Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
3.2k vizualizari
Experimentat (1.5k puncte) in categoria Chimie

1 Raspuns

4 plusuri 0 minusuri

Toate elementele de dupa Uraniu (Z=92) sunt artificiale, create in laborator. In plus mai sunt trei elemente cu Z mai mic decat al Uraniului create si ele artificial (nu au o configuratie stabila a nucleului, au un timp de viata mic, acestea fiind Tecnetiu, Actiniu si Protactiniu). As putea raspunde la intrebare astfel: Elemente naturale descoperite: 89 (92-3). Restul de pana la 122 (din cate stiu eu, cred ca pot fi usor de contrazis aici) sunt incluse in sistemul periodic insa sunt elemente artificiale, cu un timp de viata mai mic de o microsecunda.  Nucleele mai mari au si dimensiuni mai mari. Ele nu sunt stabile. Tot asa cum nu putem crea o picatura de apa cu dimensiunea de cativa centimetri. Ar mai fi de discutat multe despre stabilitatea nucleelor dar mi-e ca ma indepartez de intrebare.

Junior (984 puncte)
0 0
ar mai putea exista si alte elemente chimice naturale in univers in afara de cele cunoscute !? sau conform legilor fizice dupa care traim  ar impiedica acest lucru ?
0 0
Foarte buna intrebarea ta!
De asemenea , pentru ca s-a amintit de elemente create artificial, elemente chimice cu z mai mic de 1 (hidrogen) este posibil?
0 0
- Syntax: cum ar putea sa existe atom cu Z=0, adica fara protoni ? N-ar mai avea nucleu si nici electroni !

- Ciprian: In Universul cunoscut "fac legea" cele 4 forte forte fundamentale (nucleara tare, nucleara slaba, electromagnetica si gravitationala) - cu valorile si proprietatile lor particulare. Dintre acestea, forta nucleara slaba si forta electromagnetica sunt cele care tin in echilibru nucleul atomic. Din cauza ca forta slaba are o raza foarte mica de actiune, in nucleu incap in mod natural (dar la limita !) numai 92 de protoni si un numar variabil de neutroni (U238 este cel mai comun izotop).
De "gras" ce este, nici Uraniul nu este tocmai stabil (de aceea este slab radioactiv), dar are timpi de injumatatire colosal de mari.

Elementele cu Z> 92 create artificial prin bombardare cu protoni au durate de injumatatire mult mai scurte (din ce in ce mai scurte pe masura cresterii Z) si deci in principiu NU pot fi intalnite in forma stabila in natura/univers. Deci chiar daca apar in procese de energie inalta, scindeaza rapid in elemente mai usoare.
0 0
interesant, invat dintr-un raspuns mai multe decat am invatat intr-un an la chimie.
0 0
Stelele neutronice sunt formate in mare parte de materie lipsita de protoni - doar neutroni si electroni. Eventualul element, nu s-a ajuns inca la concluzia ca poate fi considerat element sau nu, s-ar numi neutroniu, are Z=0 si ar forma cele mai dense corpuri cunoscute.
0 0
Duroth, nu mai exista "elemente" in straturile profunde ale unei stele neutronice - deci nu cred ca se pune problema de "neutroniu Z=0". Acolo avem stari exotice ale materiei - insuficient cunoscute, procesele fiind inca in studiu pe plansetele fizicienilor atomisti.

In principiu, din cauza presiunii extreme, atomii elementelor sunt "zdrobiti", electronii fuzionand cu protonii si dand nastere la neutroni plus eliminare de neutrino. In cazul in care presiunea creste in continuare, sunt depasite si fortele nucleare, nucleele sunt sparte obtinandu-se o supa de neutroni liberi.
0 0
Si totusi aceasta "supa" nu ar putea fi considerata "element chimic" ,pur si simplu ,deoarece NU se incadreaza in TIPARUL stabilit de Mendeleev?
Sa facem o alta grila pentru elemente si sa pornim de la neutrino de exemplu. Un alt "tabel" in ghilimelele de rigoare , ar duce la clasificarea materiei in cu totul alte "elemente".
De ce nu ar fi posibil?
...