ori al unui cluster de galaxii, fiind vorba de un efect de lentilă. Interesant, efectul de lentilă este mai puternic decât cel aşteptat pentru cantitatea de masă pe care o vedem. Această observaţia întăreşte ideea conform căreia constituentul principal al galaxiilor şi al clusterelor de galaxii este "materia întunecată".

 

Inelul Einstein
Curbarea traiectoriei luminii la trecerea prin câmpul gravitaţional generat de structurile cosmice masive (stele, galaxii, găuri negre) a fost prezisă de Albert Einstein înainte de publicarea teoriei relativităţii generalizate. Una din manifestările acestui fenomen este şi inelul Einstein.


Densitatea unei galaxii creşte către centrul acesteia, asemănător grosimii piciorului unui pahar de vin. În fapt, un pahar de vin este un bun model pentru lentilele gravitaţionale: priviţi la pahar din partea de sus şi prin piciorul acestuia către o sursă de lumină pentru a observa efectul de lentilă gravitaţională.

Văzând cum este distorsionată lumina, puteţi să vă daţi seama de forma paharului şi de grosimea acestuia. În acelaşi mod, observarea galaxiilor depărtate cu ajutorul lentilelor gravitaţionale ne permite să realizăm harta distribuţiei materiei întunecate. Lentilele gravitaţionale nu ne ajută să spunem ce este materia întunecată, dar ne spun unde să privim.


Traducere după Gravitational Lenses, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.