James Clerk MaxwellJames Clerk Maxwell (1831 – 1879) a fost un fizician teoretician şi matematician scoţian, renumit pentru ecuaţiile sale care au pus bazele electrotehnicii, datorită căreia există astăzi televizorul, telecomunicaţiile, electronica şi multe altele. Mai multe detalii, în continuare.

 

 

 

Cercetările lui Maxwell au „unit” câmpul electric cu cel magnetic în ceea ce numim noi azi câmpul electromagnetic. Maxwell a fost considerat de mulţi fizicieni ca fiind omul cu cea mai mare influenţă asupra fizicii secolului XX, munca sa fiind considerată la fel de importantă precum cea a lui Newton. Albert Einstein spunea că o eră din ştiinţă a luat sfârşit şi o alta a început odată cu Maxwell.

Maxwell este şi cel care a susţinut printre primele cursuri de fizică experimentală la Universitatea Cambridge, deoarece pe vremea aceea fizica era predată doar la catedră, iar experimentele erau doar povestite. Scoţianul a luptat pentru introducerea muncii de laborator, susţinând nevoia şi utilitatea acesteia şi rolul ei ajutător în ceea ce priveşte înţelegerea fenomenelor fizice.

 

 

 

Cum calatoresc undele electromagnetice
Propagarea undelor electromagnetice - reprezentare grafică

 

Fizicianul a demonstrat cum câmpul electric şi cel magnetic se propagă sub formă de unde electromagnetice, cu viteza luminii. De aceea, el a susţinut că şi lumina este tot o undă electromagnetică, presupunere ce s-a dovedit a fi una corectă. Pană la el, se ştia că lumina era o undă, dar nu i se cunoştea natura.

 

Prima fotografie color
Prima fotografie color a fost realizată în 1861 şi îi aparţine lui J.C. Maxwell
Credit: Universitatea din Aberdeen - http://www.abdn.ac.uk/

 

 

Fiind un mare iubitor de poezie britanică, Maxwell a şi scris câteva poezii. O serie de poeme scrise de el, în engleză, poate fi găsită aici.

 

Citate din J.C. Maxwell

 

“Toate ştiinţele matematice se bazează pe relaţii între legile fizicii şi legile numerelor, aşadar scopul ştiinţelor exacte este să reducă problemele naturii la determinarea unor cantităţii prin operaţii cu numere. “

“Matematicienii se pot lăuda că deţin idei noi, pe care limbajul omenesc obişnuit nu le poate încă exprima. Lăsaţi-i să depună eforturi de exprimare a acestor idei în cuvinte, fără a folosi simboluri, iar dacă reuşesc ei nu doar că ne vor face să ne simţim datori pentru multă vreme, ci îşi vor lămuri şi ei problemele şi chiar se vor întreba dacă ideile exprimate prin simboluri îşi făcuseră cu adevărat până atunci loc din din ecuaţii către minţile lor."

„Adevărata logică a acestei lumi constă în calculul probabilităţilor”

„Mintea umană s-a pus la grea încercare cu o mulţime de întrebări dificile. Este spaţiul infinit, iar dacă da, în ce sens? Este lumea materială infinită ca întindere, iar dacă da materia este distribuită în mod egal pe toată această întindere? Există atomi sau materia e divizibilă la infinit?”

„Ştiinţa devine suportabilă atunci când aflăm despre autorii marilor descoperiri şi despre vieţile acestora şi fascinantă atunci când urmărim evoluţia în timp a ideilor ştiinţifice”.

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.