Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 2 minusuri
612 vizualizari

Acum, când scriu, la ProTV este o emisiune în care sunt invitaţi olimpici la matematică. Moderatorul îi tot întreabă despre sistemul de educaţie românesc, despre starea României, în comparaţie cu alte ţări, dacă merită să te întorci în România, odată plecat în străinătate şamd.

Aceştia, în esenţă, ne spun cât de rău e la noi şi ce bine e la alţii ("în afară"). Banal... O tânără povesteşte că odată şi-a uitat telefonul într-un magazin şi când s-a întors nu l-a mai găsit. "Afară nu mi s-a întâmplat aşa ceva niciodată". Eu am priceput că ea asta face de regulă, adică îşi uită telefonul în magazine, iar funcţie de ţara în care se află şi-l găseşte ori ba.

Dar cât de pertinente sunt răspunsurile acestor olimpici? Nu sunt doar clişee? Faptul că sunt olimpici la matematică îi face pătrunzători şi în probleme sociale? Desigur, nu-i critic pe ei - ei răspund la nişte întrebări şi, la urma urmelor, sunt doar nişte adolescenţi, ci regia emisiunii.

Cred că e eroare fundamentală să-i ceri cuiva priceput în ceva să dea sentinţe privind domenii referitor la care nu prea au cum să deţină răspunsuri profunde.

Ce credeţi?

Senior (11.9k puncte) in categoria Cultura Generala
0 0
Fiecare invitat care vine la astfel de emisiuni raspunde oricum subiectiv, de aceea cateodata sunt invitati in urmatoarele saptamani altii care sa completeze ansamblul, sa aiba o alta perspectiva.

Ca au fost invitati acesti studenti a fost nu neaparat pt ca sa ne spuna cum stau diferite domenii, ei nefiind experti, ci cum vad ei anumite domenii si mai ales de ce vor sa plece; asa poate stim mai bine de ce pleaca cei ca ei, chiar daca motivele lor sunt reale sau nu.
0 0
Ştim mai bine? Nu cred, pentru că ne spun aceleaşi lucruri, pe care le aud şi ei la televizor, despre România.
0 0
Da, ei spun aceleasi lucruri, dar aceste lucruri ei le cred si din cauza asta pleaca. Asta e ideea lor despre Romania, indiferent daca e corecta sau nu, sau daca e gandita de ei sau nu.
0 0
Ce spun olimpicii nu este corect???! Dar ce spune Vanghelie este? Sau plagiatorul Ponta?

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
Depinde ce urmărește emisiunea. Dacă vrea să reflecte strarea economiei trebuie să pună întrebări celor care se pricep la economie. E evident. Întrebările de specialitate trebuie puse oamenilor de specialitate.

Dar dacă emisiunea vrea să ia pulsul celor mai buni elevi din România, dacă vrea să afle cum gîndesc ei, cum văd ei lucrurile și ce au ei în plan să facă mai departe, atunci e foarte bine că-i întreabă pe olimpici. Probabil n-o să afli de la ei cum e economia României în realitate, dar o să afli cum cred ei că este, iar asta e foarte important. Atitudinea olimpicilor va avea efect asupra faptelor lor, de exemplu asupra deciziei de a sta în țară sau de a pleca. Iar faptele lor vor avea efect asupra evoluției țării.

Altfel bineînțeles că și olimpicii sînt doar niște adolescenți, care poate excelează în anumite privințe, dar vor avea și ei încă multe de învățat. Nu e nici o garanție că odată deveniți adulți vor fi la fel de excelenți ca acum.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Cei care excelează au o aură. "Trebuie să ştie mai bine". Lui Einstein i s-au pus multe în gură, care nu au legătură cu fizica, iar opiniile lui despre diverse sunt considerate importante pentru simplul fapt că a excelat în fizică. Cel mai probabil a fost un amator în filozofie, muzică ori probleme sociale, pe care le-a abordat în diverse rânduri. De aici se nasc anumite probleme atunci când aduci vârfuri să propage nişe clişee despre ceva ce nu cunosc. Cred că la emisiunea aia şi-au întărit şi olimpicii opiniile (ori poate şi le-au format cu această ocazie), cum cred că şi mulţi privitori şi-au întărit, la rândul lor, opiniile despre România.  Sper că nu au privit prea mulţi :)
Nu cred că toţi olimpicii pleacă din România în urma unei analize pertinente a stării economiei şi a oportunităţilor pe care ţara le oferă. Pleacă pentru că există mirajul străinătăţii, întâi de toate. Iar dacă se duc la una intre universităţile de frunte ale lumii, atunci şi întâlnesc profesori valoroşi, un mediu academic elevat, unde fondurile mari se reflectă în dotarea laboratoarelor, modul în care arată dormitorul etc. Ulterior, de acord, îşi dau seama de oportunităţile superioare pe care le pot găsi într-o ţară ca SUA. Dar cine se compară cu SUA în materie de oportunităţi?
1 1
De acord. Cred că ați ales foarte bine cuvîntul „aură”, pentru că atitudinea asta a omului de rînd de a avea încredere într-un om în toate domeniile, deși omul acela se pricepe numai la unul, e soră cu divinizarea. Dacă preotul spune lucruri frumoase despre Dumnezeu atunci cu siguranță tot el poate să-mi spună și de ce mă doare capul sau ce cuie sînt bune pentru gard. Pentru că preotul are aură.

Nu dau neapărat vina pe religie și de fapt atitudinea asta are un fundament obiectiv: cei care se pricep bine la ceva sînt de obicei destul de inteligenți ca să se priceapă și la altele. Dar în epoca noastră nu mai merge cum mergea. Cum ziceam, chestiunile de specialitate trebuie aflate de la specialist.

Mai e ceva. În România a spune sincer „Nu știu” atunci cînd nu știi e mai degrabă o rușine decît o normalitate. De-asta se fac foarte ușor reportaje cu oameni pe care îi oprești pe drum și-i întrebi „Ce părere aveți despre cantitatea mare de oxigen și hidrogen din apa de la robinet?”, ca să obții răspunsuri din cele mai caraghioase. Iar olimpicii cît sînt ei de olimpici păstrează concepția asta că, orice te-ar întreba, trebuie să răspunzi acolo ceva. Prin alte țări n-am văzut atitudinea asta românească de atotștiutor; oamenii spun simplu „nu știu”. Ba japonezii îți spun „nu știu” chiar și atunci cînd știu, pentru că ei au altă obsesie, care pe la noi nu există nici măcar în doze mijlocii: simțul responsabilității pentru ceea ce spui.

Iar ilustrarea cea mai frapantă o avem nici mai mult nici mai puțin decît de la crema științifică a țării, Academia Română. La începutul anilor 1990, cînd președintele de atunci al Academiei, Drăgănescu, a propus reforma ortografică, nu s-a găsit nici un academician care să spună sincer: „Eu sînt agronom / medic / inginer; lingvistica nu e specialitatea mea; să ia decizii cei care se pricep.” Nu, crema științei noastre a crezut că se pricepe și s-a îngrămădit să voteze. Auzi, să voteze, de parcă știința se face prin vot! Dar, în fine, acolo era vorba și de un puternic interes personal (păstrarea scaunelor, că se punea problema reevaluării membrilor Academiei), deci ei au avut un motiv pe care olimpicii de la ProTV nu-l au.

Dar mentalitatea e aceeași. Și nu ne mai trece. Ce dracu o fi așa greu să spui „Nu știu” atunci cînd nu știi?!... De unde-o fi venind obiceiul ăsta de a vorbi aiurea? Oare școala e de vină, că răspunsurile proaste se punctează la fel ca răspunsurile lipsă, cînd de fapt ar trebui ca primele să se pună cu minus?
...