Zi naştereSâmbătă am fost invitat la o petrecere unde au venit suporteri pasionaţi ai homeopatiei (eram singurul bizar de acolo). Erau în jur de 20-25 de persoane şi am avut uriaşă surpriză de a da peste cineva născut în aceeaşi zi cu mine (nu în acelaşi an).

 

 

 

 

Imediat am simţit o conexiune ciudată, în fond, care erau şansele? Mai sunt 364 de alte zile în an!

Duminică am fost invitat la o altă petrecere unde au venit, de data aceasta, suporteri înflăcăraţi ai acupuncturii (oare cine era singurul ciudat din încăpere?). Culmea, din cele 20-25 de persoane, una era născută în aceeaşi zi cu mine. Fireşte că am simţit din nou o legătură specială, mi se întâmplă atât de rar să întâlnesc pe cineva născut în aceeaşi zi a anului!

După aceste sincronicităţi (hi hi!), cine crezi că stătea luni dimineaţa, pe la 2.00 AM încercând să extragă sensurile? „Oare ce vrea Universul să-mi spună?”, mă întrebam eu cu o seriozitate demnă de un prim-ministru tânăr. „Poate este cazul să revin la credinţele mele mai vechi şi să nu numesc asta regresie?” „Dacă în două zile consecutive întâlnesc doi oameni născuţi în aceeaşi zi cu mine, amândoi apreciind medicina alternativă, nu este acesta un semn că şi eu ar trebui să procedez la fel? Nu cumva Universul, în imensa lui bunăvoinţă, mai puţin atunci când creează circumstanţe în care milioane de copii mor de foame, încearcă să-mi corecteze destinul deviat?”

 


Zi şi tu, nu ai fi avut gânduri asemănătoare după întâmplări ce par a ţine de paranormal? Care era probabilitatea de a experimenta aşa ceva? Uluitor de mică, nu?

Ei bine, nu! Probabilitatea era destul de mare. Iar eu luni dimineaţa, la 2 noaptea, dormeam liniştit, mai ales că nu fusesem la nici un fel de petreceri. Da, am inventat totul pentru a-ţi atrage atenţia. Însă dacă ai avut în clasă, în timp ce erai elev(ă), un coleg sau o colegă născuţi în aceeaşi zi cu tine, acesta este un lucru neinventat de mine. Evident că probabilitatea ca tu să fii născut în aceeaşi zi cu un coleg este mică. Însă probabilitatea ca doi elevi să fie născuţi în aceeaşi zi este, în comparaţie cu prima, foarte mare.

Mai exact, pentru o clasă de doar 23 de elevi, probabilitatea este de 50%. Pe măsură ce numărul de elevi creşte probabilitatea creşte şi ea. Dacă sunt 26 de elevi, probabilitatea este de 56%. Dacă sunt 30 avem o probabilitate foarte mare, anume de 70%. Şi dacă ar fi 50 de elevi atunci aproape sigur (probabilitate 97%) doi ar fi născuţi în aceeaşi zi. Prin urmare, dacă mergi la sfârşitul săptămânii la o petrecere cu 50 de oameni, poţi face bani frumoşi anunţând că ai detectat, în mod telepatic, pe cineva născut în aceeaşi zi cu tine.

Însă cum este posibil aşa ceva? Cum e posibil ca, într-o clasă cu 23 de copii, să avem o probabilitate 50-50 (ca şi cum ai arunca o monedă) când ştim foarte bine ca un an are 365 de zile? Probabilitatea trebuie să fie mai mică! Iar realitatea trebuie să se conformeze ideilor noastre, nu?


Am scris anterior un articol despre Jung şi nu aş vrea ca cineva să înţeleagă că am ceva cu marele visător, plecând de la ignoranţa lui în materie de matematică a şansei. Pur şi simplu a fost o figură publică, a scris enorm şi a permis, astfel, ignoranţei lui să capete proporţii colosale. Însă la fel suntem şi cei mai mulţi dintre noi. Suntem foarte impresionaţi de coincidenţe deoarece nu ni s-a explicat, într-o manieră accesibilă şi memorabilă, teoria probabilităţilor. Dacă îmi dai voie, voi face eu în continuare acest lucru, pe exemplul anterior:

Hai să presupunem că noi doi (voi da şi nume: Adrian şi Iuliana) suntem studenţi într-o clasă cu… doi studenţi (de elită?). Care este probabilitatea de a fi născuţi în aceeaşi zi? Eu sunt născut pe 1 ianuarie (atenţie, informaţii false!), iar tu poţi fi născută în oricare altă zi a anului. Există alte 364 de zile (din 365) în care poţi fi născută. Prin urmare probabilitatea (de a fi născută într-o zi diferită) este foarte mare, anume 364/365. Dar clasa noastră se măreşte cu o persoană: Florin! Acum avem o clasă formată din 3 studenţi. Dacă Adrian (eu) şi Iuliana (tu) sunt născuţi în zile diferite ce şanse are Florin să fie născut în altă zi? Evident, 363 (adică 365-cele 2 zile ale noastre)/365.

Din fericire raportul pe sexe se echilibrează prin apariţia Dianei ca membru cu drepturi depline al clasei noastre. Acum în clasa sunt 4 persoane, 2 studenţi şi 2 studente: Adrian, Iuliana, Florin şi Diana.  Dacă primii 3 sunt născuţi în zile diferite care sunt şansele că Diana să fie născută într-o altă zi? (cred că te-ai prins, nu calculez probabilitatea ca doi studenţi să fie născuţi în aceeaşi zi ci procedez invers: probabilitatea de a fi născuţi în zile diferite!)


Este 362 (365-cele 3 zile de naştere)/365. Cred că ai înţeles raţionamentul: pe măsură ce clasă noastră se măreşte (vin, pe rând, Victor, Crinela, Răzvan, Laura etc) probabilitatea (de a avea persoane născute în zile diferite) scade: 361/365, 360/365, 359/365 şi tot aşa.

Bine, bine, dar cum calculăm probabilitatea ca toţi cei 23 de studenţi (m-am oprit la 23) să fie născuţi în zile diferite? Foarte simplu: înmulţim probabilităţile individuale: 364/365 (probabilitatea ca Iuliana să fie născută în altă zi decât Adrian) cu 363/365 (probabilitatea ca Florin să fie născut în altă zi decât Adrian şi Iuliana) cu 362/365 şi tot aşa până la 343/365 (probabilitatea ca al 23-lea student, un anume Traian, să fie născut în altă zi decât ceilalţi 22). Dacă nu ai răbdarea de a face aceasta înmulţire pe şerveţelul din faţa ta (îmi imaginez că eşti la masa de prânz) îţi spun eu rezultatul: este 0,49.

În traducere: probabilitatea ca într-o clasă de 23 de studenţi să nu existe două persoane născute în aceeaşi zi este de 49%. Şi acum, te rog, hai să apăsăm împreună pe butonul pe care scrie „logica”: care ar putea fi probabilitatea ca într-o clasă de 23 de studenţi să existe două persoane născute în aceesi zi? Probabil 100% minus 49%, nu simţi (sic!) şi tu la fel? Adică 51%!

Altfel spus, ca să nu ne complicăm cu aproximaţii, 50-50! Oriunde ai merge, dacă acolo sunt încă 22 de persoane, fie ele bărbaţi, femei, bebeluşi, homosexuali, lesbiene, USL-isti, PDL-isti, marinari, somnoroşi, doctoranzi, repetenţi, procurori, hoţi etc. şansele de a mai exista cineva născut în aceeaşi zi cu tine sunt 50-50. Pare ceva uimitor chiar să existe (şi imediat simţi şi un fel de legătură specială) însă după articolul de astăzi, dacă l-ai înţeles, îmi pare rău să-ţi spun, nu vei mai avea această senzaţie.

Aşa este, ţi-am distrus bunătate de experienţă mistică, spirituală sau cum vrei tu să o numeşti. Pe de altă parte, sper, cu pulsul scăzut, că am creat premisele unor experienţe diferite, cele pe care le putem avea atunci când înţelegem realitatea aşa cum este.

 

 

Articolul este preluat de pe Adrian-Nuta.ro, cu acordul autorului.

Puteţi discuta subiectul pe FORUM Puteţi pune întrebări pe secţiunea QA
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.