Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.2k vizualizari
Probabil ştiţi că în şah bărbaţii domină. Dar de ce?
Senior (11.9k puncte) in categoria Corpul uman
0 0
"They're all weak, all women. They're stupid compared to men. They shouldn't play chess, you know. They're like beginners. They lose every single game against a man. There isn't a woman player in the world I can't give knight-odds to and still beat." - Bobby Fischer. Tipul era usor nebun, dar era un exceptional sahist si un om foarte inteligent. Poate stia el ceva, totusi.

O explicatie multumitoare intrucatva a faptului ca, in general, sunt doar barbati la varf cam in orice domeniu e data de un studiu statistic care arata o repartitie diferita a inteligentei in cazul femeilor fata de cea a barbatilor. Evident, atat inteligenta femeilor, cat si cea a barbatilor se bazeaza pe clopotul lui Gauss si inteligenta medie, atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor, e aceeasi. Diferenta e ca acest clopot e mai "lung" la barbati si mai "inalt" la femei. Cu alte cuvinte, in ambele cazuri, cei mai multi oameni sunt de inteligenta medie - 85-115, doar ca sunt mai multe femei de inteligenta medie decat barbati de inteligenta medie. Repartitia e diferita, pentru ca si la marginile clopotului barbatii au mai multi reprezentanti. Deci sunt mai putini barbati de inteligenta medie decat femei de inteligenta medie, sunt mai multi barbati geniali decat femei geniale, dar si mai multi retardati decat retardate.

P.S: catre toate feministele: nu dati, sunt fragil.

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri

Nu, conform unor studii recente pe această temă, nu există diferenţe înnăscute. Se pare că explicaţia ţine, simplu, de statistică. Sunt mult mai mulţi bărbaţi care practică sportul minţii decât femei.

Probabil că dacă ar exista mai multe iniţiative precum cea a tatălui surorilor Polgár, nu ar trece multă vreme până am avea în fruntea ierarhiilor şi femei...

 

Iată studiile de care vorbeam:

http://phys.org/news150954140.html

http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/276/1659/1161.abstract

 

Despre povestea surorilor Polgár puteti citi pe Wikipedia...

Senior (8.1k puncte)
1 1
@goguv, ce institut de cercetare are curajul sa publice ceva care nu este corect politic ? risca sa-si piarda finantarea in modul cel mai serios.

Care este explicatia ca in sec. 19-a sute de mii de fete de burghezi au scris cu pasiune poezii si pictat si totusi f. putine au reusit ceva.

In ziua de azi, sute de milioane de femei indragesc moda, totusi marii creatori de moda sunt barbatii.

La fel in cazul retetelor de bucatarie, grosul specialistelor sunt femeile la nivel de masa, dar, marile premii in bucatarie le iau barbati bucatari.

Iar toate celelate ramuri ale stiintei sunt dominate masiv de catre barbati chiar daca in unele tari femeile au depasit numarul barbatilor cu studii superioare.

Este f. adevarat ca societatea a fost macista timp de milenii, ar fi fost posibil sa aiba un loc mai bun in societate, in ziua de azi este mult mai corecta, dar, din nefericire natura nu a fost la fel de generoasa cu ele.

Forurile sociale sunt pline de femei iar cele de stiinta sunt pline de baieti.

Poate ca este mai intelept  sa nu se recunoasca oficial ca anumite categorii sunt putin mai inferioare. De ex. ce profesor universitar ati vazut voi pigmeu  sau aborgen ?  rase care la testele de IQ obtin putinele puncte.
0 0
Îmi puteţi spune ce anume măsoară un test IQ? Aş vrea o definiţie exactă şi unanim acceptată.

P.S.

Nu ştiu ce înseamnă "puţin mai inferioare", dar acest discurs era despre populaţia de culoare până cu foarte puţin timp în urmă. Probabil că dacă v-aţi fi născut cu 40 de ani mai devreme, mi-aţi fi vorbit nu despre pigmei ori aborigeni (apropos, în româneşte termenul aborigen are un sens mult mai larg decât cel pe care l-aţi utilizat dvs.), ci despre toata Africa sub-sahariană...

Poate nu ştiaţi că asiaticii din Extremul Orient au scoruri la testele IQ sistematic superioare europenilor. Cum aţi interpreta asta?
0 0
Dezbaterea ce se poate naşte aici ţine, de fapt, de o mai veche întrebare: sunt genele cele care ne determină inteligenţa ori e vorba de educaţie?

Un documentar difuzat de o televiziune serioasă (Channel 4) şi, în acelaşi timp, controversat (in sensul ca ia in seama si pozitiile celor care sustin diferentele rasiale, deci nu isi popune sa fie corect politic)
1 1
Incercati sa facetii stiinta cu sofisme sau cu intrebari iscusite, de parca ati face religie.

Pai, daca nu va place testul IQ, pt. ca este foarte vag si trebuie anulat,  atunci ce este democratia ? de aplicarea ei nu mai vorbesc. Deci, trebuie sa dinamitam asa zisele state democrate ?  Adica se presupune ca daca un judet intreg aleg un reprezentant care in teorie ar trebui sa le reprezinte drepturile asta se numeste democratie aplicata ? vedeti si dv. ca de fapt nu este asa nici pe departe. In asa zisle tari democrate poporul nu isi alege puterea judecatoreasca ,  ci se aleg intre ei de parca ar fi un corp de elita ca in aristocratie.  Si de fapt ce este justitia ?

Nu stiu cine sunteti, dar aveti unele reflexe tipice grupurilor de stanga, care in fata unor declaratii care intra in conflict cu dogma lor, incep sa atace persoana care a emis afirmatia: fascist, antidemocrat, macist, legionar etc. Discreditand persoana afirmatia are mai putina greutate.  Daca ati inteles cea ce vreau sa spun ce importanta are ca termenul aborigen putea fi folosit si referidu-se la alti autohtoni din orice zona ?

(apropos, limbajul umanoizilor nu este perfect, deci, ce facem, stam tacuti pana il facem perfect si in momentul in care il avem incepem sa discutam ? )

 

Exista o intrebare pe forum "ce este inteligenta ?" in unul dintre comentarii facute de mine deja amintesc ca cei din extremul orient sunt mai inteligenti : " Cei mai inteligenti sunt pamanteni de medie sunt cei din extremul orient, au cel mai mare IQ,  cea mai mare  masa cerebrala in raport cu greutatea corpului, intarzie cel mai mult timp in gestatie, au adolescenta cea mai lunga, si au cel mai mic nivel de testosteron. urmeaza la mica distanta albii..."

 

Este evident ca fizic nu toate persoanele sunt egale, nu toti pamantenii ar putea sa joace la olimpiada, de asemenea este evident ca nu toti oamenii pot ajunge profesori universitari, deci, daca natura nu i-a facut pe toti egali, de ce trebuie sa fim absurzi si sa spunem ca toate grupurile de umanoizi ori unde s-ar afla au acelasi potential de parca ar fi clonati ? Natura nu doar imparte la intamplare gene ale inteligentei, dar mai da si cate un cancer copiilor fara sa verse o lacrima, este un proces orb.

 

Ascunzand realitatea sub pres nu rezolvati problema,  daca tot doriti egalitate reala, poate ca mai cuminte ar fi sa militati pt. ca in viitor sa existe modificari genetice controlate ale embrionilor incat toti oamenii sa iasa la fel de intelgenti.
0 0
Inteleg ca nu ati facut efortul de a urmari documentarul indicat.

In esenta, e vorba despre faptul ca nimeni nu neaga diferentele intre oameni, rase, sexe ori ce mai vreti dvs. in ceea ce priveste rezultatele la astfel de teste, dar presiunea mediului, a educatiei, a istoriei asupra unui individ ori a unei comunitati e mult mai mare decat influenta care vine din zestrea biologica, astfel ca nu ne putem exprima fara putinta de tagada si nu putem afirma ca da, populatiile de culoare, ori femeile, sunt inferioare. Mie unul imi repugna asemenea idei.

Ce profesor universitar am vazut pigmeu ori aborigen austral? Cati oameni din aceste categorii au avut pana acum, in istorie, sansa unei educatii serioase, a construirii unor comunitati care sa pretuiasca si altfel de valori, in afara traditiilor lor?

Imi vorbiti de bucatarie si de moda. Sa inteleg ca priceperea lui Horia Varlan ori Jamie Oliver in ale gatitului au de-a face cu inteligenta lor care este, chipurile, peste media inteligentei femeilor? Sa fim seriosi...

Ce sa mai vorbesc despre marii creatori de moda ai secolului nostru...Unde e inteligenta in designul acelor tinute oribile?

P.S.

Nu stiu ce reflexe de-ale mele ati detectat dvs. dupa cele 3 fraze scrise de mine. Nici despre ce dogma vorbiti nu am habar (in fapt, atitudine dogmatica pare a dvs., pentru ca imi dati impresia ca nu sunteti dispus sa luati in seama cele scrise de mine si nici de altcineva, daca vine in contradictie cu ce pareri aveti pe marginea problemei in discutie, pe cand eu am facut apel la un documentar care nu e deloc politic corect si care lasa loc si pentru interpretari din alta zona).

Sper doar ca "atacul meu la persoana dvs"., cum inteleg ca ati interpretat cele 2 observatii, va elimina pe viitor cele 2 mici greseli de utilizare a limbii. Atata tot, nu incercam sa va subminez teoriile in acest mod.

Mai spuneti si ca incerc sa fac stiinta cu sofisme si intrebari iscusite, dar eu sunt cel care am venit cu linkuri spre documentare si spre studii.

Cat despre chestiunea militării pentru o societate stil Gattaca, ce să mai spun? Nu ma puteți uimi mai mult decît deja ați făcut-o.
1 1
Scuze daca te-am ofensat, nu este intentia mea.

In ziua de azi nu numai ca se neaga diferentele, dar au ajuns sa spuna ca stiintific suntem o singura rasa.

IQ-ul mediu al negrilor din USA este de 85 iar celor din rep. moldova 95, sa inteleg ca cei din republica au: alimentatie, salarii,  scoli, carti si profesori mai buni decat cetatenii americani.

Exista putine studii in acest domeniu, si daca exista cine sa le publice ? ca sa nu mai zic de tendinta celor de stanga de a manipula, falsifica si cauta explicatii, care mereu poti sa le gasesti daca asta iti propui.

Exista un studiu intre copiii albi si negrii infiati de familii bogate albe, si IQ-ul este sensibil diferit, cea ce nu se poate explica prin educatie si mediu.

Deasemenea cand un cercetator a publicat un studiu dovedind ca gemeni infiati in familii diferite aveau la maturitate IQ-ul aproape identic, s-a facut un mare scandal militanti de stanga protestau spuneau ca a falsificat studiul etc.
0 0

"Forurile sociale sunt pline de femei iar cele de stiinta sunt pline de baieti.

Poate ca este mai intelept  sa nu se recunoasca oficial ca anumite categorii sunt putin mai inferioare. De ex. ce profesor universitar ati vazut voi pigmeu  sau aborgen ?  rase care la testele de IQ obtin putinele puncte."

 

@marco:

1 0
Chiar daca statisticile ma contrazic cred ca femeile sunt la fel de inteligente ca barbatii (uneori pot fi mai inteligente).Sahul este un joc de strategie militara, cel putin de acolo a pornit, tinand cont ca in ultimii, cel putin, 3000 de ani femeile nu au avut a face cu razboiul, de unde vreti gandire militaro-strategica?Exista vreun astfel de studiu si pentru jocul "GO"?

In privinta raselor, unele au evoluat mai repede altele mai incet insa ma intreb ce fel de evolutie este acea care duce la razboi?
0 0

@val:

Despre complementaritate ("Contraria sunt complementa")... am scris odată pe forum.

 

Dar (vorba lui marco), ce era să mai caut eu pe un forum de ştiinţă? smiley

...