PsihologieExcitaţia sexuală nu este doar doar un act reflex; ea este afectată de învăţare. Ellis (1984) a menţionat povestea unui cercetător de pe o insulă izolată, care a observat rapiditatea cu care îi creştea barba cu o zi înainte de a-şi vizita iubita pe continent.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.16: Sex, prietenie şi iubire) - (Partea I: Comportamentul sexual) - Ce produce excitaţia sexuală


 

În mod similar, marinarii au vorbit despre creşterea bărbii (act care este controlat de testosteron) înainte de a ancora în port.

Creşterea bărbii este un exemplu clasic de condiţionare a hormonilor sexuali. Faptul că răspunsurile sexuale ar putea fi condiţionate este tratat în capitolul 5. Graham şi Desjardins (1980) au pus zilnic şobolanii masculi cu femelele în aceeaşi cuşcă. Curând, şobolanii au indicat o creştere a hormonilor sexuali de opt ori mai mare atunci când erau băgaţi în cuşcă, chiar dacă nu mai erau şi alţi şobolani prezenţi. Ei au asociat locaţia cu sexul, şi asta era de ajuns pentru a li de activa hormonii.

Adesea problemele de tipul „lipsa dorinţei” provin dintr-un program prea încărcat sau din aşteptarea unei capacităţi de reacţie sexuală, rapidă şi automată, a partenerului după atâţia ani de căsătorie. Contrariul este mult mai probabil adevărat. Răspunsul sexual apare mai uşor atunci când sexul este anticipat şi ambele părţi doresc o interacţiune, ca atunci când un cuplu este recent căsătorit.

Uneori, cuplurile căsătorite de mulţi ani trebuie să fie încurajate să reia o parte din ritualul de curtare pe care îl foloseau la început. Muzică romantică, sărutat sau ritualuri senzuale, cum ar fi masajele prin mişcări lungi şi lente ale corpului, care sunt foarte eficiente în producerea unui răspuns clasic condiţionat de încălzire, chiar şi la cuplurile care sunt împreună de mulţi ani. Acest lucru este prezentat în cadrul subcapitolului de sensibilizare la capitolul XIII (Terapia).

Noutatea duce la niveluri superioare de activitate sexuală. Macrides şi colegii săi (1975) au arătat că o femelă necunoscută a crescut concentraţiile plasmatice de testosteron la şobolani, mai mult decât o femelă familiară. La multe specii, un mascul care se împerechează cu o femelă, dacă este întrerupt, îşi va relua activitatea dacă i se prezintă o femelă nouă. Un mascul taur, berbec sau ţap poate fi stimulat sexual de aceeaşi femelă, dacă ea este luată şi adusă în ţarc din nou, ca şi cum ar fi o nouă femelă (Bermant, 1976).

Oamenii sunt şi ei stimulaţi de noutate. Cercetările arată că cea mai comună fantezie sexuală în rândul cuplurilor căsătorite este „un alt partener”. În cazurile stabile, în relaţiile pe termen lung (cum ar fi căsătoriile trainice), variaţiile fanteziilor ajută pentru a menţine acelaşi partener interesant.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.