O echipă de cercetători americani şi elvețieni au efectuat o evaluare a onestităţii civice la scară largă, incluzând 355 de oraşe din 40 de ţări. Aceştia au ''pierdut'' 17.303 portofele, cu sau fără bani în ele, în diverse spaţii publice, urmărind să observe ce vor face angajaţi ai unor instituţii publice care au fost informaţi de găsirea lor şi au fost rugaţi să le returneze.

Tendinţa constatată de cercetători a fost ca portofelele cu bani să fie returnate "posesorilor" într-un procent mai mare decât cele fără bani. Această constatare ar putea fi justificată printr-o combinaţie de altruism şi aversiune de a fi văzut drept hoţ.

Economişti şi simpli cetăţeni din SUA au fost întrebaţi, înainte de experiment, să estimeze rata de returnare a portofelelor. Rezultatele comparative (predicţii, rezultate reale) le puteţi vedea în ultima parte a articolului.

Comentarii -

Presiunea socială ne influenţează să luăm decizii pe care în mod normal nu le-am lua. Puteţi citi acest articol articol al nostru despre conformismul fiinţei umane ori acest articol despre obedienţa faţă de autoritate, pentru a înţelege mai bine puterea influenţei celorlaţi asupra noastră. În acest articol vom vorbi despre cum presiunea socială ne face să oprim aparatul de aer condiţionat pe timp de vară, reducând astfel consumul de energie (video inclus).

Comentarii -

Mai mult de 600 de mii de musulmani rohingya din Myanmar au părăsit ţara recent, refugiindu-se în Bangladesh. După ce militanţii rohingya au început să atace secţii de poliţie din Myanmar, ceea ce a dus la o serie de victime în august 2017, forţele de securitate din Myanmar au început o amplă campanie de purificare etnică. Acestea au dat foc la sute de sate rohingya, au violat şi ucis mii de locuitori ai acestora.

Comentarii -

Adeseori stabilirea adevărului într-un caz de încălcare a legii nu este simplă. Sunt nenumărate cazuri în istorie în care convingerea poliţiştilor, a procurorilor şi, în ultimă instanţă, a judecătorilor, cum că  o persoană este vinovată - s-a dovedit a fi greşită. În apărarea acestora este de menţionat că, în multe speţe, aceştia nu ştiu exact ce s-a întâmplat (nu au martori direcţi), ci încearcă să stabilească adevărul bazându-se pe dovezi circumstanţiale, pe mărturii (care pot fi false, intenţionat sau nu) etc.

Comentarii -

Deşi nu există o persoană anume căreia să i acorde creditul exclusiv pentru naşterea publicităţii în America, nimeni nu poate primi totuşi mai mult credit decât un om de care cel mai probabil nu aţi auzit niciodată: Edward Bernays.

Comentarii -

Inegalitatea în SUA a crescut rapid şi este de aşteptat ca discrepanţa dintre bogaţi şi săraci să devină şi mai mare. În timp ce această discrepanţă este un subiect al presei şi al campaniilor electorale, există o percepţie diferită la nivelul economiştilor ce studiază inegalitatea şi public, în genere.

Comentarii -

PornografieAnimalele sunt dezbrăcate (exceptându-le pe cele pe care le "îmbrăcăm" noi, oamenii). Pentru zeci de mii de ani şi noi, oamenii, am fost dezbrăcaţi. Ce s-a întâmplat? De ce am simţit nevoia să punem ceva care să ne acopere trupurile? E un semn al evoluţiei speciei noastre? Care este sensul ruşinii pe care o resimţim atunci când suntem dezbrăcaţi în prezenţa altora?

Comentarii -

MoralitateOare prezenţa unor potenţiali beneficiari ai acţiunilor noastre ne-ar putea determina să reducem standardele etice? Cercetătorii Francesca Gino, Shahar Ayal şi Dan Ariely şi-au pus această întrebare şi au arătat că oamenii folosesc flexibilitatea morală pentru a-şi justifica acţiunile realizate în propriul beneficiu atunci când de pe urma acestora pot beneficia şi ceilalţi.

Comentarii -

Micul AlbertJohn Watson şi Rosalie Rayner erau doi cercetători de la Universitatea John Hopkins care se întrebau inocent ce cauzează fobiile. Următoarea lor mutare n-a mai fost chiar atât de inocentă. Ei au făcut rost de un bebeluş de aproximativ nouă luni şi au făcut experimente legate de modul în care poţi induce frica în mintea unui copil.

Comentarii -

Experimentul lui Carney LandisAu existat în istorie o serie de experimente psihologice care au fost îndeajuns de lipsite de etică încât au grăbit emiterea unor noi norme de reglementare în domeniu. Un exemplu grăitor este şi experimentul despre care vom vorbi în cele ce urmează. Autor: Carney Landis.

Comentarii -

Placerile simpleUn lucru grozav din viaţa unui copil obişnuit, nu foarte răsfăţat, este faptul că nu prea are bani. În timp ce toate nevoile sale de bază ca fiinţă umană îi sunt îndeplinite - hrană, adăpost şi aşa mai departe, venitul real al copilului mediu este unul insignifiant.

Comentarii -

CreierÎn urmă cu câteva zile v-am prezentat o serie de experimente uluitoare ale psihologiei sociale. Continuăm astăzi. Devenim mai agreabili imitând comportamentul celorlalţi? Ne pot controla aşteptările celorlalţi? Cât de mult ne influenţează stereotipurile?

Comentarii -

MulţimeAi expedia o scrisoare găsită pe stradă, te-ai supune ordinului de a electrocuta o altă persoană, te-ai angaja într-o discuţie cu un străin ce pare familiar sau ai ajuta un copil pierdut? Iată ce ne spun experimente celebre realizate de Stanley Milgram.

Comentarii -

CreierDe ce nu vă puteţi abţine să credeţi tot ce citiţi? De ce grupurile nu fac schimb de informaţii în mod eficient? De ce recompensa reduce motivaţia? De ce reprimarea gândurilor este periculoasă? Vă invităm la o nouă incursiune în psihologia socială.

Comentarii -

CreierÎn a doua parte a seriei intitulate "De ce ne comportăm iraţional", vorbim despre alte trei studii impresionate din zona psihologiei sociale. Vom vorbi, deci, despre grupuri şi prejudecăţi, despre negociere şi ameninţare, despre pasivitate şi conformism.

Comentarii -

CreierDe ce facem lucruri prosteşti sau iraţionale? Vă prezentăm în cadrul a două articole rezultatele a 10 studii dintre cele mai influente din psihologia socială, care vă vor schimba definitiv concepţia despre natura umană. Iată despre ce este vorba...

Comentarii -

TelevizoareDupă o lungă zi de muncă este plăcut să te aşezi pe canapea şi să priveşti emisiunea favorită la TV. Dar e greşit să acţionăm astfel? Ar trebui să facem cumva altceva, mai provocator şi mai creativ? Poate să luăm lecţii de ciclism ori să cântăm la flaut?

Comentarii -

PsihopatVă propun să lăsaţi deoparte portretizările dramatice hollywoodiene. Bine îmbrăcaţi, căsătoriţi, cu înalte realizări, unii dintre ei se plimbă printre noi. Nu – nu mă refer la vampiri sau la supereroi, ci la psihopaţii de succes. Ei sunt printre noi, unii ne sunt şefi...

Comentarii -

IndecizieImaginează-ţi că ai gustat din două gemuri, ţi-ai ales preferatul, iar apoi ţi s-a oferit să mai guşti o dată din acesta înainte să explici de ce îl preferi. Ai observa că ţi s-a oferit cel greşit, că de fapt guşti gemul pe care tocmai l-ai refuzat? Iată ce spun studiile.

Comentarii -

Gandirea pozitivaExerciţiile de gândire pozitivă au scopul de a dezvolta calităţile şi resursele emoţionale ale oamenilor, întărindu-le astfel rezistenţa la depresie. Un nou studiu a evidenţiat faptul că anumite exerciţii de gândire pozitivă pot fi dăunătoare anumitor tipuri de oameni.

Comentarii -

OglinziEste uimitor cât de confuzi suntem în legătura cu oglinzile având în vedere omniprezenţa acestora în viaţa de zi cu zi. Mulţi dintre noi nu realizăm cât de mică este imaginea din oglindă a capetelor noastre, spre exemplu. Citiţi detalii în continuare...

Comentarii -

Ursulet de plusEste foarte important pentru starea noastră de bine, atât psihică cât şi fizică, să simţim că aparţinem cuiva, de ceva. Excluderea socială doare şi ne afectează starea de spirit. Un studiu recent înfăţişează o metodă eficace de a evita acest lucru.

Comentarii -

Vierme de urecheVă întrebaţi, desigur, despre ce e vorba în titlu. Simplu. Nu cred să existe cineva care să nu fi păţit să i se repete necontenit în minte o melodie. Poate că fenomenul are legătură cu preferinţele muzicale, cu ascultarea repetată, dar oare ce îl declanşează?

Comentarii -

Prima impresie conteazaExistă un motiv foarte bun pentru care prima impresie este considerată atât de importantă: majoritatea oamenilor chiar pot să judece cu exactitate o altă persoană după doar o întâlnire. Se pare că suntem mult mai perceptivi decât credem.

Comentarii -

Vin si muzicaDe multe ori ne gândim la căile noastre senzoriale ca la niște canale separate. De fapt există multe interferențe între ele. Gândiți-vă cum înțepătura unui ac este mult mai dureroasă dacă vă uitați cum intră în piele. Se pare că şi gustul vinului pe care îl bem depinde de ceea ce auzim.

Comentarii -


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă
Susţine-ne pe Patreon!