Când se folosesc şi când nu se folosesc iniţiale majuscule? Scriem Soare cu iniţiala majusculă ori nu? Scriem „de 1 Mai mergem la mare" ori „de 1 mai mergem la mare"? O să ne lămurim în continuare... Doar o menţiune facem înainte de a prezenta regulile: nu vom trata toate situaţiile în care se impune (ori nu) scrierea cu iniţială majusculă, ci doar acele cazuri care ni s-a părut că ar crea probleme concetăţenilor noştri, în special celor din presă.

»» Nu se scriu cu iniţială majusculă numele comune provenite de la personaje literare, folosite pentru tipizarea caracterelor omeneşti. De exemplu, „acest adonis al clasei noastre" ori „Adrian are un comportament de donjuan".

»» Nu se scriu cu iniţială majusculă unităţile de măsură, chiar dacă provin din nume proprii: amper, ohm, watt.

»» Substantivele Luna, Pământul şi Soarele se folosesc cu iniţială mare, atunci când sunt folosite ca denumiri de aştri. La fel numele de galaxii, cum este Calea Lactee. În limbajul obişnuit, ele se scriu cu iniţială mică: "am dat cu el de pământ", "o zi cu mult soare". În schimb, se spune: sistemul nostru solar, fără majuscule.

»» Se scriu cu iniţială majusculă denumirile de organizaţii, întreprinderi şi de instituţii de rang superior: Ministerul Apărării Naţionale, Liga Românilor de Pretutindeni. Numele structurilor constituente, în schimb, au doar primul element scris cu literă mare: Direcţia externă a Ligii Românilor de Pretutindeni.

»» Se scriu cu majuscule fiecare element al denumirilor compuse ale sărbătorilor: Anul Nou, Săptămâna Patimilor, dar şi 1 Decembrie, 1 Mai.

»» Nu se scriu cu iniţială majusculă denumirile subdiviziunilor organizaţiilor, întreprinderilor şi instituţiilor: Direcţia legislativă din Ministerul Transportului, Secţia personal a firmei Orange.

»» Denumirile de monumente şi clădiri publice: Arcul de Triumf, Marele Zid Chinezesc, Palatul Parlamentului.

»» Se scriu cu majusculă numelor proprii care desemnează marile epoci istorice (chiar dacă nu reprezintă evenimente) (Antichitatea, Evul Mediu), inclusiv războaiele de anvergură (Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial) sau care au un nume propriu (Războiul celor Două Roze, Războiul de Independenţă, Războiul de Secesiune, Războiul de Treizeci de Ani, Războiul de 100 de Ani).

Citiţi şi: Când scriem cu literă mare?

Bibliografie: Dicţionar ortografic românesc, Litera 2001

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.