Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
2.0k vizualizari
Am citit că bomba nucleară "clasică" este pe bază de uraniu. Dar de ce nu putem face bombe nucleare şi pe baza altor elemente?

De ce a fost nevoie de bomba cu hidrogen? Este mai puternică decât cea  pe bază de uraniu? Şi care-i principiul bombe cu hidrogen?
Senior (11.9k puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri

Încerc eu un răspuns.

Elementele chimice folosite în bombele atomice, unde explozia are la bază doar fisiunea nucleară, trebuie să fie capabile să întreţină o reacţie în lanţ şi nu doar să fisioneze atunci când sunt bombardate cu neutroni. În engleză există un termen separat de fisionabil pentru astfel de izotopi radioactivi ("fissile") . Cei mai potriviţi astfel de izotopi în scopul discutat sunt uraniul-235 şi plutoniul-239. Un răspuns detaliat la întrebarea "de ce nu putem folosi şi alte elemente?" bănuiesc că ar presupune cunoştinţe mai solide de fizică nucleară.

Cât despre bomba termonucleară (cu hidrogen), aceasta are la bază fisiunea, ca declanşator al reacţiilor de fuziune nucleară, pe când bomba atomică să-i spunem clasică se bazează doar pe energie obţinută prin fisiune nucleară.

Senior (8.1k puncte)
0 1
cele 2 feomene - FISIUNEA si FUZIUNEA difera esential;
FISIUNEA ATOMICA - Procesul de "spargere" a atomului unui anume element chimic (predispus la atari utilizari)
Este de 2 feluri
- CONTROLATA - v. functionarea CENTRALELOR ATOMOELECTRICE - caz
  CAE CERNAVODA la noi (incorect botezata CNE...veti vedea mai jos!)
Controlul se face cu MODERATORI (BARE de Cadmiu, blocuri de grafit, si se poate opri cu MULTA APA GREA)
- SPONTANTA = NECONTROLATA ... vezi cazurile HIROSHIMA si NAGASAKI..
Deci vorbim de energiile INTERNE ale atomului - odata "spart" , ele sunt cele responsabile de.. ENERGIE ELECTRICA -TEHNICA sau..APOCALIPSA
Concluzionam ca : BOMBA ATOMICA este una care foloseste FUZIUNEA.

BOMBA H sau termonucleara - foloseste FUZIUNEA NUCLEARA deci "compactarea" (cam aiurea comparatia...) la nivel SUBATOMIC - NUCLEAR
Tot energiile de "legatura" dar ale nucleului se degaja, dar intr-o cantitate cu multe ordine de marime mai mare...cu DEZASTRUL AFERENT
Pentru initierea bombei H se foloseste o incarcatura ATOMICA minimala..
NOTA: ENERGIA NUCLEARA NU SE POATE CONTROLA INCA - DIN PACATE
Dati o cautare pe YTB cu TSAR-BOMBA si vedeti cum sta treaba...
0 plusuri 1 minus
Cred ca este vorba de radioactivitatea unui anume element.Asta inseamna ca acel element cu cit este mai usor radioactivi cu atit el este mai usor de utilizat in scopul arata de tine.Deci radioactivitatea unui element este usurinta cu care nucleul acelui atom se dezintegreaza,cu cit face asta mai usor cu atit este mai radioactiv.Degradarea nucleului are loc ca urmare a unei diferente foarte mari dintre protoni si neutroni.Apare astfel o bombardare a nucelului acelui atom cu neutroni care va duce la scindarea nucelului in urma caruia apare un numar liber de neutroni si se formeaza nuclee ale altor elemente,aceasta chestie petrecinduse cu o mare degajafre de caldura.Acum acei neutroni liberi sau stiu si eu cum sint ei bombardeaza la rindul lor alte nuclee pe care le rupe si asa mai departe.Asta este fisiunea nucleara care este folosita la acele bombe clasice cum ai spus tu.Bomba asta nucleara ca pina la urma despre asta este vorba poate fi facuta controlat astfel incit sa produca o temperatura f ridicata ce duce in final la o alta bomba tot nucleara d ar mai devastaoare si anume reactia prin fiziune.In cazul asta nucleele a doi atomi se contopesc in urma careiai se elibereaza c antitati uriase de energie.Deci nu orice element poate fi folosit pt a face o bomba tocmai datorita acestui fapt ca atomii altor elemente sint f stabili.Bomba cu hidrogen nu stiu daca este mai puternica si nu stiu nici  ce principul este folosit.
Junior (392 puncte)
...