Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

6 plusuri 0 minusuri
1.5k vizualizari

 

Când am verificat ultima dată, Biserica Ortodoxă Română nu era o instituţie de Stat, cu toate acestea primeşte anual 0.4% din PIB-ul României, asta pe lângă scutirea de taxe şi impozite. În ceea ce priveşte impozitele, vicepremierul Liviu Dragnea consideră că nu are motive pentru a impozita veniturile BOR, dar nu am înţeles niciodată care sunt argumentele din spatele acestor decizii politice.

Statul susţine financiar cultele religioase, le scuteşte şi de plata impozitelor, dar nu ne spune care ar fi motivaţia din spatele acestor decizii. Să spună spre exemplu, nu impozităm Biserica pentru că e păcat sau ceva... dar să exprime o motivaţie fie ea şi una banală, stupidă, dar lipsa cu desăvârşire a acesteia nu sună deloc democratic din punctul meu de vedere.

 

În conluzie aş dori să întreb ce se poate face în astfel de situaţii? Ce căi de atac există? Ar avea sens o acţiune în contecios administrativ împotriva statului, sau presiunile publice sunt singura cale de atac?

 

În altă ordine de idei, când vă revoltă o nedreptate, un abuz de putere, cum vă temperaţi şi cum suportaţi ideea nedreptăţii în general?

Junior (925 puncte) in categoria Economie - Afaceri
3 0
- In principiu, ai avea succes doar daca demonstrezi ca a fost incalcata vreo lege sau vreun principiu constitutional - si asta e putin probabil. Ce faci in cazul asta ? Iti recomand Franta :))

- Parerea mea este ca in Romania exista o singura slabiciune in impletitura de interese dintre Stat si Biserica - caracterul fals facultativ al religiei in scoli. Dupa cum stiti, parintii trebuie SA FACA CERERE CA SA-SI RETRAGA copilul de la religie, si nu invers cum ar fi firesc. O campanie de informare ar fi binevenita (ceva gen "Orele de Religie sunt facultative ! Uite ce obiecte interesante ai putea studia in locul Religiei !")

Cat despre scoaterea cu totul a Religiei din scolile publice, eu n-am sperante .. Dar mai sunt unii care au:

http://adevarul.ro/news/eveniment/dezbatere-religia-scoli-inlocuita-etica-educatie-civica-sanse-legea-treaca-oportuna-e-schimbarea-1_5447da380d133766a8266d0c/index.html
1 0

Ai perfectă dreptate, să demonstrezi că au încălcat o lege sau un principiu constituţional e foarte puţin probabil deoarece legile sunt strâmbe şi le apără interesele. Recunosc că uneori sunt atât de revoltat de o nedreptate încât tind să-mi pierd doza de realism şi ajung să sper că poate s-ar putea crea un precedent, asta deşi pe cale juridică lupta ar fi una cu morile de vânt. Nu ştiu cum gândesc alţii, cum suportă ei nedreptăţile şi ticăloşiile sistemului (m-aş bucura dacă ar vrea cineva să împărtăşească din opiniile sale), eu unul nu reuşesc să mă resemnez, să plec capul şi să zic asta e... asta e realitatea şi lumea în care trebuie să trăiesc... iar aici îmi recunosc o latură "warrior" pentru că nu suport nedreptatea şi consider că e frustrant să te laşi călcat în picioare. Să-ţi fie călcată demnitatea în picioare, să nu te poţi simţi liber cu adevărat e ceva cu care eu nu mă pot resemna...

 

Ar fi trebuit probabil să exprim întrebarea strict pe latura psihologică, deoarece prin abordarea politico-socio-economică mă repet cumva ca subiect de discuţie, motiv pentru care îmi cer scuze, dar filmul cu vicepremierul Liviu Dragnea mi-a produs o revoltă interioară în urma căreia am ajuns la reiterarea subiectului, doar că de această dată mi-am dorit să se surprindă şi latura psihologică. Sper să primesc răspunsuri şi la ultima mea întrebare, mai exact: "când vă revoltă o nedreptate, un abuz de putere, cum vă temperaţi şi cum suportaţi ideea nedreptăţii în general?"

 

 

http://adevarul.ro/news/politica/infografie-sondaj-biserica-pierde-incredere-1_5447dd050d133766a8267f3e/index.html

 

Pentru cine are nervi să asculte... http://adevarul.ro/arhiva-live/educatie/scoala/dezbatere-despre-predarea-religiei-scoli-adevarul-live--8_5448c1920d133766a82b0b4d/index.html

3 0
O alta cale de atac impotriva restauratiei statului clerical pe care o traim astazi, ar fi sensibilizarea populatiei pe tema sumelor colosale alocate BOR. N-avem bani pentru medicamente, bolnavii de cancer se sting cu zile pentru ca nu apuca rand la radioterapie sau CT/PET, dar guvernul gaseste oricand bani pentru monumente ridicate desertaciunii - si bineinteles, pentru slujitorii lor influenti.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18364342-guvernul-alocat-inca-14-milioane-lei-pentru-biserici.htm

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18363068-asur-curtea-conturi-trebuie-sesizeze-problema-finantarii-continue-bisericilor-din-fondul-rezerva-bugetara.htm

Am mentionat ideea principala, daca ramanem protestatari solitari n-o sa facem mare branza - trebuie sa ne asociem si sa ne coroboram eforturile, iar mediul on-line constituie un avantaj in aceasta directie...
2 0

Într-adevăr, trebuie să ne asociem, să ne coroborăm eforturile şi să susţinem ASUR devenind membri, voluntari, sau sub orice altă formă. Trebuie să creştem ca formă organizată, pentru că doar uniţi avem o şansă reală în lupta cu gigantul BOR. Cred că a venit timpul să ne exprimăm convingerile la unison, iar mediul online este cel mai bun mijloc de comunicare pe care ar trebui să-l exploatăm la maximum.

Mâine se anunţă o formă de protest în acest sens https://ro.stiri.yahoo.com/protest-%C3%AEn-strad%C4%83-%C3%AEmpotriva--biserific%C4%83rii--rom%C3%A2niei-081924241.html şi cred că ar trebui să nu ratăm prilejul în a ne exprima.

 

Cred că ar trebui să spunem cât mai des şi mai la unison posibil, OPRIŢI FINANŢAREA CULTELOR RELIGIOASE ŞI IMPOZITAŢI AFACERILE BOR, chiar dacă nu suntem de ordinul milioanelor, probabil nici măcar de ordinul sutelor de mii, dacă suntem uniţi cred că putem fi picătura chinezească care să producă o mare schimbare.

4 Raspunsuri

0 plusuri 1 minus

Din 120 de vizualizatori doar 3 apreciaza aceasta intrebare?. Restul ce mai cautati aici?.

 

Care e destinatia fondului de rezerva la dispozitia guvernului/premierului?. In cazul finantarii nejustificate a B.O.R. nu pot fi acuzati de deturnare de fonduri?.

Junior (743 puncte)
1 0

John Flower 1, îţi mulţumesc pentru susţinere, dar fiecare persoană are dreptul şi liberatatea să-şi manifeste aprecierea sau dezaprecierea aşa cum consideră de cuviinţă.

În altă ordine de idei, probabil majoritatea din vizitatorii unei întrebări sunt doar persoane în trecere, fără un cont pentru a putea aprecia/dezaprecia sau pentru a interveni cu un răspuns/comentariu la un subict anume. Voturile reflectă şi ele aprecierea/dezaprecierea unui subiect şi pe aceasta cale le mulţumesc tuturor pentru apreciere, dar sincer m-as bucura mai mult să văd răspunsuri cât mai valoroase, discuţii constructive, opinii împărtăşite pentru a stimula noi idei, perspective...

1 0
Problema nu este nici economica, nici religioasa, ci politica. Intr-un stat democratic nivelul politicii nu poate depasi nivelul electoratului, deoarece nu ar mai avea sustinerea acestuia. Solutia ar fi o politica pe care s-o intereseze tara si nu electoratul, dar asta inseamna dictatura si nu da bine.
3 plusuri 0 minusuri

Din nefericire, 84% dintre romani, la ultimul recensamant, au "marcat" casuta "crestin ortodox".Intr-o tara in care "beneficiem" de vot universal, nu putem decat sa cerem ca impozitele platite de atei si agnostici sa fie orientate in alta parte, nu catre biserici, moschei, sinagogi, case de rugaciuni, etc .

Cunosc oameni care s-au declarat crestin ortodox ca sa scape , repede, de "omul cu recensamantul"(erau botezati in acest cult si credeau ca asta ii face crestini ortodoxi), cunosc oameni care chiar sunt crestini ortodoxi, care au citit Biblia si cred ce scrie in aceasta carte, cunosc oameni care apartin altor "secte" ale religiei crestine(catolici, penticostali, adventisti, etc.), cunosc si cativa musulmani.

O estimare a mea, subiectiva probabil, imi spune ca doar 10% din cunoscutii mei sunt, "cu adevarat" crestini ortodoxi dar BOR merge pe ideea "cine se declara crestin ortodox, este crestin ortodox", probabil, de aici apare ideea ca toti trebuie sa platim pentru "biserici".

Am semnat mai multe petitii online pentru , macar, reducerea beneficiilor bisericii din "banii statului" dar am ajuns la concluzia ca politicul merge "mana in mana"  cu religia.Exista multe probleme legate de religie, indiferent care.

Solutia iesirii din acest, nici nu stiu cum sa-i spun, poate "cerc vicios" ar fi cel mai potrivit este rabdarea, parerea mea.Nu putem schimba o populatie, care in proportie mare se crede religioasa, fara a "demonta" punct cu punct, intr-o durata lunga de timp(macar 100 de ani) toate legendele religioase.Mi-ar placea dar nu-mi pot imagina ca peste 10 ani nu vor mai exista oameni care cred ca Pamantul e plat sau ca Dumnezeu a creat lumea in 6 zile.Ar fi prea corect ca sa fie adevaratfrown

 
 
Junior (820 puncte)
1 plus 0 minusuri

ASUR cere separea Statului de Biserică printr-o petiţie online. Dacă doriţi să susţineţi acest demers semnaţi petiţia şi distribuiţi tuturor celor interesaţi de subiect. Doar vocile ce strigă la unison ajung să fie auzite şi sper ca într-un viitor cât mai apropiat să putem spune cu adevărat că România este un STAT LAIC.

Junior (925 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Toate statele (contribuabilii) finanteaza bisericile intr-un fel sau altul. In Germania cand te angajezi undeva esti intrebat la care biserica mergi, ti se opreste o parte din leafa si se vireaza acelei biserici. Daca spui ca nu mergi la niciuna banii ti se opresc si se impart proportional la toate.
Junior (817 puncte)
0 0

"În Franţa, biserica este separată de stat chiar prin Constituţie, statul francez fiind unul laic, motiv pentru care nu finanţează cultele religioase. În prezent, 75% dintre veniturile bisericii  provin din donaţiile enoriaşilor, iar 25% dintre acestea vin din contribuţia voluntară a credincioşilor. Mai mult, salariile clericilor nu sunt suportate de bugetul de stat." http://www.gandul.info/politica/un-parlamentar-cere-ca-biserica-sa-nu-mai-primeasca-bani-de-la-stat-colegii-lui-isi-fac-cruce-unde-e-teama-de-doamne-doamne-o-sa-fie-bine-10710640

 

Cea mai recentă găselniţă marca BOR: http://www.realitatea.net/camera-ascunsa-preotul-din-ciocansti-ameninta-enoriasii-cu-amenzi_805599.html https://www.facebook.com/video.php?v=787602321254123&set=vb.597915580222799&type=2&theater primul instinct a fost să mă amuz copios de penibilul gândirii primitive, dar cumva ar trebui penalizaţi pentru astfel de aberaţii...

 

0 0

Intr-o tara in care se schimba legea educatiei la fiecare nou guvern orice situatie de normalitate devine anormala.Am citit undeva ca se discuta o lege conform careia, religia in scoli va fi predata doar la cererea parintilor, unele comentarii la acest articol mi se par "de toata jena", ceva in genul:"De ce sa ma duc la fiecare inceput de an scolar sa spun ca vreau "ca copilul meu"(asta e exprimarea exacta)laugh sa studieze religia?"

 
 
0 0
Este o hotarare a Curtii Constitutionale. Asta va reduce drastic numarul invataceilor religiosi, mai ales ca ceilalti vor avea ora libera si se vor distra de minune.
...