Interventia dvs. suna mult mai bine de data asta , d-le Electron , iertat sa-mi fie daca v-am banuit pe nedrept .
Despre epistemologie , va rog sa mai amanam un pic discutia .
Nici cu asta nu sunteti de acord?
Nu . Iata cateva obiectiuni la textul dvs. :
1) nu s-a chiar "definit un eter" , eu am spus politicos , "s-a presupus un eter" ;
2) "nu s-a detectat (eterul) " , ziceti dvs. ; pai eu chiar am argumentat , de ce nu poate fi detectat , permitandu-mi o modesta idee fara pretentia luarii ei in considerare efectiv , ci doar ca un exemplu de logica , de rationament posibil .
3) exp. de tip Michelson
nu au dovedit inexistenta eterului , aceste masuratori nu pot fi considerate
dovezi . Lucrul acesta se stie f. bine . Doar epigonii au inventat asta . Einstein a fost incantat sa preia rezultatele exp. Michelson pentru ca avea in acest fel un "argument experimental" in favoarea tezei sale fundamentale :
valoarea vitezei luminii - aceeasi pentru toate referentialele inertiale . Nenumarati cercetatori au aratat ca
nu s-a dovedit / si nici nu se putea dovedi/ , cu interferometrul Michelson , "inexistenta eterului" .
4) fizica nu poate fi "rasturnata" de nici un fel de dovezi experimentale sau nu ; dar o obliga (pe Fizica) sa-si adapteze modelele . Modele care au functionat si la mecanica newtoniana , si vor functiona vesnic , desi cuantica are alte puncte de vedere . Nu-i nimic , se elaboreaza noi modele , nu e nimic rau sau prapastios in asta .
Cine nu foloseste definitia acceptata de stiinta, nu mai face critici relevante pentru stiinta. Sunteti de acord?
Nu , nu sunt de acord . Continuand ideea de la punctul 4) , nu poti schimba modelele fara critica (constructiva) a celor vechi si acest lucru se face , printre altele , "atacand definitiile acceptate de stiinta" si eu fac in mod intentionat acest lucru . Dar nu in scopul "demolarii" ci a
schimbarii care e , poate , cea mai generala caracteristica a lumii noastre .