Meg Ryan simuleaza orgasmulPunctul culminant al excitaţiei sexuale este orgasmul. Orgasmele masculine şi feminine practic nu se pot distinge. Specialiştii nu reuşesc să distingă între descrierile bărbaţilor şi ale femeilor. Citiţi în continuare un scurt articol pe tema orgasmului.

 

 

 

Atât ei, cât şi ele prezintă furnicături sau impulsuri să împingă pe măsură ce creşte excitarea, urmate de valuri de contracţii şi plăcere în timpul orgasmului, după care apare un efect de încălzire şi relaxare.

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.16: Sex, prietenie şi iubire) - (Partea I: Comportamentul sexual) - Orgasmul

 


Sistemul nervos vegetativ este cel implicat în producerea orgasmelor. Pentru excitare este necesară activarea sistemului parasimpatic, activarea puternică a sistemului simpatic însoţeşte orgasmul, iar apoi apare o reacţie parasimpatică de recul. Unii bărbaţii dorm în timpul acestei faze, femeile fiind cele care cel mai probabil se simt activate.

Masters şi Johnson au descoperit cel puţin trei tipuri distincte de orgasm la femei. Unele femei au avut aproape întotdeauna un singur orgasm mare, dar niciodată un al doilea orgasm; altele au avut, de obicei, două orgasme medii; un al treilea grup de femei a experimentat foarte multe orgasme mici, pe o perioadă mai lungă de timp.

Julian Davidson (1981) un fiziolog de la Universitatea Stanford, a descris orgasmul ca fiind similar biologic atât la bărbaţi, cât şi la femei. La ambele sexe, orgasmul este declanşat de aceeaşi zonă a creierului. Potrivit lui Davidson, în timpul orgasmului femeile eliberează un lichid din peretele vaginal, iar acest lucru este analog ejaculării la bărbaţi. Davidson consideră că orgasmele au două părţi componente:

1. Contracţiile planşeului pelvin şi ale muşchilor asociaţi organelor genitale, legate cu o stare modificată de conştiinţă caracterizată prin euforie şi de „pierderea momentană a ego-ului şi a contactului cu împrejurimile”.

2. Emisia de fluide a glandelor sexuale. Davidson spune: „Cred că acest proces fiziologic este în mod necesar legat de o pierdere temporară a dorinţei sexuale.”

Unii bărbaţi şi unele femei au orgasme multiple, deoarece separă cele două componente. Ei au prima componentă –  contracţiile şi plăcerea – fără a doua parte. La bărbaţi a doua componentă este însoţită de emisiile seminale. Davidson consideră că contracţiile uterului (mai degrabă decât ale planşeului pelvin) în timpul orgasmelor feminine sunt versiunea părţii a doua, iar la femei, ca şi la bărbaţi, această fază este urmată de pierderea dorinţei sexuale.

Aproximativ 10% dintre femei au raportat că nu au avut niciodată un orgasm. Mai mult de jumătate nu experimentează unul fără stimulare clitoridiană directă, şi doar o treime consideră actul sexual în sine ca pe un stimul suficient pentru a ajunge la orgasm. Bărbaţii neinformaţi agravează problema.

Cei mai mulţi bărbaţi încep în mod automat viguros penetrarea profundă în timpul actului sexual, dar cele mai multe femei sunt stimulate mai uşor de o penetrare lentă şi mai puţin adâncă, cel puţin în primele etape ale actului sexual. (Masters, Johnson, şi Kolodny, 1982, pag. 295)

Femeilor le displace frecvent întrebarea: „Ai avut orgasm?” Studiul rezumat mai sus sugerează că răspunsul sincer va fi, probabil, „Nu”, cu excepţia cazului în care bărbatul a acordat timp şi grijă, special pentru a stimula femeia în modul în care ei îi place. În cazul în care răspunsul este „Nu”, femeia trăieşte un conflict interior. Ar trebui ea să fie cinstită şi să îi rănească sentimentele partenerului? Sau ar trebui să introducă un element de amăgire în relaţie? Ar trebui să fie puţin prefăcută evitând să dea un răspuns şi mormăind ceva despre cât de „bine” a fost?

Adevărul este că oamenii se pot simţi bine fără a avea orgasme. Multe femei au orgasm doar în condiţii confortabile, cu un partener priceput şi sensibil, nu într-o maşină cu primul lor iubit (de exemplu). Dacă lipsa orgasmului este percepută ca o problemă, există tratamente eficiente. Unele vor fi discutate în secţiunea despre terapiile sexuale din acest capitol.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.