AtingereCercetare psihologică cu privire la modul în care o simplă atingere (non-sexuală) poate duce la creşterea conformităţii şi la modificarea comportamentului, atracţiei şi puterii de semnalizare. Pentru a ne orienta în mediul înconjurător, noi ne ajutăm în principal de ochii şi urechile noastre.

 

 

Tactul (atingerea) este un simţ de care adesea uităm. Însă atingerea are o importanţă la fel de mare pentru modul în care înţelegem şi experimentăm lumea. Chiar şi cea mai uşoară atingere pe partea superioară a braţului ne poate influenţa în modul în care gândim. Pentru a evidenţia puterea acestui simţ, expunem mai jos 10 efecte psihologice ale atingerii nonsexuale.

1. Atingerea pentru bani

O atingere bine-ponderată poate încuraja alte persoane să returneze un element pierdut. Într-un experiment, utilizatorii unei cabine telefonice care erau atinşi erau mai favorabili solicitării făcute de către experimentator de returnare a monedei uitate (KLEINKE, 1977). Influenţa nu presupunea nimic mai mult decât o uşoară atingere a braţului.

Reacţiile la atingere pot fi chiar mai mari; unii vor da un bacşiş mai mare unei chelneriţe care i-a atins (Crusco & Wetzel, 1984) (N-o luaţi în glumă!).

2. Atingerea pentru ajutor

Oamenii sunt mai dispuşi, de asemenea, să ofere ajutor dacă sunt atinşi. Într-un studiu, străinii cărora li se atingea uşor braţul manifestau o disponibilitate mai mare să ajute un experimentator să ridice lucrurile abandonate de ei (Gueguen, 2003). Procentul celor care au dat o mână de ajutor a crescut de la 63% la 90%.

3. Atingerea pentru conformitate

Cu o atingere uşoară pe partea superioară a braţului de multe ori se măreşte gradul de conformitate.

Într-un studiu făcut de Willis şi Hamm (1980), participanţii au fost rugaţi sa semneze o petiţie. În timp ce 55% dintre cei care nu fuseseră atinşi au fost de acord să semneze, acceptarea a crescut la 81% din numărul participanţilor care au fost atinşi o dată pe partea superioară a braţului. Într-un al doilea studiu, oamenilor li s-a cerut să completeze un chestionar. Aceeaşi atingere a mărit conformitatea de la 40% la 70%.

4. Atingeţi de două ori pentru mai multă conformitate

Puteţi creşte conformitatea cu încă o atingere uşoară a braţului.

Vaidis şi Halimi-Falkowicz (2008) au încercat acest lucru cerând oamenilor de pe stradă să completeze un chestionar. Cei atinşi de două ori au fost de două ori mai responsivi la solicitarea de a completa chestionarul în raport cu cei atinşi o dată. Efectele au fost mai puternice atunci când oamenii au fost atinşi de o persoană de sex feminin.

5. Sau atingeţi pentru a vă apăra!

Totuşi, gradul de acceptabilitate al atingerii, mai ales între bărbaţi, depinde foarte mult de cultură.

Când Dolinski (2010) a efectuat un experiment de conformitate în Polonia, el a obţinut rezultate foarte diferite la bărbaţi şi femei. În Polonia, bărbaţii cărora experimentatorul le solicita o favoare reacţionau prost la atingerea uşoară a braţului. Acest lucru pare a fi legat de un nivel mai ridicat de homofobie. În schimb femeile reacţionau pozitiv.

6. Atingeţi pentru a vinde o maşină

Spre deosebire de Polonia, Franţa are o cultură a contactului şi atingerea este acceptabilă între doi bărbaţi. Ca urmare, cercetătorii francezi Erceau şi Gueguen (2007) au abordat aleatoriu nişte bărbaţi la o piaţă auto second-hand. Jumătate dintre cei abordaţi au fost atinşi uşor pe braţ timp de 1 secundă, cealaltă jumătate nu au fost.

Ulterior, cei care au fost atinşi au evaluat vânzătorul ca fiind mult mai sincer, prietenos, onest, agreabil ş.a. în raport cu ceilalţi. Nu-i rău pentru o atingere de o secundă. Putem afirma cu siguranţă că rezultatele ar fi fost destul de diferite în Polonia!


7. Atingerea pentru o întâlnire


Nu veţi fi surprinşi să aflaţi că bărbaţii manifestă mai mult interes faţă de o femeie care i-a atins uşor. Însă iată ce relevă cercetarea: Gueguen (2010) a constatat că bărbaţii cădeau cu uşurinţă în eroare interpretând o atingere non-sexuală uşoară pe braţ ca pe o manifestare a interesului sexual.

Poate şi mai surprinzător este faptul că femeile, de asemenea, reacţionau bine la o atingere uşoară a braţului atunci când un bărbat de pe stradă le cerea numărul de telefon  (Gueguen, 2007). Acest lucru poate fi explicat prin faptul că femeile asociază o atingere de 1 sau 2 secunde cu o dominanţă sporită (Totuşi, luaţi în considerare că şi această cercetare a avut loc tot în Franţa!)

8. Atingerea pentru putere

Atingerea comunică ceva esenţial despre relaţiile de putere. Henley (1973) a observat oamenii unui oraş mare în cursul derulării afacerilor cotidiene. Oamenii care aveau tendinţa de a-i atinge pe alţii (comparativ cu cei care erau atinşi) aveau de obicei un statut mai mare. În general, apreciem oamenii care-i ating pe alţii ca având mai multă putere în societate (Summerhayes & Suchner, 1978).

9. Atingerea pentru comunicare

Atingerea vine în multe forme diferite şi poate comunica o varietate de emoţii diferite. Cât de mult se poate comunica numai prin atingere este demonstrat de un studiu remarcabil făcut de Hertenstein et al. (2006).

Folosind doar o atingere pe antebraţ, participanţii la acest studiu au încercat să comunice 12 emoţii separate unei alte persoane. Receptorul, în ciuda faptului că nu-l putea vedea pe cel care l-a atins sau atingerea în sine, identifica cu destulă precizie furia, teama, dezgustul, iubirea, recunoştinţa şi compasiunea. Precizia varia de la 48% la 83%.

Pentru a pune faptul respectiv în context, trebuie să spunem că această situaţie este la fel de informativă ca cea în care putem vedea faţa cuiva.

10. Masaj pentru matematică

Deci, dacă puteţi face toate acestea cu o atingere, imaginaţi-vă ce aţi putea face cu un masaj!

Ei bine, un studiu a constatat că masajul vă poate stimula abilităţile matematice (Field, 1996). Comparativ cu un grup de control, participanţii care beneficiaseră de masaje de două ori pe săptămână, timp de 5 săptămâni, erau nu doar mai relaxaţi, ei performau, de asemenea, mai bine la un test de matematică. Încă o dată, se confirmă puterea incredibilă a atingerii.

Evitarea situaţiilor vexatorii

Toate aceste studii se bazează pe considerarea atingerii ca fiind un lucru acceptabil. Dar ea poate avea sensuri destul de diferite, în funcţie de situaţie, cultură şi gen. În  general, atingerea la care ne-am referit este una uşoară pe partea superioară a braţului - locul cel mai sigur pentru a atinge pe cineva pe care nu-l cunoşti.

În acelaşi timp, cercetarea a identificat un procent mic de oameni - bărbaţi şi femei - cărora nu le place să fie atinşi deloc în timpul interacţiunilor sociale cotidiene. Aceşti oameni nu sunt susceptibili de a răspunde pozitiv la nici una din situaţiile enumerate.

Traducere de Maricica Botescu după 10-psychological-effects-of-nonsexual-touch cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.