Aşadar, cum poate apărea ceva din nimic? 0+0+0=0, 0+0+0+0+0+0=0, etc. Deci zero adunat de un număr finit de ori ne dă tot zero, deci nimic lângă nimic de un număr finit de ori ne dă tot nimic. Dar dacă adunăm 0 de o infinitate de ori nu mai obţinem obligatoriu tot 0, ci putem obţine orice număr! Aşa se poate explica modul în care a apărut Universul: nimic lângă nimic de o infinitate de ori.
Puteţi găsi un articol mai detaliat pe această temă în blogul meu.
Domnule Abel, afirmatia subliniata mai sus e FALSA in matematica. Iar demonstratia de pe blog, unde confunzi limita unui sir care tinde la zero cu numarul real ZERO, este gresita.
Cand ai scris "5 / infinit = 0" ai folosit o scriere prescurtata (abuz de notatie) a expresiei matematice "limita din 5/n, unde n tinde la infinit, e zero", dar aceasta nu-ti permite sa inmultesti ambii membri ai egalitatii cu "infinit" ca si cum ar fi o constanta oarecare,
dupa evaluarea limitei.
Iar cand ai scris "0 * inifinit = 5", abuzul de notatie te-a indus in eroare, si ai considerat ca "0" din acea expresie e numarul real
zero ceea ce nu e corect.
Adica, limita reala din spatele acestei exprimari prescurtate e in cazul tau "limita din (5/n) * n, cand n tinde la infinit, e 5", ca atare nu inmultesti niciodata pe
zero cu
infinit ci pe (5/n) cu n, produs care are
limita 5 (pentru ca in acest caz e un sir constant egal cu 5, oricare ar fi n).
In general, limita produsului nu e egala cu produsul limitelor, mai ales in cazurile nedeterminate (infinit/infinit, 0*infinit etc). Este exact cazul tau.
Uite un contra-exemplu (scriu "infinit" in loc de semnul clasic ca un opt rasturnat):
a) "limita din 5/n, cand n tinde la infinit, e 0"
b) "limita din n^2, cand n tinde la infinit, e infinit"
c) "limita din 2*n, cand n tinde la infinit, e infinit"
d) "limita din n, cand n tinde la infinit, e infinit"
Daca inmultesti expresiile din limitele a) si b) obtii o expresie care are limita infinit. (Ar trebui sa scrii "0 * infinit = infinit")
Daca inmultesti expresiile din limitele a) si c) obtii o expresie care are limita 10 (Ar trebui sa scrii "0 * infinit = 10")
Daca inmultesti expresiile din limitele a) si d) obtii o expresie care are limita 5. (Tu ai scris "0 * inifnit = 5")
Ca atare a trece de la "5/infinit = 0" la "0 * infinit = 5" e un pas gresit (reamintesc faptul ca "infinit" e simbolul acela ca un opt rasturnat) si mai mult, folosi a doua egalitate, pentru a trage concluzia ca
zero adunat de o infinitate de ori nu e neaparat zero implica o grava confuzie a notatiilor din analiza matematica.
Pentru orice numar natural n, se arata usor prin inductie matematica faptul ca 0*n = 0. Inmultirea numarului real 0 cu "inifinit" (optul rasturnat) nu am vazut-o definita nicaieri, dar cel mai logic ar fi sa fie extinsa prin "continuitate" si sa aiba tot valoarea 0, pentru ca vorbim de numarul real zero si nu de o limita ce tinde spre zero (cazul in care vorbim de nedeterminare).
Deci, demonstratia de pe blog e gresita pentru ca foloseste notatii consacrate in mod incorect, ca atare concluziile nu sunt in nici un caz
intr-un context matematic foarte riguros asa cum ai pretentia in finalul asa zisei tale demonstratii.
Buna Abel, sa vorbim despre conservarea energiei. Intr-adevar, in universul expansionist energia nu se conserva. Se vede aceasta in metrica Roberson-Walker sau ceva in gen. Energia se conserva la scara Universala doar intre momente foarte apropiate. Este un element de baza in teoria Big Bang-ului. Natura este cum este, nu cum vrem noi. Inseamna doar ca conservarea energiei nu este lege universala.
Sunt buimăcit rău de tot acum! O să-mi ia ceva timp ca să-mi revin... Nu mă aşteptam să aflu că nici măcar LCE nu este valabilă la scară universală.
Depinde cum definesti tu
scara universala. Ca sa nu mai fii buimacit, ar fi necesar sa inveti fizica in mod corect, si sa nu mai aplici legile in afara domeniului lor de definitie, asa cum ti-a spus si Electron de atatea ori.
Un alt exemplu in care energia nu se conserva este in fenomenele cuantice, in care energia se conserva doar inainte si dupa, intre timp energia poate fluctua, putand fiind "imprumutata" de la vid, ducand la aparitia de particula-antiparticula.
Big-Bang sau mecanica cuantică tot una mi-e. Ambele sunt teorii duse de-a binelea din moment ce admit violarea LCE.
Teoriile fizicii au limite. Ce e atat de greu de inteles? Conservarea energiei este un principiu care limiteaza aceste legi, si in mod absolut natural, acolo unde conservarea energiei nu se poate aplica, legile nu se mai pot aplica. De aceea teoria Bing-Bang-ului nu se poate aplica si "inainite de Big-Bang", si aceasta limitare e cunoscuta si admisa de fizicieni, asa cum spunea si Adi mai devreme. Ca tu esti buimacit sa aflii acest lucru acum, denota cat de multa fizica cunosti ...
Cand vei descoperii acele legi care sunt valabile si "inainite de Big-Bang" (precizand exact la ce varianta de "Big-Bang" te referi) vei fi foarte apreciat de fizicieni. Pana una alta, studiaza ce au aflat altii inaintea ta, ca sa nu mai fii atat de buimacit ...
Între fizic şi nefizic nu există graniţe. Ceea ce există fizic se datorează numai lucrurilor nefizice. De exemplu, dacă un punct geometric se deplasează cu viteza luminii, el capătă masă. Deci, ceva nefizic devine fizic. În ultimă instanţă, dacă am avea un microscop infinit de performant, am vedea că Universul (tău fizic) nu conţine nimic, ci este doar nimic în mişcare cu viteza luminii. Tot ce este fizic există doar datorită relaţiilor nefizice.
Acest paragraf nu vorbeste de fizica, ci de meta-fizica, sau de filozofia ta particulara despre realitatea fizica si conexiunea sa cu realitatea "nefizica".
Legat de partea subliniata, am cateva intrebari:
1) de unde ai asimilat aceasta "regula"? (sau e inventia ta personala?)
2) cam cata masa capata acel punct geometric? De ordinul kilogramelor? De ordinul microgramelor? Cam de ce ordin de marime a masei vorbesti?
3) ai o demonstratie a acestei "reguli"? Daca da, o prezinti si aici ?
Multumesc.