Stratul aflat la exteriorul cerebrumului se numeşte cortexul cerebral. Acest strat are în medie o grosime de 3.2 mm la fiinţele umane. Cortexul cerebral acoperă suprafaţa cerebrumului, urmând forma creierului (circumvoluţiunile şi fisurile).

 

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.2: Sistemul nervos uman) - (Partea I: Creierul) - Cortexul cerebral

Dezvoltarea SNC în embrion (58)

 

 

Ce este cortexul cerebral? Ce face ca materia cenuşie să fie cenuşie, iar cea albă să fie albă?

Termenul cortex înseamnă scoarţă sau coajă în latină şi se referă la un strat extern dens de neuroni de la nivelul oricărei structuri cerebrale, nu numai la cerebrum. Structuri cerebrale mici cum ar fi talamusul sau cerebelul au, de asemenea, straturi externe.

 



Când creierul este conservat, ariile corticale apar cenuşii, întrucât conţin concentraţii mari ale corpurilor celulelor neuronale. Această substanţă se numeşte substanţă cenuşie. Tehnic vorbind, fraza se referă numai la ariile corticale. Alte ţesuturi cerebrale poarte numele de substanţă albă: constituită din liniile de comunicare (prelungiri nervoase): fibre neurale numite axoni care se distribuie de la celulele din straturile corticale la alte părţi ale creierului. Axonii apar albi, întrucât în această zonă a creierului sunt acoperiţi cu o substanţă care conţine grăsime (lipidică), mielina.


Cat de mare este zona corticală, dacă este desfaşurată?


Materie cenuşie şi materie albă
Substanţa cenuşie şi substanţa albă



O secţiune de ţesut cerebral este prezentată mai sus. Puteţi observa cum substanţa cenuşie se extinde în jos la nivelul fisurilor. Acest lucru este important, întrucât creează o suprafaţă extinsă la nivelul creierului pentru corpurile celulelor nervoase. Cortexul cerebral, desfăşurat, ar avea aceeaşi suprafaţă ca o umbrelă.


Ce ne arată, de obicei, tomografia cu emisie de pozitroni în timpul activităţii complexe a creierului?

Cortexul cerebral deţine numeroase zone specializate care conlucrează pentru realizarea unor procese de gândire obişnuite. Scanările cerebrale arată, de obicei, cum mai multe zone aflate la distanţă una de alta ale cortexului sunt active simultan când este realizată o sarcină mentală. Adesea se desprinde un model specific. De exemplu, aceleaşi cinci sau şase zone diferite se pot aprinde de fiecare dată când o persoană percepe durerea.


Exemplele privind incredibila capacitate de adaptare a creierului

Cortexul cerebral este important pentru oameni, dar aceştia pot trăi fără porţiuni majore din cortex, în special dacă distrugerile au avut loc devreme în timpul vieţii. Copiii se nasc câteodată cu jumătate din creier lipsă, cu toate acestea cresc pentru a avea capacităţi mentale normale. Hidrocefalicii, care suferă compresiuni ale ţesutului cerebral din cauza acumulării de lichid la nivelul creierului, pot avea intelecte normale chiar şi în cazuri severe în care fluidul ocupă 95% din volumul craniului. „Unul dintre aceşti pacienţi au avut rezultate foarte bune în matematică (Sheffield University)  şi este complet normal din punct de vedere social. Şi, cu toate acestea... el nu prea are creier” (Lewin, 1980, p.1232, citat in Maratsos&Matheny, 1994)

 

Traducerea este realizată de Sergiu Vijiala, cu acordul autorului şi este protejată de legea drepturilor de autor.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.