În textele de mai jos, puteți vedea trei extrase, luate la întâmplare, de pe site-ul ziarului Adevărul. Sunt trei folosiri greșite ale substantivului expertiză.

 




 

Termenul „expertiză” a ajuns să fie folosit cu sensul de „experiență profesională” sau „cunoaștere”. Este posibil ca până la urmă uzul să învingă dicționarul, iar acest sens al cuvântului să devină adecvat, prin introducerea în dicționarele viitorului.

Ca și în alte situații (citiți aici despre „hub”, „etnobotanic”, „chef vs șef”, „intrigant”, „narativă” sau „a partaja” ), cel mai probabil oamenii folosesc astăzi termenul în mod greșit pentru că: 1. nu știu care este sensul corect; 2. nu știu termeni sinonimi.


Ce înseamnă „expertiză” și cum se folosește corect?

• Un prim sens este acela de raport întocmit de un expert. De exemplu, poți spune: „Am primit expertiza și nu sunt de acord cu concluziile”.
• Un al doilea sens este acela de cercetare făcută de un expert. De exemplu, poți spune: „S-a făcut expertiza, iar rezultatele sunt concludente”.
• Un al treilea sens, în formula „expertiză medicală”, este acela de examinare a unui bolnav sau a unui mort (autopsie). De exemplu, poți spune: „Expertiza medicală a arătat că pacientul nu suferă, așa cum afirmă, de diabet”.

Acestea sunt sensurile acceptate ale cuvântului și așa trebuie folosit în mod corect în propoziție.

Înțelegând sensurile cuvântului, acum observați că exprimări  de tipul „expertiza sa în domeniul medical” nu sunt corecte. Se poate spune, în schimb, „cunoștințele sale din domeniul medical” sau „experiența profesională”. E românește, sună bine, e corect, exprimă ceea ce se vrea a fi exprimat.

A doua formulare, „jucători recunoscuți ca factori de expertiză” este comică și arată o cunoaștere rudimentară a limbii române, ceea ce pentru un jurnalist e tragic. Factori de expertiză? Ce să însemne asta? Probabil că o formulare decentă ar fi fost: „experți recunoscuți pentru cunoașterea domeniilor X și Y”. „Factori de expertiză” sună rău; o atare alăturare de cuvinte te face să te doară ochii, când citești...

A treia formulare, „expertiză profesionistă specifică bunei guvernări” este, de asemenea, găunoasă, semidoctă, vagă și totalmente inadecvată.

În concluzie, „expertiză” nu înseamnă „experiență profesională” sau „cunoaștere profundă a unui domeniu”. Acum știți :)



În aceeași idee, a cuvintelor care sunt folosite greșit, vă invităm să citiți și un alt articol recent al nostru: 10 cuvinte pe care nu le folosiți corect.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.