GandireaAcest tip de eroare logică constă în folosirea ca argument decisiv pentru justificarea unei idei faptul că multă lume crede la fel, că argumentul este susţinut de o masă largă de persoane.

Exemplul nr.1

Eu cred în puterea terapeutică a bioenergeticienilor. Şi nu sunt singurul. Dacă bioenergia nu ar fi reală, iar bioenergeticienii nu ar avea puteri reale de tămăduire, crezi că atât de mulţi oameni ar apela la această formă alternativă de vindecare?

 

Sunt multe situaţii cele în care largi majorităţi sunt de o anumită opinie. Acest lucru nu face totuşi opinia corectă cu necesitate. Chiar dacă aproape toată populaţia globului ar crede că Pământul se găseşte în centrul Universului, iar Soarele nu ar fi decât un corp ceresc rotindu-se în jurul Pământului, această credinţă împărtăşită de majoritate nu este suficientă pentru a transforma opinia în adevăr.

Exemplul nr.2

Anul acesta o să merg în pelerinaj la moaştele sfântului X. Prietenul meu, Y, se amuză atunci când îi spun că apropierea de sfintele moaşte te poate vindeca de boli, dar dacă ar vedea coloanele nesfârşite de oameni aşteptând liniştiţi să ajungă lângă moaşte, ar vedea că sunt mulţi cei care cred la fel cu mine şi că, prin urmare, ce spun eu nu sunt prostii. Oare toţi să se înşele?

 

Explicaţia de la primul exemplu se aplică şi aici. Nu are nici o importanţă numărul celor care ajung să creadă un lucru ori altul. Este nevoie de mai mult pentru a arăta valoarea de adevăr a unei afirmaţii.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.