Mâncând încetNu trece nicio zi fără să ni se reamintească de ameninţarea crizei de obezitate care se va abate asupra Occidentului. Unii experţi au sugerat că faptul de a te învăţa să mănânci mai încet te-ar putea ajuta să mănânci mai puţin.

 

 

 

 

Acest procedeu determină apariţia senzaţiei subiective de a fi mâncat mai mult şi oferă mai mult timp pentru ca mecanismele de saţietate ale corpului să se declanşeze.

Noi cercetări sugerează că această abordare simplă, de a mânca mai încet pentru a mânca mai puţin, ar putea funcţiona la bărbaţi, dar nu şi la femei.

Corby Martin şi colegii săi de la Centrul de Cercetare Pennington Biomedical din America au invitat 48 de participanţi cu un index de masă corporală ”similar celor care doresc intervenţii comportamentale de control al greutăţii” în laboratorul lor, să ia trei mese la ora prânzului, în zile diferite.






Participanţilor li s-a cerut să evite să mănânce sau să facă efort în cele 12 ore premergătoare mesei şi să mănânce meniul 'Banquet Popcorn Chicken' tăiat în bucăţi mici, fie în ritmul lor, fie de două ori mai repede(fapt indicat de un sunet), fie în ritmul lor la început şi apoi într-un ritm mai lent. Se puteau opri din mâncau oricând doreau.

Dintr-un motiv necunoscut, mâncatul într-un ritm mai lent îi făcea pe bărbaţi, dar nu şi pe femei, să  mănânce mai puţin. Această diferenţă între sexe ar putea avea legătură cu faptul că ritmul iniţial al bărbaţilor era mai rapid. Femeile mâncau deja relativ încet încă de la început, aşa că poate ele nu au avut nimic de câştigat în noile circumstanţe. De asemenea, cum urmarea unei diete este mai des întâlnită printre femei, poate că acestea restricţionaseră dinainte cantitatea ingerată, nelăsând astfel loc pentru vreo îmbunătăţire în cazul mâncatului mai lent.

Cercetătorii au examinat şi efectul vitezei cu care mâncau asupra apetitului participanţilor, evaluat înainte şi după masă, controlând cantitatea mâncată. O descoperire surprinzătoare a fost în acest caz faptul că, prin combinarea ritmului obişnuit (la începutul mesei) cu un ritm mai lent (în cea de-a doua parte a mesei), s-a obţinut cel mai mare efect reductiv asupra apetitului atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, chiar mai mult decât atunci când mâncau încet de la început până la sfârşit.

Deci se pare că secretul pentru a te simţi sătul după o masă uşoară este să înfuleci la început, iar apoi să încetineşti ritmul şi să savurezi fiecare înghiţitură.

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Is eating more slowly the key to eating less?, publicat de bps-research-digest.blogspot.com, cu acordul autorului.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.