Azi a fost prezentat în presă un mic război al adreselor între Biroul Electoral Central și STS. Într-o adresă transmisă STS, BEC încearcă să dea o lecție de limba română celor de la STS, care, chipurile, nu înțeleg cum funcționează acordul substantivului cu adjectivul.
Imagine preluată de pe g4media.ro

Presa s-a grăbit să anunțe triumful BEC în această „bătălie”, dar, desigur, adresa BEC este departe de a fi un exemplu de limbă română. Deși sunt mai multe motive de critică, ne vom referi doar la prima frază a documentului, căci am observat că există o formulare, des folosită în corespondența oficială, dar care dă bătăi de cap multor instituții ale statului. Este vorba de modul în care începe prima frază a adresei BEC: „Urmare a adresei dumneavoastră...”.

Variante ale acestei formulări, toate greșite, sunt: „urmare cererii/solicitării/adresei” și „urmare a cererii/solicitării/adresei...”.


Cum este corect?
„Urmare adresei”, „Urmare a adresei” ori „Ca urmare a adresei”?

Varianta corectă presupune folosirea locuțiunii „ca urmare”, care cere folosirea genitivului (ca urmare a ce?), rezultând varianta corectă, care este:Ca urmare a adresei/cererii/solicitării...”.

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


OK, conținutul site-ului a fost și va rămâne gratuit,
dar chiar ne-ar ajuta dacă ne-ai sprijini cu
o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro