Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 1 minus
6.2k vizualizari
Acum, cum nu mai fac efort, am scăpat de durerea de splină :)  Ori poate scăpăm de durere odată ce devenim adulţi :)

Deci, întrebarea e dacă fabulam ori chiar splina provoacă acea durere la un efort fizic moderat.

Şi dacă splina e de vină, ce se întâmplă? De ce doare la efort?
Senior (11.9k puncte) in categoria Medicina - Sanatate
0 0
foarte rau ca nu mai faci efort. Chiar daca nu sunt un fan al fotbalului de nicio culoare. ma uit la un meci foarte rar si cand o fac o fac doar pt a bea o bere cu baietii. Cu toate astea am stabilit ca 1 data pe sapt sa ma duc 1,5h la fotbal cu colegii de servici doar pt miscare.  Tot cand am timp mai merg pe bicicleta, un inot, o alergare usoara intr-un parc.
Rasp. este da, in cea mai mare parte a durerilor la efort sunt la splina. De ce nu pot sa ti zic , doar un doctor sau google !

3 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

 

Este putin probabil ca splina sa doara intrucat nu detine decat o mica cantitate de hematii (celule rosii) care sa poate fi eliberata la nevoie (in caz de hipovolemie sau necesitati crescute de oxigen).

Marco, splina nu mai produce hematii dupa nastere! Printre cele mai bune metode de a scapa de aceasta durere este sa ne oprim si sa respiram incet, motiv pentru care ipoteza diafragmului este „mai” plauzibila.

Prima ipoteza: o slaba oxigenare a diafragmului

In timpul unui efort ritmul respiratiei se accelereaza, iar diafragmul care se contracta mai des are nevoie de o cantitate mai mare de oxigen. Dar daca se consuma alimente inainte de efortul fizic, sangele care transporta oxigenul se va indrepta prioritar catre stomac, splina sau ficat generand astfel durerea. In plus, splina si ficatul sunt atat de pline de sange incat cresc in greutate si grosime jenand miscarile diafragmului: localizarea durerii va fi la punctul de intalnire ale acestor organe. Concluzia ar fi sa nu faceti sport dupa ce ati mancat (daca aceasta teorie este adevarata).

A doua ipoteza: inflamatia peritoneului

Peritoneul si diafragmul sunt uniti la nivelul sistemului nervos prin acelasi nerv. Datorita miscarii de frecare din timpul efortului, peritoneul se irita trimitand semnale de alerta la nivelul creierului prin intermediul nervului comun – creierul confundand semnalul si crezand ca vine de la diafragm.

Mai exista si alte teorii: crampe ale muschilor intercostali (cu rol in respiratie), supraincarcare sangvina la nivelul ficatului (durere pe partea dreapta) sau splinei (durere pe partea stanga), fermentatia gazelor in tubul digestiv. Particularitatile persoanei care percepe durerea pot de asemenea juca un rol important. Alti specialisti in fiziologia efortului inclina spre o iritatie a pleurei (membrana care inveleste plamanii) datorita unei mese copioase sau apropiate de momentul depunerii efortului.

In concluzie, nu se stie cu certitudine de ce apare aceasta durere!

Al doilea articol trateaza destul de bine subiectul!

1)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1724690/pdf/v037p00287.pdf

2)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2796944/?tool=pubmed

3)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20022301

4)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15743013

Experimentat (2.4k puncte)
2 plusuri 2 minusuri
Salut Quark :)

O sa iti dau un raspuns pe care l-am primit si eu de la profesorul de sport- poate nu este un raspuns stiintific, dar este un raspuns; asteptam raspunsul lui Sergiu Vijiala.

Cand depunem efort, splina se alungeste, isi modifica forma, pompand mai mult sange decat suntem obisnuiti. Sportivii nu vor intampina dureri ale splinei deoarece prezinta o rezistenta mai mare la efort- dat fiind regimul de viata. Pentru sedentari, lucrurile stau invers; nefiind obisnuiti cu o viata sportiva, au o rezistenta mai mica la efort iar orice efort se materializeaza printr-o durere prezenta la nivelul splinei. Cu timpul acestia se vor obisnui cu nou regim de viata iar durerea va disparea

Sper ca m-am facut inteles cat de cat :)
Junior (1.2k puncte)
1 plus 1 minus
Din cate stiu eu splina este un un fabricant si rezervor de globule rosii, in timpul unui efort avem nevoie de oxigen iar splina libereaza globule rosii, eliberarea lor se face printr-un spasm muscular, splina se contracta, acest lucru il simtim ca pe o durere.

In anumite situatii o durere in zona splinei fara sa fi facut efort, indica o infectie cu mononuceoza (boala banala) sau in prima faza a infectiei cu HIV.  In cazul infectiei cu mononucleoza sau boala sarutului, trebuie sa avem grija in a nu face sporturi agresive, splina inflamata poate sa se rupa, si vom avea complicatii nedorite.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Marco, infectia cu virusul Epstein-Barr (cel care produce mononucleoza infectioasa) nu este deloc una banala, acest virus fiind raspunzator de anumite forme de cancer si boli autoimune.
0 0
http://www.divahair.ro/sanatate/boli_infectioase/mononucleoza_infectioasa_-_simptome,_diagnostic,_tratament


Daca te uiti pe acest site, al doilea paragraf "Pana la varsta de 5 ani, 50% din populatie este purtatoare a acestui virus, in timp ce la persoanele de peste 40 ani, procentul ajunge la 90%. "
...