Litera N este folosită pentru a indica numărul de subiecţi care contribuie la un experiment sau sondaj de opinie. N=500 indică faptul că 500 de oameni au participat la experiment sau sondaj. Cât de mare trebuie să fie N pentru un sondaj de încredere?

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.1: Psihologie şi ştiinţă) - (Partea a IV-a: Cercetarea bazată pe observaţie şi experimentală) - Importanţa numerelor mari

Dacă foloseşti un eşantion mic, chiar şi unul aleatoriu, poţi obţine rezultate foarte neobişnuite, care te induc în eroare. De exemplu, dacă ai alege, la întâmplare, numele a trei studenţi din lista unei facultăţi, s-ar putea ca toţi trei să aibă peste 1,80 m în înălţime, din pură coincidenţă. Dar dacă ai folosi un eşantion aleatoriu de 100 de studenţi, înălţimea medie a studenţilor din eşantion ar fi aproape egală cu înălţimea medie a tuturor studenţilor din facultate.

De ce poţi să fii sigur că un eşantion de 100 de studenţi va avea înălţimea medie aproximativ egală cu cea a tuturor studenţilor, cu o eroare de 3-5 centimetri? Datorită aşa numitei “Legi a numerelor mari”. Cu cât N este mai mare, cu atât mai fidel va fi reprezentată populaţia prin eşantionul aleatoriu. Această lege este, de fapt, un rezultat al legilor de bază ale probabilităţii. Apar variaţii întâmplătoare în ambele sensuri. Cu cât este mai mare N, cu atât cresc şansele ca variaţiile să se anuleze reciproc şi în final să obţii o valoare medie exactă.

Studenţii întreabă uneori cât de mare trebuie să fie N pentru ca rezultatele unui sondaj să fie de încredere. Răspunsul depinde de nivelul de precizie dorit şi de cât de mult variază caracteristica măsurată. Un sondaj de opinie la nivel naţional care foloseşte un eşantion aleatoriu de 500 de persoane ar trebui să producă rezultate foarte precise, cu condiţia ca selectarea eşantionului să fie cu adevărat imparţială. Un eşantion mai mic, de aproximativ 25 de persoane, poate da rezultate destul de reprezentative dacă nu există variaţii mari. Sondajele bazate pe opinia a 5-10 persoane rareori pot indica altceva decât opinia acelor 5-10 persoane.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.