Neuroni (reprezentare grafică)

Pentru a înțelege cum funcționează creierul, chiar și la cel mai simplu nivel, trebuie să înțelegem elementul fundamental din care este construit creierul. Aceasta este celula nervoasă sau neuronul.

Substanțele chimice aflate în și în jurul neuronilor sunt implicate în plăcere, durere, depresie, dorința sexuală, senzația de foame, având un rol important și în modul în care funcționează medicamentele. Și acesta este doar începutul. În cele din urmă, neuronii sunt implicați în tot ceea ce face creierul.


Componentele neuronului

Primul tip de neuron studiat a fost neuronul motor (sau motoneuronul). Stimulează fibrele musculare pentru a produce mișcare.

Deoarece a fost primul tip studiat, neuronul motor a devenit neuronul prototip de manual, folosit pentru a ilustra cele trei părți de bază ale neuronilor: dendritele, corpul celular și axonul. Un neuron de manual (o versiune foarte simplificată a unui neuron) puteți vedea mai jos.


Care sunt cele trei părți de bază ale unui neuron? Diagrama neuronală simplificată

Un neuron de manual

Dendritele sunt tuburi compuse din stratul exterior sau membrana celulei. Se întind din corpul celular și se împart în multe tuburi mici (mult mai multe decât arată imaginea și în toate direcțiile).

Modelul de ramificare este cel puțin la fel de complex ca ramurile unui copac. Structura dendritică în ansamblu se numește arbore dendritic (cuvântul grecesc „dendros” înseamnă copac).

Un neuron de succes - unul care aduce o contribuție valoroasă la sistemul nervos - se va dezvolta, acestuia alocându-i-se mai multe substanțe chimice numite „factori de creștere a nervilor”.

După ce copiii trec de vârsta de șapte ani, numărul neuronilor din sistemul nervos scade. Cu toate acestea, complexitatea neuronilor individuali continuă să crească, deoarece arborii dendritici continuă să se dezvolte.

Un adult are mai puține celule nervoase cu fiecare an care trece, dar neuronii rămași pot deveni mai complecși. Dezvoltarea dendritică continuă la oamenii sănătoși până la 90 de ani.

 




Ce se întâmplă cu un neuron de succes?

Axonul este un tub subțire specializat pentru transportul mesajelor către alte celule.

Axonii se pot întinde pe distanțe lungi în corp. Cel mai lung axon din corpul uman se întinde de la baza coloanei vertebrale până la un mușchi din degetul mare de la picior. Un axon al unuia dintre acești neuroni motori poate avea o lungime de peste un metru.

Modelul clasic al anilor '30 al neuronului s-a dovedit a fi prea simplificat în multe privințe. Axonii sunt structuri de ieșire ale neuronilor în modelul clasic, dar microscoapele electronice au descoperit în anii '60 că pot și primi mesaje.

Axonii transportă impulsurile nervoase către sinapse (zone de contact apropiat cu alte celule). Sinapsele sunt zone în care are loc comunicarea dintre neuroni.

Axonii sunt ca dendritele din mai multe puncte de vedere. La fel ca dendritele, axonii sunt constituiți din membrană celulară întinsă în tuburi lungi. La fel ca dendritele, axonii se pot ramifica într-o structură în formă de arbore.


Ce este un axon?

În cazul axonilor, modelul de ramificare se numește „arborizare axonală” (din nou metafora arborelui). De fapt, arborii dendritici și arborizările axonale arată la fel și sunt greu de diferențiat la microscop.

Axonii - structurile care transportă impulsuri nervoase - sunt extrem de subțiri, raportat la lungimea lor. Un profesor a ilustrat acest lucru aducând un ghem de sfoară în clasă.

Acesta a spus: „Să presupunem că faceți un model la scară a unui neuron. Sfoara reprezintă axonul. Dacă grosimea sforii reprezintă grosimea axonului, cât de lung ar trebui să fie sfoara, în modelul nostru la scară?"

Profesorul a început să tragă sfoara din ghem, apoi s-a oprit și a dezvăluit adevărul: „De fapt, pentru o celulă cu axon lung, va trebui să scoateți aproximativ doi kilometri de sfoară”. Studenții au fost uimiți...

Este uimitor că axonii pot fi atât de subțiri raportat la lungimea lor. Un axon propagă mesajele pe întreaga sa lungime, fără pierderi, la viteze 3-320 km / h.

Care a fost rostul demonstrației profesorului cu o bilă de sfoară? Acela de a arăta că axonii comunică rapid, cu mare precizie, pe distanțe lungi în corp. Acesta este singurul mod în care organismul poate comunica rapid pe distanțe lungi. Hormonii, de exemplu, sunt mult mai lenți.

 

 

— ••• —
Articolul este parte din cartea "Introducere în psihologie" de Russell A. Dewey
CUPRINS
(Cap.2: Sistemul nervos uman) - (Partea 3: Neuronii) - Neuronul de manual este o simplificare. Componentele neuronilor


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.